Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα σήμερα, το να βρεθούμε εν μέσω πυρών δεν θα είναι κάτι σπάνιο. Δεν είμαι ο ειδικός στο να αναλύσω τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε σε μια περίπτωση πυροβολισμού, αυτό θα το αφήσω για άλλους. Όμως πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε καλά, δύο έννοιες οι οποίες κάνουν την διαφορά, ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο… την κάλυψη και την απόκρυψη.

Είναι δύο διαφορετικές έννοιες, τις οποίες λίγοι είναι ικανοί να καταλάβουν έμπρακτα την διαφορά τους. Κάλυψη, σημαίνει ότι βρίσκομαι πίσω από κάποιο υλικό/αντικείμενο το οποίο μπορεί να σταματήσει μια ή και περισσότερες σφαίρες. Απόκρυψη, σημαίνει ότι κρύβομαι πίσω από κάτι, ώστε να μην με βλέπει αυτός που πυροβολεί. Δεν σημαίνει όμως ότι αν με πυροβολήσουν εκείνη την στιγμή η σφαίρα θα σταματήσει στο αντικείμενο αυτό.

Αν για παράδειγμα, κρυφτώ μέσα σε ένα θάμνο, μπορεί ο δράστης να μην με βλέπει και να την γλιτώσω. Αν όμως πυροβολήσει, τότε πιθανότατα θα με χτυπήσει. Αυτό είναι απόκρυψη, κρύβομαι από το οπτικό πεδίο του δράστη. Η απόκρυψη δεν είναι μια 100% ασφαλής μέθοδος. Είναι μια προσωρινή λύση, μέχρι να βρούμε τρόπο, να έχουμε πραγματική κάλυψη από τα πυρά.

Και εδώ τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Πόσο σίγουροι είστε ότι ένα αντικείμενο, στο οποίο κρυφτήκατε από πίσω για να καλυφθείτε, μπορεί να σταματήσει μια σφαίρα. Μια πόρτα προσφέρει κάλυψη; ένα τραπέζι ριγμένο στο πλάι; Το πρόβλημα με την κάλυψη, είναι ότι τις περισσότερες φορές το θύμα, δεν ξέρει ότι στην ουσία δεν είναι καλυμμένος. Είτε από φόβο/τρόμο, είτε από απειρία, το άτομο, αναζητά κάλυψη πίσω από αντικείμενα, που τελικώς δεν του την προσφέρουν.

Για να είναι σίγουρος κάποιος ότι είναι καλυμμένος, θα πρέπει να έχει αρκετή εμπειρία σε όπλα και πυρομαχικά, πραγματάκι δύσκολο για την πλειοψηφία του κόσμου. Ένας γενικός κανόνας, σε μια πραγματική κατάσταση, για να είμαστε καλυμμένοι, είναι να βρούμε ένα όσο πιο παχύ αντικείμενο (τοίχος, κορμός κτλ). Τραπέζια και απλές πόρτες ξεχάστε τα, δεν προσφέρουν κάλυψη, αλλά προκάλυψη. Αν δείτε το παρακάτω βίντεο, μάλλον θα αναθεωρήσετε τις απόψεις σας για το τι σας προσφέρει κάλυψη ή όχι.

Επίσης, ένα υλικό που προσφέρει κάλυψη σε ένα πυροβολισμό, ίσως να μην προσφέρει κάλυψη σε πολλαπλούς πυροβολισμούς. Άρα δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε επειδή στεκόμαστε πίσω από έναν απλό τοίχο. Κάντε μια έρευνα στο Internet με τους όρους cover(=κάλυψη) και concealment(=απόκρυψη) και θα μάθετε περισσότερα.

Advertisements