Αν παρακολουθείτε βίντεο στο Υoutube, που έχουν σχέση με επιβίωση και bushcraft, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν το γνωστό (?) firesteel, για να ανάψουν φωτιά. Το firesteel, έχει καταντήσει να είναι το trendy υλικό για επιβίωση και ένα σήμα κατατεθέν, ότι αν δεν έχεις έστω και ένα, δεν ξέρεις τίποτα από επιβίωση. Ας κάνουμε λοιπόν μια σύγκριση αυτού του υλικού, με έναν Έλληνα ανταγωνιστή όπως ο αναπτήρας Bic.

Τιμή

Ένα firesteel ανάλογα την ποιότητα ξεκινά από τα 8.00 ευρώ περίπου μέχρι και τα 20.00. Από την άλλη ένας αναπτήρας Bic, στο περίπτερο θα τον βρείτε κάπου ανάμεσα στα 1.00-2.00 ευρώ. Αν κάνετε μαζική παραγγελία από κάποιο eshop, μια συσκευασία των 50 αναπτήρων μπορεί να σας στοιχίσει το πολύ 20.00 ευρώ, ρίχνοντας έτσι ακόμα πιο πολύ το κόστος. Είναι ολοφάνερο ότι στην τιμή ο αναπτήρας Bic, δεν ανταγωνίζεται.

Ποιότητα/Αντοχή

Ο αναπτήρας Bic, έχει μια στάνταρ ποιότητα. Όλοι τους χρησιμοποιούμε και ξέρουμε πόσο κρατάνε. Δεν χαλάνε εύκολα, αλλά υπάρχει πάντα και αυτή η περίπτωση. Προσωπικά έχω βρει αναπτήρα πεταμένο στο χώμα, ο οποίος με δυο-τρεις προσπάθειες άναψε. Από την άλλη το firesteel, μιας και δεν έχει μηχανικά μέρη, δεν χαλάει με τίποτα. Είτε βραχεί, είτε στο χιόνι δεν καταλαβαίνει τίποτα. Ο κακός δαίμονας όμως του firesteel, είναι η ποιότητα κατασκευής του, καθώς στην αγορά κυκλοφορούν πολλές “κινεζιές” χαμηλής ποιότητας. Αν αγοράσετε κάποιο επώνυμο, δεν θα έχετε πρόβλημα. Επίσης έχουν αναφερθεί κατά καιρούς, θέματα διάβρωσης του firesteel. Το πως και το γιατί δεν είναι σίγουρα, αλλά μάλλον έχουν να κάνουν με τον τρόπο φύλαξης τους.

O Bic, έχει σίγουρα κάποια θέματα με το νερό και το υπερβολικό ψύχος. Παρόλα αυτά με την σωστή προετοιμασία, μπορεί έστω και με δυσκολία να χρησιμοποιηθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις το firesteel, δεν καταλαβαίνει τίποτα. Επίσης ορισμένες φορές η ρόδα που έχει ο Bic, κολλάει/φρακάρει και δεν γυρνά με τίποτα. Βέβαια με την διαφορά κόστους που έχουν, θα μπορούσε κάποιος να έχει μαζί του 2-3 αναπτήρες και να είναι σίγουρος ότι δεν θα “ξεμείνει” από αναπτήρα.

Διάρκεια

Επώνυμα firesteel, ισχυρίζονται πως μπορούν να κάνουν μέχρι και 12.000 σπινθηρίσματα. Όχι 12.000 ανάμματα φωτιάς, αλλά σπινθηρίσματα, το τονίζω. Για να ανάψεις μια φωτιά με το firesteel, ανάλογα την εμπειρία και τις συνθήκες μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 10 σπινθηρίσματα ή και παραπάνω. Σίγουρα όμως κρατάνε αρκετά. Από την άλλη ο Bic, κάνει ναι μεν αρκετά σπινθηρίσματα, αλλά η συνολική του διάρκεια, εξαρτάται από το πόσο τον κρατάμε αναμμένο κάθε φορά. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάποια ασφαλή εκτίμηση, πόσο θα μας διαρκέσει. Ακόμα όμως και αν τελειώσει το αέριο, τον Bic, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σαν σπινθηριστή για να ανάψουμε μια φωτιά.

Χρήση

Ο Bic, είναι πολύ εύκολος στην χρήση του. Μπορούμε να τον ανάψουμε με ένα χέρι, με ένα απλό πάτημα/ρολάρισμα. Από την άλλη το firesteel, χρειάζεται οπωσδήποτε και τα δύο χέρια, το οποίο είναι ένα μειονέκτημα, ειδικά σε περίπτωση τραυματισμού. Το καλό όμως με το firesteel, είναι ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ακόμα και αν φοράς γάντια, σε υπερβολικό κρύο. Ο Bic, φορώντας χοντρά γάντια είναι δύσκολο να τον ανάψεις.

Ευκολία

Για να ανάψεις μια φωτιά με ένα σπινθηριστή (firesteel), πρέπει οπωσδήποτε να έχεις γνώσεις και εμπειρίες. Δεν γίνεται να το χρησιμοποιήσει ο καθένας. Θέλει σωστή προετοιμασία των υλικών της φωτιάς και υπομονή. Με τον Bic και εκεί μεν χρειάζεται σωστή προετοιμασία, των υλικών της φωτιάς, αλλά λόγο ότι παράγει συνεχή φλόγα, “συγχωρεί” λάθη.

Συμπέρασμα

Αδιαμφισβήτητα ο Bic, είναι ο νικητής αυτής της δοκιμασίας. Αν θες ευκολία, οικονομία, ασφάλεια σαν έναν τρόπο ανάμματος φωτιάς για το κιτ επιβίωσης, τότε ο Bic είναι μονόδρομος και δεν πρέπει να λείπει από κανένα. Από την άλλη ο σπινθηριστής firesteel, έχει και αυτός την μαγεία του. Είναι κάπως πιο “πρωτόγονος” τρόπος και όποιος έχει πάθος με την διαβίωση στην Φύση, σίγουρα θα το δοκιμάσει. Ένα καλό που έχει ο σπινθηριστής, είναι ότι θα σε μάθει να ανάβεις φωτιά, με τον σωστό τρόπο, γιατί πολύ απλά αν δεν το κάνεις σωστά, δεν ανάβεις φωτιά. Έτσι μαθαίνεις όλα τα μυστικά της φωτιάς και από εκεί μπορείς να μάθεις και άλλους τρόπους ανάμματος, όπως πχ με το τόξο φωτιάς ή με τσακμακόπετρα και ατσάλι ή με κάποιο μεγεθυντικό φακό.

Το σίγουρο είναι ότι, όλοι όσοι ασχολούνται με το “άθλημα” μαζί με το firesteel, έχουν και έναν αναπτήρα Bic, για ευκολία.

 Forum   Facebook   Twitter

Advertisements