Κάποιες φορές, μπορεί να μην έχετε πρόσβαση σε χημικά μέσα (ταμπλέτες, χλώριο κλπ) ή συσκευές εξυγίανσης νερού (φίλτρα νερού κα). Μια δοκιμασμένη μέθοδος είναι αυτή που περιγράφεται παρακάτω. Είναι γρήγορη και τελείως ανέξοδη.

Το βράσιμο νερού ναι μεν είναι ικανό  να εξολοθρεύσει ένα μεγάλο μέρος αποικιών μικροβίων στο νερό. Παρόλα αυτά, δεν είναι ικανό να εξαφανίσει το σύνολο των ιζημάτων που ενδεχομένως να υπάρχουν. Το αποτέλεσμα είναι να ξεκινήσει ο σχηματισμός κρυστάλλων στα νεφρά με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

Πρώτα λοιπόν φιλτράρουμε το νερό κι έπειτα το βράζουμε.

Υλικά:

  • 1 πλαστικό μπουκάλι νερού
  • βότσαλα
  • άμμος
  • ύφασμα
  • κάρβουνο (μόνο ενεργός άνθρακας)

Εκτέλεση:

Κόβουμε τον πάτο του μπουκαλιού και ρίχνουμε βότσαλα κουνώντας ταυτόχρονα το μπουκάλι έτσι ώστε να μοιραστούν σωστά. Ρίχνουμε άμμο, μετά απλώνουμε ένα κομμάτι ύφασμα (ή φίλτρο γαλλικού καφέ), ρίχνουμε τον ενεργό άνθρακα (κοίτα πιο κάτω). Πατάμε ελαφρά την τελευταία στρώση και τοποθετούμε άλλο ένα κομμάτι υφάσματος. Ξαναρίχνουμε άμμο και ξαναπιέζουμε. Τέλος ρίχνουμε ξανά βότσαλα έως ότου φτάσουν κοντά στο χείλος του πάτου. Στο στόμιο του μπουκαλιού, αφού αφαιρέσουμε το καπάκι δένουμε ένα ακόμη κομμάτι ύφασμα.

Η κατασκευή είναι εύκολη. Το σκεπτικό είναι να δημιουργηθούν πολλές βαθμίδες διήθησης για τα χοντρά ιζήματα (βότσαλα), για τα λεπτότερα (άμμος, ύφασμα) και να αφαιρεθούν εν μέρη τοξίνες/δηλητήρια (ενεργός άνθρακας).

Ενεργός Άνθρακας:

Στην ουσία φτιάχνεται από οτιδήποτε μπορεί να καεί (ξύλο, τσόφλια ξηρών καρπών, κόκαλα ζώων κλπ). Σε αυτή την περίπτωση, το ιδανικότερο είναι το ξυλοκάρβουνο. Έτοιμο ενεργό άνθρακα μπορείτε να βρείτε επίσης σε συσκευές φιλτραρίσματος ενυδρείων (μικρά μαύρα μπιλάκια).

Η διαφορά του από το απλό κάρβουνο έγκειται στο γεγονός ότι κατά την καύση του δεν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, ούτε απορροφά βλαβερές ουσίες όπως διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο κλπ. Η «εξευγενισμένη» αυτή μορφή κάρβουνου έχει την ιδιότητα να κατακρατά τοξίνες, χλωριούχες ενώσεις, βαρέα μέταλλα και παράλληλα συμβάλει στην απόσμηση του νερού.

Για να φτιαχτεί παίρνουμε ένα μεταλλικό καθαρό τενεκεδάκι το οποίο σφραγίζει αεροστεγώς (σαν αυτά που περιέχουν χρώματα) και τοποθετούμε κομμάτια ξύλου. Σφραγίζουμε και ανοίγουμε στο καπάκι μία τρυπούλα εξαερισμού. Προσωπικά χρησιμοποιώ γυάλινο βαζάκι χοντρό με κοχλιωτό μεταλλικό καπάκι (παλιό βαζάκι από ελιές). Ανάβουμε φωτιά και το τοποθετούμε όρθιο έτσι ώστε τα αέρια να διαφεύγουν από την τρυπούλα. Μόλις το περιεχόμενο γίνει κάρβουνο (μαυρίσει) το απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει μόνο του μέχρι να το ανοίξουμε. Το παραγόμενο προϊόν είναι ενεργός άνθρακας. Αφού το βγάλουμε από το βαζάκι τον σπάμε σε κόκκους (όχι σκόνη) λίγο μικρότερους από μπαχάρι.

Επίλογος:

Το φιλτράρισμα με την κατασκευή αυτή απαιτεί χρόνο και το βάρος του μπουκαλιού δεν επιτρέπει να το κρατά κάποιος για ώρα. Φτιάξτε με τουλάχιστον 3 κορδόνια απλές θηλιές και περάστε τες στο λαιμό του μπουκαλιού. Τις ελεύθερες άκρες από τα κορδόνια μπορείτε να τις δέσετε σε ένα γερό κλαδί δέντρου.

Το νερό μετά την διήθηση του πρέπει απαραιτήτως να βραστεί για τουλάχιστον 10′. [Αποστείρωση]

Αν κατά τύχη έχετε μαζί σας φακελάκι με τσάι χαμομηλιού προσθέστε το οπωσδήποτε στις τελευταίες στρώσεις (κοντά στο στόμιο) καθώς το χαμομήλι έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.