Ο λοιμός των κουνελιών, δεν είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τα ίδια τα κουνέλια, αλλά ένα σύνδρομο που επηρεάζει τον άνθρωπο. Το κρέας των κουνελιών δεν έχει το απαραίτητο λίπος που χρειάζεται ο οργανισμός και αν δεν υπάρχει άλλη πηγή τροφής, που να καλύπτει αυτό το κενό στην ποσότητα του λίπους, τα αποτέλεσμα είναι ακόμα και ο θάνατος.

Περιληπτικά

Ο λοιμός των κουνελιών, αναφέρεται και ως πρωτεϊνική δηλητηρίαση, είναι μια μορφή οξύ υποσιτισμού, που προκαλείτε από την περίσσια κατανάλωση κρέατος χωρίς λίπος, σε συνδυασμό με την έλλειψη άλλων θρεπτικών συστατικών και άλλους στρεσογόνους παράγοντες, όπως ψύχος, ξερό/θερμό περιβάλλον. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, διάρροια, πονοκέφαλο, χαμηλή αρτηριακή πίεση και παλμό, κούραση και μια μεγάλη αίσθηση πείνας, που μπορεί να εξαλειφθεί μόνο τρώγοντας λίπος.

Πως λειτουργεί

Οι υδρογονάνθρακες σχηματίζονται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο. Το ίδιο και το λίπος. Για να σχηματίσει όμως το σώμα μας, πρωτεΐνες, χρειάζεται και νάτριο. Το σώμα μας, κανονικά καίει λίπος για να παράγει ενέργεια, ενώ ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει χρειάζεται γλυκόζη. Το σώμα μπορεί να κάψει πρωτεΐνες, αλλά δεν είναι μια υγιεινή πρακτική για μεγάλο διάστημα. Οι πρωτεΐνες όταν διασπώνται σχηματίζουν αμμωνία την οποία το σώμα πρέπει να αποβάλει, στρεσάροντας έτσι το συκώτι και τα νεφρά.

Τα αμινοξέα από τις πρωτεΐνες, μετατρέπονται σε γλυκόζη από το συκώτι. Αυτή η διαδικασία είναι πολύπλοκη και χρειάζεται μεγάλα ποσά ενέργειας. Μόρια ATP, χρησιμοποιούνται για να μετατραπούν τα αμινοξέα σε γλυκόζη και ακόμα περισσότερα χρειάζονται για να μετατραπεί η αμμωνία σε ουρία, που αποβάλλεται μέσω των νεφρών.

Το πρόβλημα είναι ότι το σώμα μπορεί να παράγει το πολύ 1000 θερμίδες ανά ημέρα από μια αυστηρά πρωτεϊνική δίαιτα, επειδή το συκώτι μπορεί να παράγει μόνο 200-300 γραμ. γλυκόζης, από πρωτεΐνες, όσες και αν εισάγεται στον οργανισμό σας. Έτσι θα νιώθεται συνεχώς πεινασμένοι και θα Θέλετε να φάτε περισσότερο. Αν αυτό συνεχιστεί για αρκετό διάστημα το συκώτι θα αποτύχει να μετατρέπει την αμμωνία σε ουρία, με αποτέλεσμα η αμμωνία να παραμένει στον οργανισμό, πειράζοντας το νευρικό σύστημα.

Συμπεράσματα

Όσο και αν κατηγορούμε το λίπος σήμερα και του επιρρίπτουν όλα τα «δεινά της ανθρωπότητας», είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Σε παλαιότερες εποχές που το λίπος δεν ήταν στο καθημερινό πιάτο του ανθρώπου, πέθαιναν από την έλλειψη του. Αν έχετε παρατηρήσει τι έτρωγαν ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, θα δείτε ότι έτρωγαν πολλές σούπες που περιελάμβαναν κομμάτια κρέατος ή κόκαλων, έτρωγαν εντόσθια, συκώτια, τον εγκέφαλο των ζώων, νεφρά και καρδιά. Δηλαδή έτρωγαν όχι μόνο το καθαρό κρέας, αλλά και εκείνα τα μέρη που περιείχαν πολύ λίπος.

Προτιμούσαν τις σούπες και όχι τα ψητά, καθώς στην σούπα, όλο το λίπος παραμένει στην κατσαρόλα, ενώ στο ψήσιμο το λίπος, πέφτει στα κάρβουνα. Αν συνδυάσουμε και το γεγονός ότι το κρέας παλαιότερα ήταν σπάνιο, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι τελικά το λίπος για τον οργανισμό μας. Μάλιστα έχετε πιο πολλές πιθανότητες να επιβιώσετε τρώγοντας μόνο λίπος και νερό, παρά χόρτα και φυτά.

Σε παλαιότερα άρθρα έχουμε γράψει πως φτιάχνουμε jerky το οποίο είναι κρέας χωρίς ίχνος λίπους. Οι Ινδιάνοι, έφτιαχναν jerky για να συντηρήσουν το κρέας για αρκετό καιρό, αλλά όταν ήθελαν να κάνουν μεγάλα ταξίδια ξανά πρόσθεταν λίπος και έφτιαχναν το Pemmican, το οποίο τους έδινε την απαραίτητη ενέργεια για το δύσκολο ταξίδι τους και μέχρι να εγκατασταθούν και πάλι, ήταν η μοναδική πηγή τροφής.

 

Πηγές


 Store   Forum   Facebook   Twitter