Υπάρχουν πολλές φορές που χρειάζεται να γνωρίζουμε το PH ορισμένων ουσιών. Για παράδειγμα στην Γεωργία, χρειάζεται να ξέρουμε το PΗ του χώματος, που καλλιεργούμε, ώστε να ξέρουμε αν είναι κατάλληλο για τα φυτά μας. Ένα άλλο παράδειγμα, το ξύδι που φτιάχνουμε εμείς, δεν έχει πάντα το κατάλληλο PH, για να χρησιμοποιηθεί στην συντήρηση τροφίμων (τουρσί). Αν βάλουμε ξύδι, που δεν έχει το σωστό PH, τότε τα τρόφιμα δεν θα συντηρηθούν.

Ο πιο εύκολος τρόπος, για να κάνουμε αυτές τις μετρήσεις είναι να πάμε σε ένα φαρμακείο, μαγαζί με γεωργικά προϊόντα ή κατάστημα με υλικά για πισίνες και να ζητήσουμε τα γνωστά χαρτάκια/δείκτες. Υπάρχει και πιο ακριβή λύση με κάποιο PHμέτρο, το οποίο είναι ηλεκτρονική συσκευή και το κόστος του, αρκετό για έναν ερασιτέχνη.

Ευτυχώς όμως υπάρχει και μια ακόμη λύση, η οποία είναι πολύ φθηνή και μπορούμε να την κάνουμε με απλά υλικά, που έχουμε στην κουζίνα μας. Τα βασικά υλικά είναι ένα κόκκινο λάχανο και ένα φίλτρο γαλλικού καφέ. Επίσης θα χρειαστούμε και νερό, το οποίο καλό θα ήταν να είναι αποσταγμένο. Αν δεν έχουμε, γίνεται και με νερό της βρύσης.

Διαδικασία

Σε ένα μίξερ ρίξτε φύλλα από το κόκκινο λάχανο, περίπου δύο κούπες και καλύψτε τις, με βραστό νερό. Ανάψτε το μίξερ, ώστε τα φύλλα να πολτοποιηθούν. Σουρώστε το μείγμα, με ένα σουρωτήρι. Εμείς θέλουμε μόνο το υγρό, τον πολτό δεν τον χρειαζόμαστε. Αν δεν έχουμε μίξερ, μπορούμε απλά να  φτιάξουμε ένα έγχυμα, με τα φύλλα. Αφήνουμε δηλαδή τα φύλλα, μέσα σε νερό που έχουμε από πριν βράσει, για περίπου 10-15 λεπτά. Και πάλι κρατάμε το υγρό.

Ανάλογα με το νερό που χρησιμοποιήσαμε (αν είναι απεσταγμένο ή της βρύσης) το υγρό θα έχει διαφορετικό χρώμα. Αν το νερό είναι όξινο θα έχει ένα χρώμα προς το βιολετί-μωβ-κόκκινο ή αν είναι βασικό προς το γαλάζιο-πράσινο.

ph-cabbage

Κόψτε το φίλτρο του καφέ σε μικρές λωρίδες, όπως πχ οι δείκτες PH που αγοράζουμε. Βουτήξτε τις λωρίδες αυτές, μέσα σε λίγη ποσότητα του υγρού που ετοιμάσαμε και αφήστε τις να στεγνώσουν καλά. Οι δείκτες μας είναι έτοιμοι.

Χρήση

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε, ότι για να κάνουμε επιτυχή μέτρηση με αυτόν τον τρόπο, πρέπει το διάλυμα που θέλουμε να μετρήσουμε να έχει κάποια ποσότητα νερού. Αν για παράδειγμα πάμε να μετρήσουμε λάδι, δεν θα πάρουμε αποτέλεσμα και δεν θα αλλάξει το χρώμα. Επίσης, αν πάτε να μετρήσετε μια ουσία που περιέχει χρωστικές ουσίες, όπως ο καφές και ο χυμός πορτοκάλι, λόγω των χρωστικών τα αποτελέσματα ίσως να διαφέρουν.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε τι περίπου χρώμα έχει, η κάθε τιμή του PH. Καλό θα είναι να κάνετε μερικές δοκιμές σε ουσίες που γνωρίζετε το PH τους, ώστε να δείτε τι αποτελέσματα/χρώμα παίρνεται. Δοκιμάστε πχ σε διάλυμα καυστικής σόδας, ποτάσας, ξυδιού και εμφιαλομένου νερού. Γενικά όσο πιο όξινο το διάλυμα, το χρώμα τείνει από μπλε/γαλάζιο προς το κόκκινο, ενώ όσο πιο βασικό τείνει από γαλάζιο προς κίτρινο. Αφού κάνετε τις αρχικές μετρήσεις σημειώστε τις τιμές του PH, ώστε να τις έχετε σαν σημείο αναφοράς.

Η Φύση τελικά, έχει φροντίσει για όλα… 😉

Πηγές

 Forum   Facebook   Twitter

Advertisements