Η αγορά ενός φίλτρου νερού, είτε για εξωρμήσης στην Φύση, είτε για προετοιμασία, είναι αναγκαία. Δυστυχώς όμως, εκτός του ότι οι τιμές είναι τσουχτερές, ο καταναλωτής είτε λόγω απειρίας, είτε επειδή οι πληροφορίες για τα φίλτρα νερού είναι μπερδεμένες και πολύπλοκες, δεν ξέρει τι τελικά να αγοράσει. Ας δούμε λοιπόν με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται, τι κυκλοφορεί στην αγορά και τι μπορούμε να αγοράσουμε. Δεν θα μπω στον κόπο να μιλήσω καν για βάρη και διαστάσεις, καθώς αυτά είναι για “επαγγελματίες” του χώρου. Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως, είναι το να έχουμε καθαρό νερό, γρήγορα και απλά και για αυτό θα μιλήσουμε εδώ.

Στην αγορά υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες φίλτρων. Τα ατομικά και τα ομαδικά φίλτρα. Τα ατομικά  έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν ένα άτομο (πεζοπόρο, ποδηλάτη, ορειβάτη κτλ) και για αυτό δεν διαθέτουν κάποιο μεγάλο δοχείο ή η ποσότητα του νερού που μπορούν να φιλτράρουν ανά λεπτό είναι μικρή. Τα ομαδικά, εννοείτε, ότι είναι κατασκευασμένα για να εξυπηρετούν τις ανάγκες πολλών ατόμων ταυτόχρονα (οικογένεια, camping κτλ). Εδώ ακριβώς πρέπει να σταθείτε και να επιλέξετε ποια κατηγορία σας ταιριάζει. Για πιο σκοπό δηλαδή θέλετε το φίλτρο νερού, για εσάς προσωπικά ή για ολόκληρη την οικογένεια σας;

Τα ατομικά είναι είτε σε μορφή μικρού μπουκαλιού με μανιβέλα, είτε σε στυλ καλαμάκι, όπου ρουφάμε το νερό απ’ ευθείας από την πηγή. Τα ομαδικά είτε έρχονται με ασκό/δοχείο, που χωράει αρκετό νερό (4-5 λίτρα) και με την βοήθεια της βαρύτητας, το βρώμικο νερό από τον επάνω ασκό/κάδο, φιλτράρεται και καταλήγει σε ένα δοχείο από κάτω. Ανάλογα με την χρήση για τα οποία τα θέλουμε, το κάθε σύστημα φιλτραρίσματος, έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα φίλτρο, είναι:

  • Να καθαρίζει όσο πιο καλά γίνεται το νερό (ιούς, βακτήρια, πρωτόζωα κα)
  • H τεχνολογία του φίλτρου
  • Να καθαρίζει το νερό όσο πιο γρήγορα γίνεται
  • Να μπορεί να καθαριστεί το φίλτρο, επιτόπου εκεί που βρισκόμαστε
  • Να μπορεί να φιλτράρει, μεγάλη ποσότητα νερού
  • Να είναι οικονομικό για εμάς

Τι σημαίνουν αυτά για εμάς και τι πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά;

Καθαρότητα νερού

Εννοούμε να μπορεί το φίλτρο να απομακρύνει, όλα εκείνα τα βλαβερά συστατικά που περιέχονται στο νερό, όπως βακτήρια, ιοί, παράσιτα, χώμα, ακαθαρσίες, ακόμα και χημικά. Αυτό έχει να κάνει πολύ με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί το φίλτρο, αλλά εμείς σαν αγοραστές θα πρέπει να κοιτάξουμε να αναφέρει ξεκάθαρα στην περιγραφεί του προϊόντος ότι φιλτράρει όλα τα παραπάνω.

Τεχνολογία Φίλτρου

Κάπως πιο εξειδικευμένο, αλλά απαραίτητο. Το είδος του φίλτρου, καθορίζει το πόσο καθαρό νερό θα πάρουμε. Σημαντικά στοιχεία είναι το τι υλικά χρησιμοποιεί το φίλτρο (πχ είναι κεραμικό, αν έχει ενεργό άνθρακα, ταμπλέτες ιωδίου κτλ) και ποια είναι η διάμετρος των στοιχείων του νερού, που επιτρέπει να περάσουν. Αυτή μετριέται σε microns. Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο, τόσο πιο καλό είναι το φίλτρο. Αν πούμε ότι ένα φίλτρο είναι τεχνολογίας πχ 0.2 microns, σημαίνει ότι οποιοδήποτε σωματίδιο είναι μεγαλύτερο από τα 0.2 microns δεν θα περάσει στο πόσιμο νερό μας, ενώ ότι είναι μικρότερο θα περάσει. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, αφού φίλτρα με μεγάλη διατομή, θα επιτρέπουν σε επιβλαβή στοιχεία να περνούν. Κάποια από τα συστήμτα φιλτραρίσματος νερού, χρησιμοποιούν παραπάνω από μια τεχνολογία φιλτραρίσματος πχ κεραμικό φίλτρο και ενεργό άνθρακα. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι και πιο καλά.

Ροή φιλτραρίσματος

Μας ενδιαφέρει, να μπορούμε να καθαρίσουμε όσο πιο πολύ νερό μπορούμε, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Ειδικά σε ομαδικά/οικογενειακά φίλτρα, που οι ανάγκες σε νερό είναι μεγάλες, χρειαζόμαστε αρκετό νερό, όσο πιο σύντομα γίνεται. Δυστυχώς τα στοιχεία που αναφέρουν οι εταιρίες, είτε είναι ψευδή, είτε πραγματικά υπό ορισμένες συνθήκες (θερμοκρασία νερού/περιβάλλοντος, ποσο βρώμικο είναι το νερό, σε τι υψόμετρο βρισκόμαστε κα). Οπότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βασιστούμε σε πραγματικές μετρήσεις και αναφορές, από χρήστες του φίλτρου.

Καθαρισμός φίλτρου

Μετά την χρήση του φίλτρου, θα πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να μπορούμε να το καθαρίσουμε, με τον λιγότερο δυνατό κόπο, οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε. Αν φιλτράρουμε νερό και αφήσουμε ακαθάριστο το φίλτρο, αυτό θα χαλάσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο ή/και θα παρατηρήσουμε αλλοίωση στην γεύση του νερού μας. Σε άλλα φίλτρα αυτό γίνεται με ένα απλό φύσημα, σε άλλα χρειάζεται λύσιμο και ξέπλυμα.

Συνολική ποσότητα φιλτραρισμένου νερού

Πόσο νερό, συνολικά, μπορεί να φιλτράρει το συγκεκριμένο φίλτρο; Όσο πιο μικρή είναι, σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αγοράσουμε και πιο σύντομα, άλλο φίλτρο ή έστω ανταλλακτικό. Συνεπώς παίζει σημαντικό ρόλο, στο συνολικό κόστος χρήσης.

Τιμή

Τελευταίος παράγοντας, αλλά πολύ σημαντικός για όλους μας. Δεν θα πρέπει να κοιτάξετε την τιμή αγοράς μόνο, αλλά σε συνδυασμό με την συνολική ποσότητα νερού που μπορούμε να φιλτράρουμε και το κόστος αντικατάστασης. Μπορεί να αγοράσουμε ένα φτηνό φίλτρο, που με την χρήση που κάνουμε, να κοστίζει τελικά πιο ακριβά, από ένα άλλο που η αρχική του τιμή ήταν ακριβότερη.

Κάποιες εταιρίες, ισχυρίζονται ότι τα φίλτρα τους, καθαρίζουν ακόμα και χημικές ουσίες, όπως πχ παρασιτοκτόνα, χλώριο, φυτοφάρμακα κα. Ακόμα και αν όντως είναι έτσι, δεν θα πρέπει να φιλτράρεται νερό, το οποίο έχετε την υποψία ότι περιέχει χημικά. Δεν ξέρετε ακριβώς τι είδους χημικά περιέχει και σε τι ποσότητα και αν όντως τελικά το φίλτρο θα καταφέρει να τα απομακρύνει. Είναι ένα μεγάλο ρίσκο, που δεν αξίζει να το πάρετε.

Οι διαγωνιζόμενοι

Στην αγορά των backpackers, ορειβατών, ποδηλατών οι εταιρίες που επικρατούν σε αυτά τα προϊόντα είναι η Katadyn και η MSR. Τελευταία λόγω των survivalists/preppers έχουν διαδωθεί και άλλες εταιρίες/οργανισμοί, που ασχολούνται με το φιλτράρισμα νερού, όπως η Lifestraw και η Lifesaver. Πιθανόν, υπάρχουν και άλλες εταιρίες/μάρκες, αλλά αυτές είναι από τις πιο γνωστές και που έχουν επικρατήσει στον χώρο.

MSR Miniworks EX Microfilter

Γενικά η MSR, έχει ικανοποιητικά προϊόντα σε καλή τιμή. Έτσι και στα φίλτρα της προσφέρει ένα καλό λόγο κόστους προς απόδοση. Τα φίλτρα της χρησιμοποιούν τεχνολογία 0.2 microns που είναι το minimum standar της αγοράς. Το συγκεκριμένο φίλτρο, προσαρμόζεται σε μπουκάλι και με την λαβή/μανιβέλα, φιλτράρουμε το νερό. Είναι κυρίως για εκδρομείς, αλλά η εταιρία έχει και άλλα συστήματα για ομαδική χρήση.

Katadyn Vario EU & Camp

H Katadyn θεωρείτε η καλύτερη της αγοράς, αν και νομίζω ότι είναι υπερβολή. Χρησιμοποιεί εξελιγμένο σύστημα φιλτραρίσματος τριών σταδίων, αλλά η τεχνολογία των 0.3 microns, σε ορισμένα μοντέλα της, είναι μάλλον ξεπερασμένη. Διαθέτει μεγάλη γκάμα προϊόντων, για ατομική και ομαδική χρήση. Μια καλή λύση, είναι να προμηθευτείτε ένα σκέτο φίλτρο που διαθέτει (70 Ευρώ) και να το προσαρμόσετε σε ένα δοχείο, φτιάχνωντας έτσι το δικό σας, σύστημα φιλτραρίσματος νερού.

Lifestraw

H Lifestraw στην ουσία είναι οργανισμός και όχι κερδοσκοπική εταιρία. Τα δύο της προϊόντα προορίζονται για τον 3ο κόσμο, όπου εκεί το καθαρό νερό, είναι πολυτέλεια. Γενικά το φίλτρο της είναι αυτό που θα λέγαμε “παρά είναι καλό για να είναι αληθινό”. Φιλτράρει τα πάντα και σε τιμή που σκοτώνει. Το δύσκολο είναι να τα προμηθευτείτε, καθώς δεν πωλούνται παντού. Όπως και να το δείτε, με την τιμή που έχει το “καλαμάκι”, δεν γίνεται να μην έχετε έστω και ένα 😉

Lifesaver

H Lifesaver, πλασάρεται ως η κορυφή στην αγορά, αλλά με την τιμή που έχουν τα προιόντα της, είναι απλησίαστα. Διαθέτει όντως ένα πολύ καλό σύστημα καθαρισμού και ισχυρίζεται ότι απομακρύνει ακόμα και χημικές ουσίες. Το βασικό της μοντέλο, το μπουκάλι, θα έλεγα ότι δεν είναι βολικό, ούτε για μοναχικούς τύπους (λόγω όγκου), αλλά ούτε και για οικογένειες, αφού έχει χωρητικότητα μόνο 0.75 λίτρα.

Sawyer

Την Sawyer, ούτε την ήξερα, ούτε είχα ακούσει για αυτήν. Την βρήκα κατά τύχη και με εξέπληξε ευχάριστα. Έχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων σε πολύ καλές τιμές. Είναι η μοναδική εταιρία που χρησιμοποιεί τεχνολογία 0.02!!! (όχι 0.2) microns, την στιγμή που οι ανταγωνιστές είναι στα 0.2 microns. Η συνολική ποσότητα καθαρισμού, όπως ισχυρίζεται η ίδια, είναι 1.000.000 λίτρα, κάτι που το βρίσκω υπερβολικό. Διαθέτει ένα προϊόν συγκεκριμένα, το οποίο κατά την άποψη μου, είναι η χαρά του survivalist. Το PointOne All in one, είναι ένα σύστημα φιλτραρίσματος, που μπορεί ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθεί σαν ατομικό φίλτρο, αλλά και σαν ομαδικό. Προσαρμόζεται ακόμα και στην βρύση ενός σπιτιού.

Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε αντιπροσωπευτικά προϊόντα από όλες τις εταιρίες. Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες τους, για περισσότερες πληροφορίες και προϊόντα. Οι τιμές είναι χωρίς μεταφορικά και στο προϊόν της Lifesaver χωρίς ΦΠΑ, η οποία μάλιστα ανάλογα με το που βρίσκετε ο παραγγελιοδόχος, προσαρμόζει και το ΦΠΑ!!!

Στα προϊόντα της Sawyer, η τεχνολογία είναι όντως 0.1 και 0.02 microns και οι συν.ποσότητες νερού στο 1.000.000 λίτρα. Δεν έχει γίνει τυπογραφικό λάθος.

 Store   Forum   Facebook   Twitter

Advertisements