Για τους ψύλλος τα έχουμε ξαναπεί σε παλαιότερο άρθρο, αλλά μιας και τώρα είναι η εποχή τους και λόγω των πολλών βροχών και της ζέστης, φέτος θα είναι σε έξαρση, ας πούμε δύο κολπάκια, για το πως μπορούμε να τους αποφύγουμε.

Η καλύτερη μέθοδος φυσικά είναι η πρόληψη. Οπότε δεν περνάμε από μέρη που ξέρουμε ή έχουμε ακούσει ότι υπάρχουν ψύλλοι. Προληπτικά, ειδικά όταν περπατάμε στην εξοχή, μπορούμε να πάρουμε δύο κολάρα για ψύλλους, σαν αυτά που βάζουμε στους σκύλλους. Κάθε κολάρο στερεώστε το στο πόδι σας εξωτερικά από το παντελόνι, περίπου στο ύψος του γόνατου. Θα κάνει ακριβώς την ίδια δουλεία όπως και στα σκυλιά.

Μια άλλη μέθοδος, πιο παλιά, είναι να φτιάξετε μια αλοιφή με θειάφι. Σε δέκα μέρη ουσίας για αλοιφή (πχ βαζελίνη ή κεραλοιφή), βάλτε ένα μέρος θειάφι και αναμίξτε καλά. Απλώστε την αλοιφή σε ορισμένα σημεία του σώματος. Χρησιμεύει και για άλλα έντομα, αλλά να ξέρετε ότι βρωμοκοπάει. Επίσης υπάρχει και μια πιθανότητα να σας πειράξει στο δέρμα και να δείτε κάποιον ερεθισμό. Οπότε είτε δεν ξαναβάζετε ή βάλτε λιγότερη ποσότητα θειαφιού και ξαναδοκιμάστε.

Να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθώς δεν πολυ-αρέσουν στους ψύλλους, αλλά το κυριότερο είναι ότι φαίνονται οι ψύλλοι, όταν πηδήξουν επάνω σας και μπορεί να προλάβετε να τους σκωτέσετε πριν σας τσιμπήσουν και εξαπλωθούν.

Πείτε στην κυρά του σπιτιού, να σιδερώνει τα ρούχα πρώτα από την μέσα πλευρά και κυρίως επάνω στις ραφές/εσσοχές των ρούχων, καθώς εκεί είναι τα μέρη που πάνε και φωλιάζουν. Με το σίδερο καταστρέφετε τους ψύλλους και τα αυγά.

Τις ηλιόλουστες μέρες βγάλτε το στρώμα σας έξω και αφήστε το στον ήλιο. Γυρίστε το ώστε να το δει ο ήλιος και από τις δύο πλευρές. Αυτός ο τρόπος κάνει γενικά για όλα τα ζωύφια που φωλιάζουν στα στρώματα.

Όσοι έχετε ζώα, φροντίστε πρώτα αυτά και σιγουρευτείτε ότι δεν έχουν ψύλλους τα ίδια ή το μέρος που βρίσκονται (είτε είναι το σπίτι μας, είτε το κοτέτσι, είτε ένας στάβλος). Συμβουλευτείτε έναν ειδικό και ραντίστε το χώρο, με προϊόντα που θα σας συστύσει.

Τέλος, αν ρωτήσετε σε μαγαζιά με γεωργικά προϊόντα, υπάρχουν σπρέϋ τα οποία μπορείτε να ψεκάσετε πάνω στα ρούχα σας, χωρίς κύνδινο, κατά την είσοδο στο σπίτι σας. Αν οι ψύλλοι μπουν στο σπίτι, τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για την αντιμετώπιση τους.

Να ξέρετε ότι αν οι ψύλλοι κάνουν πολλά τσιμπήματα, επάνω σας, θα χρειαστεί να σας δει κάποιος γιατρός και να σας δώσει τουλάχιστον κάποια αντιαλλεργικά φάρμακα. Μην το παραμελήσετε.

Αν γνωρίζει κανείς, κάποιο άλλο κολπάκι ας μας ενημερώσει.

 Forum   Facebook   Twitter

Advertisements