Καταρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι απόψεις και οι πληροφορίες του άρθρου είναι καθαρά προσωπικές και βγαλμένες μέσα από έρευνα και την δίκη μου εμπειρία, το κατά πόσο θα αξιολογηθούν αυτό επαφίεται στην επιλογή του καθενός. Για να αναφερθούμε για το ακόνισμα των μαχαιριών και με ποιες τεχνικές αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε την διαμόρφωση της κάθε λεπίδας, την γεωμετρία της, ποια κόψη είναι για κάθε εργασία, και τέλος με ποια μέσα ακονίσματος έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα χωρίς μεγάλες απώλειες και σπασίματα στο μέταλλο των μαχαιριών μας. Παρακάτω θα σας δώσω 3 λινκ, ένα στα Ελληνικά και τα άλλα δύο στα αγγλικά, εκεί θα βρείτε και αρκετές πληροφορίες.

Με τον καιρό και την εμπειρία μας καταλαβαίνουμε  ποια κόψη είναι για κάθε εργασία και ανάλογα με τις ανάγκες μας επιλέγουμε και το μαχαίρι. Προσωπικά καθώς ασχολούμαι και με αγροτικές σκληρές δουλειές, η επιλογή μου είναι ένα μαχαίρι με (καμπύλη διαμόρφωση) , για τον απλό λόγο ότι αυτή  η ακμή είναι πιο δυνατή με αρκετό μέταλλο και προορισμένη για εργασίες κοπής. Στο σχέδιο εξηγείται γιατί και συμφωνώ. http://backyardbushman.com/?page_id=25

 

Πολλά εργοστασιακά μαχαίρια επιβίωσης είναι με αυτή την διαμόρφωση καθώς σε κατάσταση επιβίωσης πρέπει να έχουμε και από άποψη διαμόρφωσης λεπίδας άλλα και από τύπο ατσαλιού τα καλύτερα αποτελέσματα σε θέμα κοπής και συνάμα αντοχής του μαχαιριού ούτως ώστε να κάνουμε όλες τις δουλειές με αυτό. Το αν θα διαλέξετε μαχαίρι από ανθρακούχο ατσάλι η ανοξείδωτο βασίζεται στην εμπειρία και στις προτιμήσεις σας, εγώ έχω και από τα δυο.

Υπάρχουν πολλά εργαλεία και μέσα για το ακόνισμα των μαχαιριών και πολλές τεχνικές, αυτή η εμπειρία έρχεται με τον καιρό και αρκετή υπομονή! Ο κανόνας είναι πάντα ένας:Πρακτική πάνω στις διαφορετικές λεπίδες και με διαφορετικούς τύπους εργαλεία! όλοι είμαστε μαθητές και δάσκαλοι του εαυτού μας.Εδώ θέλω να προσέξετε πολύ καλά τα 3 βίντεο και θα εξηγήσω για όσους δεν ξέρουν αγγλικά.Στο πρώτο μιλάει για το βασικό ακόνισμα ενός μαχαιριού με (καμπύλη διαμόρφωση) πάνω σε ντουκόχαρτο ,400 αρι,600 αρι,8οο αρι κλπ βάζω αυτά τα δύο δίοτι πιστεύω ότι η καμπύλη διαμόρφωση, κόψη είναι η σημαντικότερη απ’ όλες! βλέπουμε στο πρώτο λοιπόν πως γίνεται και πόσο απλό είναι! ΣΗΜΕΙΩΣΗ:συμφωνώ με την τεχνική με ντουκοχάρτο για της λεπίδες με καμπύλη διαμόρφωση,γιατί αυτή η κόψη λόγω της γεωμετρίας της  έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Στο δεύτερο μιλάει για ακόνισμα πάνω σε δέρμα, ζώνη που συνήθως το κάνουμε μετά το ακόνισμα και προσέξτε:όταν είμαστε  έξω στην ύπαιθρο αυτοσχέδιους τρόπους με ένα κουτάκι όπου έχει μέσα μικρά κομμάτια από ντουκοχάρτο και στην έξω πλευρά ένα κομμάτι δέρμα κολλημένο με κόλλα…πρακτικό και απλό το ίδιο έχω περίπου και εγώ, και βέβαια μια μικρή πέτρα, πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι αν χάσουμε το ένα να έχουμε το άλλο. Στο τρίτο βίντεο θα δείτε ακόνισμα μαχαιριού πάνω σε πέτρα νερού, προσωπικά πιστεύω ότι είναι οι καλύτερες για τον λόγο ότι δεν αφαιρούν πολύ μέταλλο στο ακόνισμα, μπορείτε να ακονίσετε κάθε τύπο μαχαιριού άφοβα. Μια καλή επιλογή είναι αυτή στο βίντεο, είναι οι γνώστες ιαπωνικές Κing Warerstone, πάρτε μια 1000/6000 g και είστε καλυμμένοι σε μεγάλο βαθμό, σας βάζω και λινκ όπου έχει καλές τιμές.Όσο για τις συνθετικές πέτρες και τις πέτρες με διαμάντι τις αποφεύγω.

http://www.applebywoodturnings.co.uk/store/item/797/japanese-king-waterstone-1000-6000g-ice-bear-plus-nagura-stone-and-iroko-timber-box

Καλώς ήρθατε στον κόσμο των μαχαιριών, το βασικότερο εργαλείο του ανθρώπου!

Advertisements