Ο γραφών και το blog, δεν φαίρουν καμία ευθύνη σε περίπτωση τραυματισμού ή πρόκληση ζημιών από την μέθοδο αυτή. Χρησιμοποιήστε την υπεύθυνα.

Ηλεκτρόλυση (λύση δι΄ ηλεκτρισμού), ονομάζεται η διαδικασία της διάσπασης μιας ουσίας με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Ίσως την έχετε ακουστά τελευταία σαν μέθοδο παραγωγής υδρογόνου, ως εναλλακτικό καύσιμο. Δεν θα μιλήσουμε για αυτό, αλλά για το πως μπορούμε αρκετά εύκολα, να καθαρίσουμε παλιά σκουριασμένα αντικείμενα, χωρίς κόπο και με απίστευτα αποτελέσματα.

Κατά την ηλεκτρόλυση, διασπάται το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Και τα δύο αυτά χημικά στοιχεία, είναι πολύ εύφλεκτα, συνεπώς θα χρειαστεί να κάνουμε την διαδικασία σε ένα χώρο που αερίζεται καλά και εννοείτε ότι δεν θα καπνίζουμε ή θα υπάρχει στο χώρο άλλο μέσο που προκαλέι φλόγα ή σπινθήρα (πχ ηλεκτροσυγκόλληση, γκαζάκι κτλ).

Θα χρειαστούμε:

  • Ένα δοχέιο πλαστικό όπου θα χωράει το σκουριασμένο αντικείμενο και αρκετό νερό ώστε να το καλύπτει.
  • Ένα φορτιστή μπαταριών αυτοκινήτου
  • Ένα σετ καλωδίων μπαταρίας αυτοκινήτου
  • Μια σιδερένια πλάκα ή βέργα (λαμάκι)

Η χρήση του φορτιστή μπαταρίας είναι η ενδεδειγμένη, καθώς προσφέρει ευκολία και ασφάλεια. Αν δεν έχεται, μπορείτε να κάνετε την διαδικασία με μια μπαταρία αυτοκινήτου. Συνδέεται τον θετικό πόλο με την σιδερένια πλάκα/βέργα και το τοποθετείτε στο δοχείο που είναι ήδη γεμάτο νερό, χωρίς όμως να ακουμπήσει στο νερό το καλώδιο/κροκοδειλάκι. Στο νερό θα είναι μόνο η πλάκα/βέργα! Στον αρνητικό πόλο πιάνεται με το καλώδιο/κροκοδειλάκι το αντικείμενο που θέλουμε να καθαρίσει. Το καλώδιο αυτό δεν μας πειράζει αν ακουμπά στο νερό, αρκέι το αντικείμενο μας, να είναι όλο βυθισμένο στο νερό. Μόλις ανάψετε την συσκευή/φορτιστή, θα αρχίσουν να σχηματίζονται στην επιφάνεια, φυσαλίδες. Μην της εισπνεύσετε! Οι φυσαλίδες είναι κυρίως υδρογόνο και λιγότερο οξυγόνο.

Αφήνετε έτσι την διάταξη, για αρκετές ώρες, μέχρι να καθαρίσει από την σκουριά το αντικείμενο. Αν υπάρχει πολύ σκουριά, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ημέρες! Μπορείτε να σταματάτε την διαδικασία όποτε και όσο θέλετε (πχ τα βράδια για ασφάλεια). Καλό είναι να τσεκάρεται που και που αν έχει βγει η σκουριά. Κλείνετε τον φορτιστή, βγάζετε το αντικείμενο και το τρίβετε με μια συρματόβουρτσα ή άλλη σχετικά σκληρή βούρτσα. Αν το αποτέλεσμα δεν μα ικανοποιεί συνεχίζουμε.

Για καλύτερη αγωγιμότητα και απόδοση της ηλεκτρόλυσης, μπορείτε να προσθέσετε στο νερό, λίγο σόδα ή αλάτι. Να ξέρετε μόνο, ότι με την προσθήκη αυτή, θα υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες αναθυμιάσεις, ειδικά με το αλάτι. Για αυτό μην το κάνετε μέσα σε κατοικημένο χώρο.