Για να ανάψουμε μια φωτιά, χρειαζόμαστε ξύλα σε διάφορες διαστάσεις. Δεν μπορούμε να ανάψουμε μια φωτιά πχ με χοντρά ξύλα και φυσικά δεν μπορούμε να την διατηρήσουμε μόνο με ψηλά. Αυτόματα, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να σχίσουμε πιο χοντρά ξύλα, σε μικρά/λεπτά κομμάτια, για να διευκολύνουμε την φωτιά να ανάψει. Και επειδή το πιο πιθανό είναι να μην έχουμε ένα τσεκούρι, ειδικά σε μια περίπτωση επιβίωσης, μπορούμε να μάθουμε, πως να σχίζουμε ξύλα με το μαχαίρι μας.

Καταρχάς να διευκρινίσω ότι δεν κάνουν όλα τα μαχαίρια για αυτήν την τεχνική. Ρωτήστε τον πωλητή/κατασκευαστή να σας διευκρίνηση αν το μαχαίρι που σας πουλά, είναι ικανό να χρησιμοποιηθεί για αυτήν την τεχνική. Διαφορετικά ρισκάρετε να χαλάσετε το μαχαίρι σας και πιθανόν και να τραυματιστείτε.

Ξεκινώντας, το σχίσιμο των ξύλων θα πρέπει να γίνεται πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια πχ πέτρα, μεγάλο κούτσουρο, δάπεδο. Αν επιχειρήσετε να το κάνετε στο χώμα, το έδαφος θα απορροφά τους κραδασμούς από τα χτυπήματα σας και θα σας παιδέψει πολύ. Αφού τοποθετήσετε το ξύλο στην επιφάνεια, ρίξτε μια καλή ματιά για “ευαίσθητα” σημεία. Σημεία που υπάρχουν ρωγμές στο ξύλο, είναι καλή επιλογή για να ξεκινήσετε το σχίσιμο των ξύλων. Επίσης δεν είναι υποχρεωτικό να κόβεται κάθετα στα νερά του ξύλου, αλλά μπορείτε να τοποθετήσετε το μαχαίρι σας, παράλληλα με αυτά.

Αν φτάσετε με το μαχαίρι σας, σε ένα καλό σημείο, όπου παρατηρείτε ότι το ξύλο είναι έτοιμο να σχιστεί, βγάλτε το μαχαίρι και συνεχίστε με μια σφήνα ή και με τα χέρια σας, αν είναι έτοιμο να σχιστεί. Μην παιδεύετε το μαχαίρι σας άσκοπα, αν δεν υπάρχει λόγος. Το μαχαίρι είναι το Α και το Ω της επιβίωσης και θα πρεπει να το χρησιμοποιούμε μόνο όταν πρέπει και με σωστό τρόπο.

Η τεχνική του baton δεν θέλει ιδιαίτερο κόπο, αρκεί να ξέρουμε πως να το κάνουμε. Με το παρακάτω video, θα καταλάβετε με απλό τρόπο πως εφαρμόζετε αυτή η τεχνική.

Advertisements