Είναι συχνό φαινόμενο, όταν έχουμε σκύλο στον ίδιο χώρο με πουλερικά, τα σκυλιά να τα πνίγουν. Δεν το κάνουν για να τραφούν και δεν τα τρώνε. Άλλοι λένε ότι το βλέπουν σαν παιχνίδι και άλλοι ότι είναι στο “αίμα” τους. Όπως και να έχει όμως, σε όσους εκτρέφουν κότες είναι πρόβλημα.

Στο διαδύκτιο, ψάχνωντας, βρήκα μερικούς τρόπους εκπαίδευσης των σκυλιών, ώστε αυτά να μην σκοτώνουν τα πουλερικά. Οι περισσότεροι τρόποι είναι σκληροί και βασίζονται στο να “σπάσουν” την ψυχολογία του σκύλου, με όχι καλό τρόπο. Δεν τους αναφέρω καν, καθώς εκτός του ότι είναι σκληροί για το ζώο, δεν εξασφαλίζουν 100% επιτυχία. Στην ουσία, καμία μέθοδος δεν εξασφαλίζει ότι ο σκύλος κάποια στιγμή δεν θα ξανά επιτεθεί σε μια κότα.

Η μόνη σίγουρη μέθοδος είναι να περιφράξετε τις κότες και να τις έχετε φραγμένες. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να μην είναι φραγμένες ή έχετε άλλους λόγους για τους οποίους ο σκύλος θα πρέπει να είναι δεμένος, ορίστε ένας τρόπος που εξασφαλίζει περισσότερη άνεση κίνησης στο σκύλο και μεγαλύτερη ασφάλεια σε εσάς.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Θα χρειαστούμε δύο πάσσαλους σιδερένιους, όπου επάνω τους θα πρέπει να έχει κολληθεί ένας κρίκος. Αρκετό συρματόσχοινο, ώστε ο σκύλος να μπορεί να κινηθεί κατά μήκος του και φυσικά την αλυσίδα του σκύλου 😉 Καρφώνουμε τους πάσσαλους και δένουμε το συρματόσχοινο επάνω τους, με όποιο τρόπο νομίζουμε. Τέλος περνάμε την άκρη της αλυσίδας στο συρματόσχοινο. Τώρα ο σκύλος, μπορεί να κινηθεί σε μεγαλύτερο χώρο, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια σε εμάς, αλλά και τα πουλερικά αν υπάρχει αλεπού εκεί τριγύρω. Φυσικά και ο σκύλος σας θα εκτιμήσει αυτό το είδος δεσίματος, καθώς μπορεί να τρέξει και να “ανακουφιστεί” μακριά από το χώρο που τρώει/κοιμάται. Εννοείτε φυσικά, ότι δεν τον αφήνουμε δεμένο όλη μέρα.. 😉

Επίσης με την μέθοδο αυτή, ο σκύλος είναι συνεχώς κοντά στα πουλερικά και αρχίζει να τις συνηθίζει. Σε κάποια φάση δεν θα δίνει καθόλου σημασία στην παρουσία τους, αλλά χρειάζεται καιρό και προσπάθεια. Χωρίς να ξέρω πολλά από εκπαίδευση σκύλων, μια καλή μέθοδος για να τα κάνετε να μην πειράζουν τις κότες, είναι να τον έχετε δεμένο με την αλυσίδα, να αφήνετε τον σκύλο να τις πλησιάζει και μόλις πάει να κάνει κίνηση να επιτεθεί, τον τραβάτε φωνάζοντας δυνατά και με πυγμή μια εντολή πχ όχι ή μη.

Advertisements