Ο καθένας μας, ανάλογα με τα βιώματα του, την εμπειρία, την κριτική σκέψη και την διορατικότητα του, αντιλαμβάνεται και αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα με τον δικό του τρόπο. Άλλοι αντιλαμβάνονται γεγονότα και καταστάσεις πολύ πριν συμβούν και άλλοι εκ των υστέρων. Αλλά ακόμα και αυτοί που τα προβλέπουν, δεν είναι σίγουρο ότι θα αντιδράσουν με τον σωστό τρόπο.

Αυτά που σήμερα γίνονται γύρω μας, είναι προτοφανή, ειδικά για τις νέες γενιές που δεν έχουν περάσει φτώχεια και πείνα. Το πιο άσχημο, είναι ότι όλα αυτά έχουν γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα, απότομα δηλαδή, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς είτε να μην έχουν καταλάβει τι γίνεται και προς τα που οδηγούμαστε είτε να έχουν υποστεί ένα ισχυρό σοκ, ώστε να μην αντιδρούν καθόλου ή τουλάχιστον όχι όπως πρέπει.

Αυτό που έχει σημασία όμως, δεν είναι το πότε και πως θα κινητοποιηθούμε για να κάνουμε κάτι και να προστατεύσουμε τον ευατό μας και αυτούς που αγαπάμε, αλλά το να κάνουμε κάτι! Να μην μείνουμε άπραγοι και παρασυρθούμε από τις εξελίξεις. Ακόμα και την τελευταία στιγμή, υπάρχει χρόνος για να πάρουμε κάποια μέτρα ή έστω λίγες προμήθειες.

Αν λόγω κάποιων εξελίξεων, νιώθουμε ότι κάτι πρόκειτε να γίνει τις επόμενες μέρες, μπορούμε χωρίς πανικό να προμηθευτούμε ορισμένα υλικά και τρόφιμα, πηγαίνοντας και μόνο στο κοντινότερο πολυκατάστημα. Σε μικρό χρονικό διάστημα, μπορούμε να αγοράσουμε πράγματα, που θα μας κρατήσουν για εβδομάδες ή και μήνες.

Έστω και αν πιαστούμε προ εκπλήξεως την τελευταία στιγμή, μπορούμε με έξυπνο τρόπο να κινηθούμε και να πάρουμε έστω και λίγες προμήθειες. Σίγουρα όμως στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον πανικό που θα έχει προκληθεί και σίγουρα πολλούς άλλους ανθρώπους που θα έχουν τρέξει και αυτοί την ίδια στιγμή για τα απαραίτητα. Παρόλα αυτά, είναι δυνατόν και την τελευταία στιγμή να προετοιμαστούμε.

Και επειδή σίγουρα, πολλοίς κόσμος μετά από ξαφνικά γεγονότα, δεν θα είναι προετοιμασμένος… δεν χρειάζεται να το βάζει κάτω. Ακόμα και μετά από εξελίξεις και γεγονότα, είναι δυνατόν να πάρουμε μέτρα αντιμετώπισεις της κατάστασης και να κάνουμε ακόμα και προμήθειες. Δύσκολα μεν, ακατόρθωτο δε. Αν σκεφτούμε λογικά σε τι κατάσταση είμαστε, τι έχουμε πραγματική ανάγκη και ποιά είναι τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, μπορούμε να χειριστούμε κατάλληλα την κατάσταση προς ώφελος μας.
Μερικά παραδείγματα:

  • Είστε ιδιοκτήτης φαρμακείου και μπορείτε να ανταλλάξετε φάρμακα για τρόφιμα. Γενικά αν είστε ιδιοκτήτης κάποιου μαγαζιού σίγουρα θα έχετε αρκετά πράγματα να εμπορευτείτε, αρκεί φυσικά να γλυτώσετε κάποιο πλιάτσικο.
  • Ζείτε στην επαρχία και έχετε κότες ή φρέσκα λαχανικά τα οποία μπορείτε να ανταλλάξετε με εξοπλισμό, άλλα τρόφιμα, φάρμακα κτλ.
  • Σας περισσέυει ένα όπλο το οποίο μπορείτε να ανταλλάξετε (αν και καλό θα ήταν να μην το κάνετε, αλλά στην ανάγκη…)
  • Έχετε παραπάνω καύσιμα που μπορείτε να δώσετε για ανταλλαγή (πχ από δεύτερο όχημα, που θα παραμείνει ακινητοποιημένο)
  • Διαθέτετε γνώσεις που μπορούν να σας ωφελήσουν για να εργαστείτε ως ανταλλαγή για κάποια αγαθά

Αρκεί να βρούμε τι είναι αυτό που διαθέτουμε και πιθανόν να ενδιαφέρει τους άλλους, για ανταλλαγή.

Όπως έχουμε πει και σε παλαιότερες αναρτήσεις, το πιο σημαντικό στοιχείο για το αν θα επιζήσει κάποιος ή όχι σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν είναι τίποτα άλλο, από την θέληση του ατόμου να επιβιώσει. Αν θέλεις και αγωνιστείς για αυτό, θα τα καταφέρεις… αν όμως το βάλεις κάτω και παραιτηθείς, τότε είσαι χαμένος από την πρώτη στιγμή.