Βραστές Τσουκνίδες

Υλικά για 5 άτομα

  • 1 κιλό τσουκνίδες
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας μπούκοβο
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο
  • 5 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 σκελ. σκόρδο

Διαδικασία

Τις τσουκνίδες τις αγαπούν οι Πόντιοι. Στην κατοχή τις αγαπούσαν όλοι. Τις μάζευαν απ’ τους αγρούς, τις μαγείρευαν χωρίς λάδι και ξεγέλαγαν τη λόρδα με αυτό το βοτάνι που σήμερα οι διατροφολόγοι το προτείνουν ως εξαιρετικό συστατικό σε δίαιτες αποτοξίνωσης. Ειρωνία ε;

Σε νερό που βράζει, ζεματάμε τις τσουκνίδες. Μαζί ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε τα υλικά και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Το ζουμί δεν το πετάμε. Είναι ιδανικό αφέψημα για το στομάχι και τα νεφρά.

Ανακατεύουμε τις τσουκνίδες μέσα στην κατσαρόλα με σύρμα, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά αλεύρι. Μόλις πηξει αρκετά, προσθέτουμε λίγο-λίγο ζουμί από το βράσιμο. Το βάζουμε πάλι πίσω στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός. Σερβίρουμε με δυόσμο.

Πίτα με τσουκνίδες

Υλικά για 8 άτομα

  • 7 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 150 γρ. τσουκνίδα ξερή
  • αλάτι
  • 1 σφηνάκι ξύδι
  • ½ λίτρο ελαιόλαδο

Διαδικασία

Όσοι είχαμε την τύχη να παίζουμε στη φύση ως παιδιά, θυμόμαστε πολύ καλά το τσίμπημα της τσουκνίδας. Αυτό που δεν ξέραμε τότε, είναι το πόσο ευεργετική είναι – κατά τα άλλα – η δράση του τριχωτού φυτού Urtica Dioica με τα φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Η τσουκνίδα είναι πολύτιμη πηγή μετάλλων (σίδηρος, νάτριο, μαγγάνιο, ασβέστιο, κάλιο κ.α.), βιταμινών Α, Β και C και έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Η τσουκνίδα φυτρώνει παντού και κατά την περίοδο της κατοχής οι περίφημες στεγνόπιτες (τσουκνιδόπιτες) έσωσαν πολύ κόσμο από την πείνα. Σήμερα οι τσουκνιδόπιτες είναι αγαπημένη λιχουδιά για τους κατοίκους της Ηπείρου, της Θεσσαλίας αλλά και για τους Πόντιους. Η συνταγή είναι απλούστατη και το αποτέλεσμα …υπερνόστιμο!

Ξεκινάμε το ζύμωμα με τις 6 κούπες αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και 1 σφηνάκι λάδι. Ρίχνουμε σιγά – σιγά το νερό, μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά σκληρή για να μπορούμε να τη ζυμώσουμε. Την πλάθουμε καλά και αφήνουμε το ζυμάρι στην άκρη να σταθεί, ώστε να μπορέσουμε να το ανοίξουμε.

Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε μισό λίτρο νερό και το βάζουμε να βράσει μαζί με 400 ml ελαιόλαδο και αλάτι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά-σιγά τις τσουκνίδες, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα για να χυλώσει η γέμιση της πίτας μας. Για να χυλώσει πιο εύκολα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι.

Πάμε πίσω στο ζυμάρι. Αφού το αφήσαμε και ξεκουράστηκε, το κόβουμε σε έξι ίδια μπαλάκια και πλάθουμε το κάθε μπαλάκι ξεχωριστά για να μαλακώσει. Ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη μαζί με λίγο αλεύρι για να μη μας κολλήσει στο τραπέζι. Τα πρώτα 3 τα λαδώνουμε, τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και τα βάζουμε στο ταψί που το έχουμε λαδώσει. Αδειάζουμε από πάνω την γέμιση, η οποία εν τω μεταξύ έχει κρυώσει. Εναποθέτουμε και τα άλλα 3 φύλλα που τα έχουμε λαδώσει κι αυτά μεταξύ τους, φτιάχνουμε τον κόθρο της πίτας (διπλώνουμε δηλαδή σαν κοτσίδα τις άκρες των φύλλων), την λαδώνουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή περίπου ώρα! Προσοχή μην ξεχαστούμε!

Πηγή: http://www.toarkoudi.gr

 Store   Forum   Facebook   Twitter

Advertisements