Το παρόν άρθρο είναι μόνο καθαρά για ενημερωτικούς και ιστορικούς λόγους. Ο συντάκτης τους άρθρου καθώς και το blog, δεν φέρουν καμία ευθύνη για το πως θα χρησιμοποιήσετε το άρθρο και αν τυχόν τραυματίσετε άλλους ή τραυματιστείτε οι ίδιοι. Η χρήση των caltrops είναι παράνομη!

Τα caltrops, είναι μια εφεύρεση των “επαναστατών” ανά τον κόσμο. Όποτε και όπου χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά, το έκαναν οι αδύναμοι για να υπερνικήσουν τους δυνατούς. Όσο απλό και λιτό είναι σε εμφάνιση και στον τρόπο κατασκευής, άλλο τόσο αποτελεσματικό είναι κατά την χρήση του.

Μπορούν να κατασκευαστούν με διάφορους τρόπους και υλικά, χωρίς να χρειάζονται περίπλοκα εργαλεία και για αυτό έγιναν αγαπητά σε “επαναστατικά” κινήματα. Μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι νάρκες της αρχαιότητας 😉 που σκοπό είχαν να δυσκολέψουν την κίνηση στρατευμάτων ή να τους αλλάξουν πορεία. Φυσικά χρησιμοποιούνταν και ως αμυντικό μέσο σε επιθετικές ενέργειες κυρίως κατά του πεζικού και του ιππικού. Το σχήμα του θυμίζει τα γνωστά σε όλους τριβόλια και το κάνει να στέκεται πάντα με μια μυτερή πλευρά προς τα πάνω, όπως και να το πετάξετε.

Τα θετικά των caltrops, όπως είπαμε, είναι ότι φτιάχνονται εύκολα και είναι αποτελεσματικά είτε σε πεζούς είτε σε οχήματα. Τα αρνητικά είναι ότι, όπως και οι νάρκες, δεν αναγνωρίζουν φίλους και εχθρούς. Μπορεί να γίνετε θύματα στα δικά σας caltrops αν δεν προσέξετε. Αν τα διασπείρετε σε μια περιοχή και τα παρασύρει ο αέρας και οι βροχές, τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα γνωρίζεται που έχουν πάει με αποτέλεσμα να τα πατήσετε κατά λάθος. Συνεπώς χρειάζεται σωστή και προσεκτική χρήση.

Στο internet και στο Youtube, θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες πως να φτιάξετε τα δικά σας. Ξαναλέω όμως ότι είναι παράνομο να τα χρησιμοποιήσετε οπουδήποτε.

Ειδική κατασκευή για λάστιχα που κλείνουν μόνα τους τυχόν τρύπες
Caltrops, φτιαγμένα από λαμάκι. Πολύ εύκολα στην κατασκευή, αφού θα χρειαστείτε μόνο ένα κόφτη και μια πένσα για να τα φτιάξετε

Πηγή

http://en.wikipedia.org/wiki/Caltrops

Advertisements