Αν θέλουμε να συντηρήσουμε τρόφιμα για αρκετό καιρό, πέρα του προβλεπόμενου με απλούς τρόπους αποθήκευσης, θα χρειαστούμε μια συσκευή για συσκευασία σε κενό αέρος. Αυτές οι συσκευές τραβάνε τον αέρα από την συσκευασία της τροφής (πχ σακούλα) και μόλις δημιουργηθεί κενό αέρος, αυτόματα την κλείνουν/σφραγίζουν με θερμοκόλληση. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι ο χρόνος συντήρησης των τροφών, αυξάνεται κατακόρυφα με αυτήν την μέθοδο.

Δεν θα μιλήσουμε για το ποια συσκευή να πάρετε, καθώς οι τιμές κυμαίνονται από χαμηλά επίπεδα εώς επίπεδα “φωτιά”, ανάλογα φυσικά με το τι αγοράζει ο καθένας. Αυτό που θα προσέξετε μόνο κατά την αγορά, είναι το μηχάνημα να είναι κάποιας γνωστής μάρκας στον χώρο, να υπάρχει υπηρεσία service καθώς και αναλώσιμα.

Αν παρατηρήσετε την παραπάνω φωτογραφία θα δείτε μερικά βελάκια που δείχνουν δύο διαφορετικές περιοχές της συσκευής. Η λωρίδα στο κάτω μέρος (όπου αναγράφει Sealing strip), είναι το σημείο όπου γίνεται η θερμοκόλληση/κλείσιμο της σακούλας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα με την αναρρόφηση του αέρα ή και μόνο του, ώστε να κλείνετε οποιαδήποτε σακούλα θέλετε, χωρίς να βγάζετε τον αέρα. Έτσι έχετε μια συσκευή θερμοκόλλησης, με την οποία μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας σακούλες ή να κλείσετε οποιαδήποτε άλλη.

Ανάλογα με το πάχος του πλαστικού της σακούλας, η κόλληση μπορεί να γίνει αρκετά καλά ή να χρειάζεται να επαναλάβετε και δεύτερη φορά, για να κλείσει η σακούλα καλά ή να λιώσει ελαφρώς το πλαστικό, αν είναι αρκετά λεπτό. Από την χρήση και την εμπειρία, θα μάθετε μόνοι σας ποιες σακούλες κλείνουν καλά και ποιες χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή.

Κανονικά οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν ειδικές σακούλες ή ρολό, οι οποίες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να επιτρέπουν την απορρόφηση του αέρα. Αν βάλετε μια απλή σακούλα (πχ από συσκευασία ρυζιού) και προσπαθείσετε να βγάλετε τον αέρα, θα διαπιστώσετε ότι αυτό δεν γίνεται. Οι ειδικές σακούλες της συσκευής, έχουν μια κάπως ανάγλυφη επιφάνεια, ώστε να δημιουργούν μικρά αυλάκια, από όπου βγαίνει ο αέρας και τον απορροφά η συσκευή. Το κόστος όμως για αυτές τις σακούλες είναι υψηλό και αν αποθηκεύουμε συχνά τρόφιμα, το ποσό γίνεται ιδιαίτερα μεγάλο για εμάς.

Υπάρχει όμως ένας τρόπος, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε και τις απλές σακούλες, που μπορούμε να μαζεύουμε από διάφορες συσκευασίες τροφίμων. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο, να “φτιάξουμε” τα αυλάκια που έχουν και οι ειδικές σακούλες, ώστε να μπορεί να περνά ο αέρας και να κλείνουν και οι απλές σακούλες αεροστεγώς. Ένας τρόπος είναι να πάρουμε μια από τις ειδικές σακούλες και να κόψουμε ένα κομμάτι της (μια λωρίδα) οριζόντια, όσο είναι και το πλάτος της απλής σακούλας που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Το ύψος αυτής της λωρίδας θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μπαίνει μέσα στο σημείο όπου γίνεται η απορρόφηση του αέρα (το μαύρο ελλειψοειδές σημείο στην συσκευή) και να φτάνει λίγο πριν το σημείο που γίνεται η κόλληση. Αυτή την λωρίδα θα την βάζουμε στο στόμιο της απλής σακούλας μας και έτσι θα βγαίνει ο αέρας. Αν δείτε και το παρακάτω βίντεο, θα καταλάβετε καλύτερα.

Μπορεί στο βίντεο να χρησιμοποιεί ένα πλαστικό κομμάτι, αλλά και με ένα κομμάτι από την ειδική σακούλα θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι τι σακούλες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Εφόσον μιλάμε για αποθήκευση τροφίμων, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η σακούλα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι για αυτό το σκοπό πχ συσκευασίες από όσπρια, πατατάκια/γαριδάκια, συσκευασίες καφέ κα. Αν δεν θέλετε να αποθηκεύσετε τρόφιμα πχ να φυλάξετε κάποια εργαλεία ή έγγραφα, τότε χρησιμοποιήστε όποια σακούλα θέλετε, αρκεί να μην είναι βιοδιασπώμενη. Να ξέρετε όμως το εξής. Αν η σακούλα, που θα χρησιμοποιήσετε, δεν είχε προηγουμένως συσκευασμένο κάποιο τρόφιμο σε κενό αέρος, τότε δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα κρατήσει για πολύ καιρό το κενό αέρος που θα κάνετε με την συσκευή σας. Δεν φτιάχτηκαν όλες οι σακούλες για να κρατούν το κενό αέρος για μεγάλο διάστημα και μπορεί με τον πέρασμα του χρόνου, να εισέλθει αέρας σε αυτές. Έτσι, για παράδειγμα, σακούλες από πατατάκια/γαριδάκια, ναι μεν κάνουν για τρόφιμα, αλλά δεν είναι οι πλέον κατάλληλες για να συγκρατήσουν το κενό αέρος. Οι πλέον κατάλληλες για αυτή την δουλεία είναι πχ οι σακούλες του καφέ φίλτρου που όταν τις πρωτό αγοράζετε, διατηρούν τον καφέ σε κενό αέρος.

Με τον παραπάνω τρόπο, εκτός ότι εξοικονομούμε χρήματα, ταυτόχρονα μπορούμε να ανακυκλώσουμε αρκετές συσκευασίες, που ούτως ή άλλως θα πετάγονταν στα σκουπίδια.

 Store   Forum   Facebook   Twitter

Advertisements