Ο κανιβαλισμός όσο και αν σας φαίνεται μακάβριο θέμα, είναι κάτι που δυστυχώς “συνοδεύει” την επιβίωση. Δεν θα μιλήσουμε για τον κανιβαλισμό σαν θρησκευτική πράξη που γινόταν σε κάποιες φυλές, σαν θυσίες στους Θεούς. Ακόμα και σήμερα σε διάφορα σημεία του πλανήτη πιστεύουν ότι ο κανιβαλισμός, προσφέρει υγεία, θεραπεία από διάφορες μακροχρόνιες ασθένειες κα.

Θα μιλήσουμε για τον κανιβαλισμό, σαν μέσω σωτηρίας, σε μια κατάσταση επιβίωσης. Σαν ένα αναγκαστικό μέσο, για να καταφέρει κάποιος να επιβιώσει σε ακραίες συνθήκες. Άλλωστε όπως έχουμε πει, η επιβίωση έχει και την σκοτεινή της πλευρά 😉

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα κανιβαλισμού σε κατάσταση επιβίωσης είναι το περιστατικό της πτώσης ενός αεροπλάνου στις Άνδεις. Οι επιβαίνοντες ήταν όλοι μέλη μιας ομάδας ποδοσφαίρου. Αρκετοί πέθαναν κατά την πτώση και άλλοι στην πορεία από τις αντίξοες συνθήκες. Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει γυριστεί σαν ταινία και ντοκιμαντέρ με τίτλο “Οι Επιζήσαντες”. Αν δεν έχετε δει τίποτα από τα δύο, αξίζει να τα δείτε.

Σε αυτό το περιστατικό, χρειάστηκε περίπου 70 μέρες για να σωθούν τελικά οι άνθρωποι και φυσικά όχι όλοι, καθώς στην πορεία πέθαναν αρκετοί, κυρίως από ασιτία και το πολικό ψύχος. Αυτοί που επέζησαν και διεσώθησαν, το κατάφεραν τρώγοντας τους νεκρούς. Στο σημείο που είχαν πέσει δεν υπήρχε άλλη πηγή τροφής, καθώς το χιόνι κάλυπτε τα πάντα. Ο γιατρός της ομάδας, που ήταν τραυματίας από την πτώση, από την πρώτη στιγμή είπε στους υπόλοιπους, ότι θα αναγκαστούν να προσφύγουν στον κανιβαλισμό για να σωθούν.

Το ιδιαίτερο σε αυτό το περιστατικό, είναι το εξής. Όλοι ήταν περίπου στην ίδια ηλικία και περίπου σωματικό βάρος. Αυτό θα σήμαινε, ότι αν οι συνθήκες ήταν καλύτερες, με πιο ζεστό κλίμα και οι επιζήσαντες αναγκάζονταν να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για ανεύρεση τροφής, κοπής ξύλων και άλλων κουραστικών εργασιών, στο τέλος όλοι θα κατέληγαν να είναι αδύνατοι (πετσί και κόκαλο) χωρίς ίχνος λίπους. Αν γινόταν αυτό και ύστερα καταφεύγαν στον κανιβαλισμό, δεν θα σωνόντουσαν. Μιας και δεν θα είχαν λίπος, θα πάθαιναν το ίδιο πράγμα που συμβαίνει και στον λιμό των κουνελιών.

Λόγω όμως του πολικού ψύχους που επικρατούσε, τα πτώματα των επιβατών, διατηρήθηκαν στο κρύο, από την πρώτη στιγμή χωρίς να χάσουν καθόλου λίπος. Έτσι τα υπόλοιπα μέλη που κατέφυγαν στον κανιβαλισμό, σώθηκαν τρώγοντας το λίπος και το κρέας των νεκρών. Φυσικά κάποιοι από αυτούς δεν ήθελαν καν να σκεφτούν ότι θα στρεφόντουσαν προς τον κανιβαλισμό για να επιζήσουν και επέλεξαν να μην το κάνουν. Όπως φαντάζεστε… πέθαναν.

Ένα συμπέρασμα που προκύπτει από όλα αυτά, είναι ότι σε περίπτωση πείνας, κάποιος που είναι πιο χοντρός, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, μιας και έχει μεγαλύτερο απόθεμα λίπους. Από την άλλη όμως, αυτό τον κάνει και “εύκολο στόχο” 😉


 Store   Forum   Facebook   Twitter

Advertisements