Παλιά που υπήρχε μεγάλη φτώχεια και ακόμα και τα πήλινα δοχεία ήταν δύσκολο να αγορασθούν/κατασκευασθούν, οι άνθρωποι είχαν βρει τρόπο, να εκμεταλλεύονται τις νεροκολοκύθες, για να φτιάχνουν δοχεία για νερό, λάδι, κρασί καθώς και κούπες ή κουτάλες. Η νεροκολοκύθα, δεν είναι η απλή κολοκύθα που ίσως γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Είναι μικρή σε μέγεθος, σε σχέση με τις άλλες κολοκύθες και έχει παχύ τοίχωμα.

Δύσκολα θα τις βρείτε σε μαγαζιά… μόνο λίγα μανάβικα και super markets τις διαθέτουν και αν ψάχνετε για σπόρο, θα δυσκολευτείτε ακόμα πιο πολύ να τις βρείτε. Είναι από εκείνα τα φυτά, που με το πέρασμα του χρόνο, χάνονται. Αν παρόλα αυτά, καταφέρετε και βρείτε, ας δούμε πως μπορούμε να την επεξεργαστούμε και να φτιάξουμε δοχεία και φλασκιά.

Το πρώτο στάδιο και ίσως δυσκολότερο, είναι η αποξήρανση της. Θα πρέπει να την τοποθετήσετε σε μέρος με ροή αέρα, χωρίς φως και υγρασία. Ο αέρας, ειδικά αν είναι και ζεστός θα κάνει την δουλειά του. Το εξωτερικό μέρος, χρειάζεται περίπου 4-7 μέρες για να αποξηρανθεί και το εσωτερικό περίπου ένα μήνα. Κατά την διάρκεια της αποξήρανσης, θα πρέπει να τσεκάρετε για τυχόν σημάδια μουχλιάσματος. Αν δείτε μούχλα αφαιρέστε την και αν δεν γίνετε αυτό, απομακρύνετε την κολοκύθα. Πάντα προσπαθούμε να αποξηράνουμε αρκετές νεροκολοκύθες μαζί και όχι μόνο μια, καθώς χαλάνε εύκολα. Κατά διαστήματα να τις γυρνάτε, ώστε να αποξυραθούν καλά.

Αφού η κολοκύθα μας είναι έτοιμη, μπορούμε να την επεξεργαστούμε και να την μετατρέψουμε σε ένα δοχείο/φλασκί. Στο παρακάτω βίντεο, βλέπουμε πως φτιάχνετε μια κουτάλα από νεροκολοκύθα. Φαντασία και όρεξη να υπάρχει.

Advertisements