Για άλλη μια φορά, τα γεγονότα μας προλαβαίνουν και μας πιάνουν, όχι απλά απροετοίμαστους, αλλά άναυδους. Ας δούμε μερικά συμπεράσματα που βγάζουμε και από αυτό το γεγονός.

Το κυριότερο συμπέρασμα, τουλάχιστον για μένα, είναι ότι πλέον τα πάντα είναι πιθανά. Συνέβη και αυτό, χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς κανείς να το καταλάβει. Όπως σχεδόν όλα τα φυσικά φαινόμενα και αυτό «χτυπά» απροειδοποίητα, χωρίς να έχουμε τα μέσα ούτε να το προβλέψουμε, ούτε να το αντιμετωπίσουμε. Αν έχετε γεννηθεί τις δεκαετίες 70-80, θυμηθείτε λίγο, τι έχετε δει να συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια σε αυτόν τον πλανήτη. Πόλεμοι, συγκρούσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, φυσικές καταστροφές με ανυπολόγιστες συνέπειες και καταστροφές, πυρηνικά ατυχήματα, παγκόσμια οικονομική κρίση και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Αυτό σημαίνει πολύ απλά, ότι δεν γίνεται να στρουθοκαμηλίζουμε και να αφήνουμε εις αύριον τα σπουδαία. Το να λες ότι αυτά δεν γίνονται εδώ και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάτι, δεν νομίζω ότι πλέον είναι άποψη λογικού ανθρώπου.

Αμέσως μόλις έπεσε ο μετεωρίτης και έγιναν όλες αυτές οι καταστροφές και τραυματισμοί, εκτός από τις ζημιές προκάλεσε και πανικό. Ο φόβος είναι σίγουρα δικαιολογημένος σε μια περίπτωση σαν αυτήν, αλλά δεν θα πρέπει να τον αφήνουμε να γίνει πανικός/τρόμος και να μας κυριεύσει. Σε συνδυασμό με διάφορες «θεωρίες» και σενάρια, οι άνθρωποι της περιοχής, συνδύασαν το γεγονός με αυτά που είχαν ακούσει και πανικοβληθήκαν. Όχι όλοι εννοείτε, αλλά αυτοί που πανικοβλήθηκαν, σίγουρα δεν θα ενήργησαν σωστά ή έβαλαν τον εαυτό τους σε μια πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να τους δημιουργήσει άλλα προβλήματα.

Και στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, τα κινητά τηλέφωνα δεν λειτουργούσαν αμέσως μετά το συμβάν. Δεν εξήγησαν το γιατί, αλλά ο πιο πιθανός λόγος, είναι ότι όλοι θα έσπευσαν να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο, τους δικούς τους και έτσι υπερ-φορτώθηκε το δίκτυο. Συνεπώς θα πρέπει να μας γίνει μάθημα και να μην βασιζόμαστε τόσο πολύ στα κινητά τηλέφωνα.

Ένα άλλο δυσάρεστο φαινόμενο που παρατηρήθηκε μετά το συμβάν, είναι και η παραπληροφόρηση από όλα τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Internet. Όταν κατέπεσε ο μετεωρίτης, τα ΜΜΕ χωρίς να έχουν πλήρη και επίσημη πληροφόρηση, μιλούσαν για βροχή μετεωριτών που προκάλεσε ζημιές, καταστρέφοντας την οροφή ενός εργοστασίου και έδειχναν και εικόνες από το εργοστάσιο που έδειχναν να βγαίνουν καπνοί. Τίτλοι όπως «Αρμαγεδώνας» και «Αποκάλυψη» έκαναν τους ανθρώπους να φτιάχνουν τρομακτικά σενάρια στο μυαλό τους. Αργότερα βγήκαν «φήμες» για κατάρριψη του μετεωρίτη από την Ρωσσική Αεράμυνα και βίντεο που έδειχναν έναν φλεγόμενο κρατήρα. Αυτά ευτυχώς αργότερα διαψεύστηκαν, αλλά μας κάνουν ξεκάθαρο ότι σε τόσο σοβαρά γεγονότα δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε ότι ακούμε και φυσικά να μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα και να τρομοκρατούμε τον εαυτό μας και τον κόσμο με τρομολαγνικά σενάρια, χωρίς να έχουμε σαφή εικόνα και χωρίς να επεξεργαστούμε τα στοιχεία, με την λογική και όχι με το συναίσθημα.

Για μια ακόμη φορά, δεν έγινε κάτι εδώ στην χώρα μας, αλλά σίγουρα αυτός δεν είναι λόγος να μένουμε άπραγοι και να λέμε ότι εμείς είμαστε ασφαλείς και ότι δεν γίνονται αυτά στην Ελλάδα. Ειδικά την σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, που αν συμβεί το παραμικρό, με τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού, είναι σίγουρο ότι η βοήθεια θα αργήσει να έρθει. Έχουμε πάρει μικρές γεύσεις αυτού του φαινομένου και σίγουρα ξέρουμε.

 Store   Forum   Facebook   Twitter