Παρακάτω παραθέτω αυτούσιο ένα κείμενο που ανάρτησε ένα μέλος του forum, σχετικά με την χρησιμότητα ενός επιπλέον ζευγαριού παπουτσιών στο σακίδιο, καθώς και την απαραίτητη περιποίηση των ποδιών.


Στην αρχή (πριν πολλά χρόνια)θεωρούσα άσκοπο το να κουβαλάω ενα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια στο σακίδιο μιας και οι εξορμήσεις μου περιορίζονταν σε μία η δύο το πολύ διανυκτερεύσεις στην ύπαιθρο συνήθως με ιδανικές καιρικές συνθήκες τις περισσότες φορές.Κάποια στιγμή όμως  αναθεώρησα ‘αρδην όταν υπηρετούσα όπου μας υποχρέωναν να έχουμε ενα δεύτερο ζευγάρι άρβυλα στο bergen μας. Ως «νέοι» δεν το καταλαβαίναμε μέχρι που άρχισε η εκπαίδευση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο οτι ένα μεγάλο μέρος της αρχικής εκπαίδευσης ήταν οι πορείες, πορείες που ξεκινούσαν απο τα 6-7 χλμ με εξάρτυση και στη συνέχεια φτάναν σε πορείες των 15,20,30,35 και 50 χλμ με πλήρη φόρτο (30-35kgr) χωρίς τρόφιμα και πυρομαχικά. Καθόλου τυχαία επίσης δεν ήταν η προσοχή που δίνονταν στην προσωπική υγιεινή των ποδιών απο τους εκπαιδευτές και το κράξιμο που έπεφτε σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονταν με τους κανόνες, λέγοντας διάφορα του τύπου: και τι θα κάνεις ρε Καραμήτρο αν φύγουμε τώρα για κρούση με νύχια σαν του Καραγκιόζη; θα σε κουβαλάμε πριν αρχίσει η μάχη; και διάφορα άλλα τέτοια.
Δεν βρίσκω λοιπόν καμία διαφορά ανάμεσα σε έναν Καταδρομέα -Μαχητή ,Prepper,Survivalist ή οποιονδήποτε που θα πάρει ένα σακίδιο στην πλάτη και θα κληθεί να καλύψει κάποια χιλιόμετρα σε περίπτωση που θα γίνει κάτι. Όλοι έχουν ένα κοινό. Στηρίζονται στα πόδια τους και απο την κατάσταση τους ίσως εξαρτηθεί και η ζωή τους!
Oι ποιό συνήθεις λόγοι που μπορούν να δημιούργήσουν πρόβλημα στα πόδια είναι οι εξής:

 • Καινούργια υποδήματα τα οποία δεν τα έχουμε ‘δουλέψει’
 • Υποδήματα τα οποία είναι τρύπια ή σχισμένα.
 • Υποδήματα τρίτων ατόμων.
 • Λεπτές κάλτσες
 • Οι ίδιες κάλτσες την επόμενη μέρα
 • Περπάτημα με βρεγμένα υποδήματα και κάλτσες.(δημιουργείτε το φαινόμενο «jungle feet»)
 • Πατέντες του στυλ, σακούλες στα πόδια «είναι προσωρινή λύση και δεν ενδείκνυται για πορεία (δημιουργείτε το φαινόμενο «jungle feet» άσχετα αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι)
 • Μη συχνός εξαερισμός του ποδιού. (δημιουργείτε το φαινόμενο «jungle feet»)
 • Άκοπα και βρώμικα νύχια απο τις ίνες των καλτσών και γενικά η μή τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής.
 • Και τέλος η μη αλλαγή υποδημάτων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (όσο καλά και να είναι τα υποδήματα μας θα πρέπει να τους δίνουμε ένα μεσοδιάστημα 2-3 ημερών για να στεγνώνουν και να αερίζονται φυσικά.

Το να υπάρχει λοιπόν ένα δεύτερο ζευγάρι υποδήματα είναι ζωτικής σημασίας σε συνθήκες επιβίωσης η παρατεταμένης διαμονής στην ύπαιθρο καθως τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά. Δεν εννοώ να αγοράσετε ενα ίδιο ζευγάρι υποδήματα με το κύριο απλά να υπάρχει κάτι εφεδρικό (ας είναι και σανδάλια) σε περίπτωση που το κύριο βραχεί, κοπεί, σκιστεί ή σας χτυπήσει. Έτσι και θα διατηρήσετε τα υποδήματα σας σε καλύτερη κατάσταση και θα παρατείνετε την διάρκεια ζωης τους (πόσο νομίζετε θα αντέξουν τα μποτάκια σας μέσα στο βουνό και στο δάσος;
Τώρα ,τι κάνουμε για να διατηρούμε τα πόδια μας σε άρτια κατάσταση:

 • Πουδράρουμε καλά τα πόδια μας με ταλκ πριν την πορεία .
 • Πάντα φοράμε δύο ζευγάρια κάλτσες(η μια θα λειτουργεί μηχανικά μαζί με το παπούτσι και θα τραβάει την υγρασία από τον ιδρώτα και η άλλη θα το κρατά ζεστό και στεγνό μειώνοντας παράλληλα και τις τριβές που αναπτύσσονται )
 • Ανάμεσα στα διαλείμματα της πορείας ελέγχουμε την κατάσταση των ποδιών μας και αλλάζουμε κάλτσες τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της πορείας αν αυτή ξεπερνάει τις 4 ώρες, ξαναπουδράρουμε και δίνουμε τουλάχιστον 10 λεπτά χρόνο στα πόδια μας να αεριστούν και ας είναι καταχείμωνο.
 • Εφόσον φτάσουμε στο μέρος που θα κατασκηνώσουμε και όλα έχουν τακτοποιηθεί βάζουμε τα εφεδρικά μας παπούτσια για να αεριστουν και να στεγνώσουν τα κύρια.
 • Εννοείτε ότι πρίν κοιμηθούμε πλένουμε καλά και στη συνέχεια στεγνώνουμε και πουδράρουμε τα πόδια μας και φοράμε καθαρές και στεγνές κάλτσες.

Συζήτηση στο forum

 Store   Forum   Facebook   Twitter