Όσοι έχετε ξεκινήσει ή ήδη έχετε ετοιμαστεί, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η προετοιμασία σας, δεν είναι μόνο για τον εαυτό σας. Συλλέγετε υλικά και γνώσεις τα οποία όχι μόνο είναι αρκετά για εσάς, αλλά και για αρκετούς ακόμα. Και αν ο υλικός εξοπλισμός σας, είναι λίγος, οι γνώσεις που έχετε συγκεντρώσει και η πείρα σας (εφόσον κάνετε πρακτική εξάσκηση) είναι αρκετές για να βοηθήσουν και άλλους, είτε φίλους και συγγενείς, είτε απλά αγνώστους.

Όσο προετοιμάζεστε έχετε τον χρόνο να σκεφτείτε πράγματα και να “χωνέψετε” καταστάσεις, που οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν να τα “αφομοιώσουν” μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτό σας κάνει ψυχολογικά πιο έτοιμους. Την ώρα που οι υπόλοιποι θα τρέχουν για βοήθεια, εσείς θα είστε έτοιμοι να την παρέχετε σε όσους την χρειάζονται, να τους καλμάρετε ή και να απαλύνετε τον πόνο τους. Εννοείτε φυσικά, μέχρι εκεί που το επιτρέπουν οι γνώσεις σας. Δεν θα γίνει κανένας γιατρός στην θέση ενός γιατρού, μόνο και μόνο επειδή έχει κιτ Α’ βοηθειών στο σακίδιο του, για παράδειγμα. Όμως με απλά πράγματα που έχετε διαβάσει και κατανοήσει μπορείτε να δώσετε βοήθεια και να διευκολύνετε το έργο των πιο έμπειρων ατόμων ή σωστικών συνεργείων.

Έχετε τα μέσα, να ανάψετε μια φωτιά και να ζεστάνετε και άλλους. Να φτιάξετε πρόχειρα καταλύματα, καθοδηγώντας άλλους που θα σας βοηθήσουν. Και επειδή είμαι σίγουρος ότι στον εξοπλισμό σας έχετε διπλά και τριπλά όμοια αντικείμενα, μπορείτε να τα δώσετε σε άλλους που τα έχουν περισσότερη ανάγκη. Ακόμα και αν έχετε ένα μοναδικό κομμάτι εξοπλισμού, μπορείτε να σκεφτείτε τρόπους ώστε να μοιραστείτε την χρήση του, εφόσον το απαιτούν οι καταστάσεις. Αν υποθέσουμε ότι έχετε μια σκηνή για δύο άτομα, τότε με αυτή την σκηνή, μπορείτε να εξυπηρετείτε ακόμα και 6 άτομα σε βάρδιες. Έτσι και αλλιώς και ο ίδιος δεν μπορείτε να είστε όλη μέρα στην σκηνή, οπότε γιατί να μην την χρησιμοποιήσετε για όφελος και άλλων, τον υπόλοιπο χρόνο.

Φυσικά όλα εξαρτώνται από τις περιστάσεις και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Πάντως να θυμάστε ότι εσείς που ετοιμάζεστε και έχετε προνοήσει, έχετε μεγαλύτερο βάρος, να δώσετε και σε άλλους το ερέθισμα να ετοιμαστούν και αυτοί με την σειρά τους, αλλά και να παρέχετε την βοήθεια σας όπου και όποτε μπορείτε. Άλλωστε άνθρωποι είμαστε όλοι και πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας. Διαφορετικά δεν ξεχωρίζουμε σε τίποτα από τα  άγρια ζώα που αλληλοσπαράζονται. Ο άνθρωπος και ειδικά οι Έλληνες, όταν το απαιτούν οι καταστάσεις, παραμερίζουν τις διαφορές τους και ενώνονται για να αντεπεξέλθουν των καταστάσεων.

Advertisements