Ροδα
Ειναι ενας περιστροφικός διακόπτης με ατέρμονη διαδρομή (περιστρέφεται δηλαδή χωρίς να τερματίζει ποτέ), οποίος χρησιμοποιείται συνήθως για να ρυθμίζουμε την συχνότητα, αλλά και ρυθμίσεις στο μενού του εκάστοτε πομποδέκτη (πχ μνημες, επίπεδο squelch κτλ).

Βημα
Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται/μειώνεται η συχνότητα του ΠΔ όταν περιστρέφουμε την ρόδα ή όταν κάνουμε έρευνα. Το βήμα στους ΠΔ αλλάζει ανάμεσα σε καθόρισμένες τιμές (πχ 5, 6.25, 10, 100)

Scanning/Ερευνα
Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε μια λειτουργία του πομποδέκτη κατά την οποία το μηχάνημα ερευνά τις συχνότητες, για τον εντοπισμό σήματος (κάποιος να μιλάει). Η έρευνα ξεκινά από την συχνότητα που ορίζουμε και συνεχίζει αυξάνοντας/μειόνοντας την συχνότητα, με βάση το βήμα/step που έχουμε ορίσει. Οταν βρεθεί συχνότητα με σήμα, ο ΠΔ σταμάτα για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το σήμα και αν δεν διακόψουμε την διαδικασία, συνεχίζει. (Αυτός είναι ένας τρόπος έρευνας, καθώς υπάρχουν και άλλοι, πχ στο πρώτο σήμα να σταματήσει). Η έρευνα μπορεί να γίνει στις συχνότητες, αλλά και στις προκαθορισμένες μνήμες, οπότε έχουμε memory scanning.

Θορυβος
Ο χαρακτηριστικός ήχος (φυσημα) που ακούμε από τον ΠΔ όταν δεν ύπαρχει ισχυρό σήμα. Οι συγχρονοι ΠΔ έχουν κύκλωμα που αποκόπτει αυτό το θόρυβο και αφήνει να περάσει μόνο το σήμα (squelch).

Squelch/Φιμωση
Η φίμωση ή squelch είναι μια λειτουργία του δέκτη κατά την οποία ρυθμίζουμε την ακουστική έξοδό του σε σιγή (ή φίμωση) και να ανοίγει μόνο όταν το σήμα εισόδου πληροί ορισμένες συνθήκες από τις οποίες πιο συνηθισμένη είναι η ένταση του λαμβανόμενου σήματος να είναι μεγαλύτερη από ένα όριο στάθμης που ρυθμίζεται από το κουμπί squelch. Για παράδειγμα ένας πομποδέκτης VHF/FM παραμένει σε σιγή, χωρίς να ακούγεται ο ενοχλητικός θόρυβος (hiss) όταν δεν εκπέμπει κανείς και ανοίγει μόλις λάβει σήμα κάποιας έντασης.
http://en.wikipedia.org/wiki/Squelch

S-Meter ή Signal Meter/Δείκτης σήματος
Όργανο που μας δείχνει την ισχύ του λαμβανόμενου σήματος.

VOX
Λειτουργία του ΠΔ κατα την οποία εκπέμπει σήμα, εφόσον υπάρξει θόρυβος/ήχος από κάποιο επίπεδο και άνω. Είναι σαν να πατήσουμε το πλήκτρο PTT και να μιλήσουμε, μόνο που με το VOX, αυτό γίνεται αυτόματα όταν ο ΠΔ εντοπισει καποιον ήχο. Αυτη η ρυθμιση θελει προσοχη, καθως αν ειμαστε σε περιβαλλον με πολυ θορυβο (πχ καμπινα αυτοκινητου) και η ρυθμιση του VOX ειναι χαμηλη, τοτε ο ΠΔ μας, θα εκπεμπει συνεχως.

VFO
Κατασταση κατα την οποια ο ΠΔ μπορει να ρυθμιστει και να του περασουμε πχ συχνοτητα, υποτονους, βημα κα.

Υποτονος
Ο υποτονος βασικα ειναι ενας ηχος, ο οποιος δεν ειναι αντιληπτος απο το ανθρωπινο αυτι, αλλα «πιανεται» όμως απο τους ΠΔ και τους επαναληπτες. Οταν βαλουμε υποτονο σε καποιο ΠΔ τοτε αυτος μαζι με το σημα μας, εκπεμπει και τον υποτονο. Για να λαβει καποιος αλλος το σημα μας, θα πρεπει και αυτος να εχει περασμενο στον ΠΔ του, τον ιδιο υποτονο. Οι υποτονοι χρησιμοποιουνται κυριως στους επαναληπτες. Ο υποτονος, ας πουμε οτι προσφερει καποια παραπανω ιδιοτηκοτητα πανω σε μια συγκεκριμενη συχνοτητα. Ειναι δυνατον διαφοροι ΠΔ να χρησιμοποιουν την ιδια συχνοτητα αλλα με διαφορετικους υποτονους. Μονο οι ΠΔ που εχουν τον ιδιο υποτονο θα μπορουν να επικοινωνουν μεταξυ τους. Υπαρχουν δυο ειδων υποτονοι ο CTCSS, που ειναι παλαιοτερος και ο πιο συγρονος DCS. Aν ο ΠΔ εχει ικανοτητα να εκπεμπει/λαμβανει πχ 10 υποτονους, ενω ενας αλλος 20, αν ο συγκεκριμενος ΠΔ εκπεμπει με καποιο υποτονο που δεν εχετε εσεις, τοτε δεν θα μπορειτε να λαβετε καθολου το σημα του.

Repeater/Eπαναληπτης
Οι επαναλήπτες (Repeaters), βοηθούν την επικοινωνία στα VHF και UHF, όπου δεν ειναι ικανη η οπτική επαφή ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη. Οι επαναλήπτες τοποθετούνται σε κάποιο βουνό ή υψηλό κτήριο, κάνουν λήψη σε μια συχνότητα (Για Παράδειγμα 146.750 Mhz) και αναμεταδίδουν ό,τι λαμβάνουν σε μία κοντινή συχνότητα (Για Παράδειγμα 146.850 Mhz). Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αυξηθεί η εμβέλεια της επικοινωνίας.
Σε πολλές περιπτώσεις, όταν οι διαχειριστές των επαναληπτών το αποφασίσουν, και για λόγους αποκλεισμού παρεμβολών, απαιτείται να εμπεριέχεται στο λαμβανόμενο σήμα ένας τόνος, ο ποίος βρίσκεται σε μη ακουστική συχνότητα και δεν είναι αντιληπτός από τους ανθρώπους. Αυτός ο τόνος απαιτείται για να αναμεταδώσουν οι επαναλήπτες ό,τι λαμβάνουν.
Αν δεν υπάρχει ο συγκεκριμένος τόνος, δεν ενεργοποιούνται. Επαναλήπτες γενικά υπάρχουν μόνο στα VHF, UHF και άνω, καθώς στα βραχέα, όπου η μετάδοση γίνεται σε μακρυνές αποστάσεις, δεν υπάρχει λόγος χρήσης τέτοιων συσκευών.

Aναμεταδότες
Μια ιδιαίτερη κατηγορία επαναληπτών είναι οι αναμεταδότες (Transponders). Οι αναμεταδότες λειτουργούν όπως οι επαναλήπτες, αλλά αναμεταδίδουν το σήμα σε άλλη μπάντα. Για παράδειγμα, ένα σήμα στην μπάντα των VHF (π.χ 147.750 Mhz) θα αναμεταδοθεί στην μπάντα των UHF (π.χ 441.750 Mhz).

SIMPLEX
Aπευθειας επικοινωνια μεταξυ δυο ΠΔ, χωρις την χρηση repeater.