Όσοι έχετε επαφή με το κίνημα των preppers/survivalists ή έστω έχετε δει κάποια επεισόδια του Survivorman και αντίστοιχων εκπομπών, αναγνωρίζετε τι είναι το προϊόν της εικόνας. Για όσους δεν γνωρίζουν, θα πούμε ότι πρόκειται για ένα προϊόν, με το οποίο μπορούμε να προκαλέσουμε εύκολα σπινθήρες, με σκοπό να ανάψουμε μια φωτιά, σε περίπτωση που βρεθούμε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δεν πρόκειται για τον ευκολότερο τρόπο, με τον οποίο μπορείς να ανάψεις μια φωτιά, καθώς απαιτεί γνώσεις, εμπειρία και δεξιοτεχνία από τον χειριστή του. Προτιμάται όμως και είναι απαραίτητο σε όλους τους survivalists, γιατί με ένα firesteel και τις απαραίτητες γνώσεις, μπορείς να ανάψεις φωτιά οπουδήποτε, οποτεδήποτε και σε οποιοδήποτες καιρικές συνθήκες. Αυτό είναι που το κάνει μοναδικό και απαραίτητο.

Το firesteel, αποτελείτε από ένα κύλινδρο με προσαρτημένη λαβή και ένα λαμάκι με δόντια, με το οποίο “γδέρνουμε” την μπάρα. Η μπάρα/κύλινδρος, είναι φτιαγμένη από ένα κράμα σιδηροπυρίτη με προσθήκη σιδήρου για αντοχή. Όταν μικρά κομμάτια αυτού του υλικού, έρθουν σε επαφή με τον αέρα, αναφλέγονται σε υψηλές θερμοκρασίες και έτσι προκαλούνται οι σπινθήρες που βλέπουμε. Συνεπώς το λαμάκι με το οποίο γδέρνουμε την μπάρα, χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσουμε μικρά ρινίσματα. Και εκεί βρίσκεται όλο το μυστικό για την σωστή/επιτυχημένη χρήση του firesteel.

Η μπάρα, όταν παίρνουμε το προϊόν, έχει επάνω της μια επικάλυψη για προστασία από την οξείδωση. Συνεπώς όταν θα χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά το firesteel, θα πρέπει να βγάλουμε αυτή την επικάλυψη, με το λαμάκι/ξυστήρι. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε την επικάλυψη, από ολόκληρο το firesteel. Αρκεί ένα σημείο μόνο, όπου εκεί θα ξύνουμε για να βγάλουμε τα ρινίσματα/σπινθήρες. Αφού βγάλουμε την επικάλυψη στο σημείο που θέλουμε και χρησιμοποιήσουμε το firesteel, θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι σε εκείνο το σημείο, θα πιάσει σκουριά. Οπότε την επόμενη φορά που θα ξαναχρησιμοποιήσουμε το firesteel, θα πρέπει να ξύσουμε και πάλι μερικές φορές στην αρχή, για να αφαιρεθεί η σκουριά. Διαφορετικά όσο και να προσπαθούμε, σπινθήρες δεν θα δούμε.

Το λαμάκι/ξυστήρι που συνοδεύει το προϊόν, έχει στις άκρες του δόντια, όπως ένα μικρό πριόνι και στην μια πλευρά αναγράφει την λέξη “UP”. Όταν το κρατάμε, είτε με το δεξί είτε με το αριστερό χέρι, θα πρέπει η πλευρά που έχει την λέξη “UP”, να είναι προς τα επάνω, δηλαδή να μπορούμε να την διαβάσουμε και αυτή η πλευρά θα έχει επαφή με τον αντίχειρα μας. Διαφορετικά δεν θα καταφέρουμε να προκαλέσουμε σπινθήρες. Επίσης κατά το ξύσιμο, θα πρέπει το λαμάκι να σχηματίζει με την μπάρα, μια γωνία περίπου 45 μοιρών. Δεν πρέπει να το έχετε ούτε πολύ όρθιο, ούτε πολύ ξάπλα. Το εφαρμόζουμε στην εσωτερική εγκοπή που έχει (όπως στην φωτογραφία) κρατώντας το υπό γωνία και πιέζουμε προς τα κάτω, με μια κοφτή κίνηση προς τα έξω.

Επειδή το συγκεκριμένο λαμάκι είναι “περίεργο” στην χρήση του, αντί για αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα αντικέιμενα όπως το μαχαίρι επιβίωσης μας (την πίσω πλευρά) ή το πριόνι από το πολυεργαλείο μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα κομμάτι γυαλί ή κάποιο κομμάτι απλού μέταλλου, στην απόλυτη ανάγκη, αλλά θα δυσκολευτούμε πολύ.

Όσο χρησιμοποιούμε το firesteel με ένα συγκεκριμένο λαμάκι/ξυστήρι, θα παρατηρήσουμε με τον καιρό, ότι αυτό φθείρετε σιγά-σιγά, λόγω του ξυσίματος, αλλά κυρίως λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που δημιουργείτε κατά την ανάφλεξη των ρινισμάτων. Οπότε καλό θα ήταν, να μην χρησιμοποιείτε ένα βασικό εργαλείο, όπως το μαχαίρι επιβίωσης, για συνεχή χρήση με το firesteel.

Το firesteel, αν και είναι παντός καιρού, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν είναι εύκολο στην χρήση και απαιτεί πολύ εξάσκηση και πρακτική σε πραγματικές συνθήκες. Δεν είναι ένα εργαλέιο για αρχάριους στην επιβίωση και μην περιμένετε να μάθετε να το χρησιμοποιείτε εν μια νυκτί. Το κλειδί στην επιτυχημένη χρήση του, δεν είναι μόνο να καταφέρετε να προκαλείτε σπινθήρες, αλλά να βρίσκετε το κατάλληλο προσάναμμα, στο μέρος που βρίσκεστε. Και αυτό απαιτεί γνώσεις, που έρχονται μόνο με την εμπειρία.

Tips για την χρήση του firesteel

  • Αντί να κινείτε το λαμάκι κατά μήκος της μπάρας, μπορείτε να κρατήσετε σταθερό το λαμάκι και να τραβήξετε την μπάρα προς τα πίσω. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγετε να ρίξετε/μετακινείσετε το προσάναμμα σας.
  • Ενώ μπορείτε για πιο εύκολη χρήση να ξύνετε την μπάρα από πάνω ως κάτω, να προτιμάται να την ξύνεται όσο χαμηλά (μακριά από την λαβή) μπορείτε. Με την μέθοδο αυτή, θα διατηρήσετε το firesteel για περισσότερες χρήσεις και αποφεύγετε την περίπτωση να “αδυνατίσει” η μπάρα ψηλά και σε μια βίαιη κίνηση να σπάσει.
  • Ξείστε ελαφρά την μπάρα, ώστε να πέσουν μερικά ρινίσμάτα στο προσάναμμα, χωρίς να προκαλέσετε σπινθήρες. Μετά προκαλέστε σπινθήρες πάνω στα αρχικά ρινίσματα. Έτσι θα έχετε σίγουρη επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια 😉

 

Advertisements