Το αρτάνι είναι ένας τύπος σχοινιού, πολύ διαδεδομένο στον Στρατό και τους κύκλους των survivalist, preppers, πεζοπόρους κτλ. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείτε στα αλεξίπτωτα κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά λόγο της αντοχής του και της πολυχρηστικότητας του, η χρήση του εξαπλώθηκε.

Το αρτάνι είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο από νάϋλον και στο εσωτερικό του περιέχει 7 μικρότερα νήματα, τα οποία το καθένα νήμα, αποτελείτε και αυτό με την σειρά του, από 3 μικρότερα. Κανονικά το αρτάνι, έχει διάφορα μεγέθη (ως προς το πάχος) και τύπους. Ο πιο γνωστός τύπος είναι ο ΙΙΙ, που αντέχει βάρος 550 λιβρών (250 kg), εξ’ ου και η ονομασία του διεθνώς ως, 550 paracord.

Οι χρήσεις του πάμπολλες. Μπορείτε να στήσετε παγίδες, να δέσετε οτιδήποτε θέλετε, να το χρησιμοποιήσετε σαν ιμάντα σε σακίδια, να φτιάξετε στολίδια (όπως μπρασελέδες, ζώνες κτλ), να ψαρέψετε, να ράψετε ρούχα, ακόμα και να καθαρίσετε τα δόντια σας.

Για τις πιο λεπτές δουλειές, θα χρειαστεί να βγάλετε τα εσωτερικά νήματα και να τα χρησιμοποιήσετε, καθώς είναι λεπτά και πολύ ανθεκτικά. Το περίβλημα που θα σας περισσέψει, το χρησιμοποιείτε και αυτό σε διακοσμητικά αντικείμενα ή σε πιο ελαφριές χρήσεις.

Καλό είναι, στο σακίδιο επιβίωσης σας, να έχετε πάντα τουλάχιστον 15-20 μέτρα σχοινί, οποιουδήποτε τύπου, αλλά αν είναι αρτάνι, ακόμα καλύτερα. Αν προτιμήσετε το αρτάνι, τότε καλά θα κάνετε να έχετε αρκετά μέτρα, κανονικό αρτάνι και λιγότερα μέτρα, μόνο τα εσωτερικά νήματα. Το να αφαιρέσετε τα εσωτερικά νήματα, από το αρτάνι, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, ειδικά αν είναι μεγάλο το κομμάτι που θα χρησιμοποιήσετε. Οπότε, για να μην χάνετε χρόνο, ειδικά σε περιπτώσεις ανάγκης, έχετε και μερικά μέτρα σκέτα τα νήματα.