Ας δούμε ορισμένους τρόπους, βγαλμένους από την Φύση, για το πως μπορούμε να κρυφτούμε, να διαφύγουμε ή να προστατευθούμε σε μια δύσκολη κατάσταση.

Στρουθοκαμηλισμός.

Είναι η μέθοδος κατα την οποία κάνουμε πως δεν βλέπουμε τι γίνεται και αντιδρούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Σύνηθες φαινόμενο ειδικά σήμερα 😉 Όχι και η καλύτερη μέθοδος.

Κάθομαι ακίνητος

Πολλά ζώα στην φύση, όταν διαπιστώσουν κίνδυνο, απλώς κάθονται ακίνητα, ώστε να μην γίνουν αντιληπτά. Έτσι και στην ζωή ή σε επικίνδυνες καταστάσεις, μερικές φορές είναι προτιμότερο να μην κάνουμε τίποτα, από το να κάνουμε κάτι.

Η μέθοδος «Ψόφιος Κοριός»

Γνωστή μέθοδος όπου το ζώο προσποιείται ότι είναι νεκρό, για να ξεγελάσει το θηρευτή. Αν θυμάστε την περίπτωση με τον Σκανδιναβό εκτελεστή, πολλά από τα άτομα που γλύτωσαν, προσποιήθηκαν ότι ήταν νεκρά. Καλή μέθοδος, αλλά δεν πιάνει πάντα.

Καμουφλάζ

Με αυτή την μέθοδο, τα ζώα παίρνουν το χρώμα του γύρω περιβάλλοντος, ώστε να μην διακρίνονται. Ο άνθρωπος έχει εκμεταλλευτεί πολύ αυτή την μέθοδο και την έχει τελειοποιήσει. Στολές, δίχτυα, ντύσιμο σε χρώμα καμουφλάζ, σχεδόν κάνουν κάποιον αόρατο. Αν συνδυαστεί με την μέθοδο του κάθομαι ακίνητος, οι πιθανότητες εντοπισμού, μειώνονται στο ελάχιστο.

Τρεχάτε ποδαράκια μου

Πολύ απλά τρέχω για να ξεφύγω/απομακρυνθό από έναν κίνδυνο. Από τις παλαιότερες και πιο γνωστές μεθόδους. Δεν είναι σίγουρη η επιτυχία/αποφυγή, καθώς, μπορεί να μην είμαστε τόσο γρήγοροι όσο νομίζουμε για να ξεφύγουμε. Ένα γνωμικό λέει: «Όταν σε κυνηγά μια αρκούδα, αρκεί να είσαι γρηγορότερος από κάποιον άλλο», που σημαίνει ότι κάποιος άλλος θα πιαστεί αντί για σένα, συνήθως ο πιο αδύναμος.

Γίνομαι ένα με το πλήθος

Αυτή δεν είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείτε στην Φύση, αλλά είναι αρκετά σημαντική και για αυτό την αναφέρω. Μοιάζει κάπως με το καμουφλάζ, αλλά δεν είναι το ίδιο. Σκοπός είναι, να μην ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους, ώστε να μην γίνεσαι στόχος. Για παράδειγμα, αν πας σε ένα σικ μέρος, ντυμένος με τζιν όλοι θα γυρίσουν να σε κοιτάξουν. Αν όμως φοράς κουστούμι, είσαι απλός άλλος ένας από το πλήθος. Αυτή η μέθοδος έχει πολλές εφαρμογές, σε πολλά επίπεδα και όχι μόνο στο τι φοράς, αλλά και στο πως συμπεριφέρεσαι και αντιδράς σε δύσκολες καταστάσεις. Αν πχ ανάμεσα σε μια ομάδα υπόπτων κάποιος ιδρώνει και είναι αμήχανος, δίνει στόχο ότι αυτός είναι ο ένοχος. Συνεπώς σε ορισμένες φορές, χρειάζεται να το έχεις μέσα σου και να μην καρφώνεσαι. Άρα δεν είναι μια μέθοδος που μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει με 100% επιτυχία.

Η μέθοδος «Δεν θέλεις να μπλέξεις μαζί μου»

Ορισμένες φορές δεν χρειάζεται να τρέξεις να κρυφτείς, χρειάζεται μόνο να δείξεις ότι είσαι ισχυρότερος από τον άλλον και αυτός θα το βάλει στα πόδια. Στο ζωικό βασίλειο θα έλεγα ότι πιάνει. Μεταξύ ανθρώπων όμως, όχι ιδιαίτερα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να δείχνει ανίσχυρος και όταν εσύ του τρίξεις τα δόντια, νομίζοντας ότι θα πιάσει, είτε να σε κάνει τουλούμι στο ξύλο, είτε να τραβήξει όπλο. Εφαρμόστε αυτή την μέθοδο, μόνο αν όντως είστε πολύ κακός 😉

Η μέθοδος «Χο-λέρα»

Ορισμένες φορές αντί να κρύβεσαι, να το παίζεις κακός ή να το βάζεις στα πόδια, αρκεί να είσαι απλώς περιθωριακός/αντικοινωνικός ή βρωμερός. Τι θέλω να πω. Αν στο δρόμο σας την πέσει κάποιος τρελός ή κάποιος ζητιάνος που ζέχνει από χιλιόμετρα, πως θα αντιδρούσατε; Σίγουρα ότι και να κάνατε, ταυτόχρονα θα προσπαθούσατε να φύγετε μακριά του. Έτσι λοιπόν με αυτή την μέθοδο, αρκεί να δίχνεις «απροσάρμοστος» και κανείς δεν θα θέλει να μπλέξει μαζί σου ή δεν θα σε υποπτευθεί.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια μέθοδος που μπορούμε να εφαρμόζουμε κατά κόρων και να πιάνει πάντα και σίγουρα δεν υπάρχει η τέλεια μέθοδος. Ανάλογα με την περίπτωση θα πρέπει να διαλέγουμε τον τρόπο απόκρυψης/διαφυγής και να εναλλάσσουμε τις μεθόδους όσο εξελίσσετε η κατάσταση.

Ορισμένες από αυτές τις μεθόδους, μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σε αντικείμενα, εκτός των ανθρώπων. Πχ να καμουφλάρεται ένα αμάξι ή να κάνετε ένα σπίτι να δείχνει, σαν ένα μέρος που δεν θέλει κάποιος να μπει μέσα. Οι εφαρμογές είναι πολλές. Η μόνη μέθοδος που δεν είναι καθόλου πρακτική και εφαρμόσιμη, ώστε να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα προς εμάς, είναι ο στρουθοκαμηλισμός. Το να προσποιήσε ότι δεν συμβαίνει τίποτα και να σφυρίζεις ανέμελα, δεν λύνει το πρόβλημα, απλά το μεταθέτει. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…