Αφού είδαμε στο πρώτο μέρος το πως κάνουμε stealth camping, από την άποψη κυρίως του εξοπλισμού, ας δούμε μερικές λεπτομέρειες για το πως και το που, από την άποψη του μέρους που θα επιλέξουμε και το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε.

Να διευκρινίσω ότι το stealth camping, κατά 99.9% είναι παράνομο, γιατί στην ουσία κατασκηνώνετε σε ένα μέρος όπου δεν σας έχει δοθεί η άδεια ή δεν επιτρέπετε το camping. Οπότε αν το προσπαθείσετε να έχετε στα υπόψιν ότι πιθανόν να υπάρξουν άτομα που δεν θα σας δουν με καλό μάτι και μάλλον θα πρέπει να τα μαζέψετε και να πάτε αλλού.

 • Καταρχάς βρίσκετε ένα μέρος που πληρεί τα κριτήρια ασφάλειας. Δεν κατασκηνώνουμε κάτω από βράχια, κλαριά που έχουμε την υποψία ότι μπορεί να πέσουν, όχι μέσα σε χαράδρες και ρέματα.
 • Δεν ξεκινάμε να κατασκηνώσουμε αν δεν έχουμε πλήρη εξοπλισμό, με κιτ Α’ βοηθειών και φωτοβολίδες ή κάποιο άλλο μέσο για να κάνουμε σινιάλο σε σωστικά συνεργεία, αν χρειαστεί.
 • Κατασκηνώνουμε μακριά από το δρόμο, ώστε να μην γίνουμαι αντιληπτοί και καλύπτουμε επιφάνειες που αντανακλούν το φως ή φωσφορίζουν (πχ ανακλαστήρες από μια μηχανή ή ένα ποδήλατο).
 • Εφόσον είμαστε μόνο μας και σε απομακρυσμένο σημείο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν γίνει κάτι, θα πρέπει να γίνουμε οι σωτήρες του ίδιου μας του εαυτού. Καλό είναι να έχουμε ενημερώσει κάποιο δικό μας άνθρωπο ότι πρόκειται να κατασκηνώσουμε με αυτό τον τρόπο και προς τα που θα κατευθυνθούμε.
 • Δεν κατασκηνώνουμε σε ιδιωτικές εκτάσεις, ιδίως αν υπάρχει και προειδοποιητικό σήμα, ότι απαγορεύετε η καταπάτηση/διέλευση.
 • Αν είμαστε σε δασική έκταση, πριν κατασκηνώσουμε ελέγχουμε το μέρος για κόπρανα ζώων. Αυτό θα μας δείξει αν υπάρχουν επικίνδυνα ζώα (αγριογούρουνα, λύκοι, κτλ).
 • Όταν φύγουμε από το μέρος που κατασκηνώσαμε, θα πρέπει να το αφήσουμε όπως ακριβώς το βρήκαμε, αν όχι ακόμα πιο καθαρό.
 • Αν τελικά έστω και καταλάθος, κατασκηνώσουμε σε ιδιωτική έκταση και μας αντιληφθούν, μπορούμε να προτείνουμε να δώσουμε κάποιο χρηματικό αντίτιμο για να μας το επιτρέψουν. Αν όχι, τότε αποχωρούμε ήρεμα.
 • Αν χρειαστεί να κάνουμε την ανάγκη μας, ακολουθούμε τους κανόνες που έχουμε γράψει εδώ.
 • Όταν κινούμαστε μέσα σε χόρτα, βάτα ή δασική περιοχή, προσέχουμε που πατάμε, δεν σηκώνουμε πέτρες, ούτε πατάμε πάνω σε αυτές. Μπορεί να τραυματιστούμε από κάποιο παραπάτημα ή να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιο ερπετό.
 • Το stealth camping, είναι μια μοναδική εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα κρύβει και πολλούς κινδύνους. Δεν το επιχειρούμε αν δεν είμαστε ικανοί/έμπειροι.
Όπως βλέπετε το stealth camping, έχει πολλές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες. Συνεπώς γιατί κάποιος να το επιλέξει; Αυτό εξαρτάται από τον καθένα. Κατά πόσο θέλει να απολαύση την Φύση ανενόχλητος σε «μαγικές» τοποθεσίες κάτω από τον ουρανό μόνος η με καλή παρέα.

 Store   Forum   Facebook   Twitter