Όταν πριν δύο χρόνια αποφάσισα να μπω στη διαδικασία της αποθήκευσης τροφίμων, έμπλεξα σε ένα πραγματικό διαδικτυακό κυκεώνα πληροφοριών. Μου πήρε σχεδόν 3 μήνες για να μπορέσω να ιεραρχήσω κάποιες βασικές ανάγκες και να αποφασίσω τί πραγματικά πρέπει να αποθηκεύσω.

Θεωρώ πως η Πυραμίδα της Αποθήκευσης  είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για οποιονδήποτε προσπαθεί σοβαρά να ασχοληθεί με αυτό το θέμα.

Σκεπτικό

Η κορυφή της Πυραμίδας αντιπροσωπεύει τα λιγότερα είδη τροφίμων που χρειάζονται να αποθηκευτούν βάσει του λιγότερου σε χρονική διάρκεια σεναρίου. Πόσο αλεύρι ή ρύζι χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σε 3 ημέρες; Υπολογίζοντας σωστά και έξυπνα, όχι μόνο σας βοηθάει να αγοράζετε με το λιγότερο δυνατό κόστος, αλλά σας βοηθά σε μια δεδομένη στιγμή να υπολογίσετε βάσει της αποθήκης σας για πόσες μέρες “αντέχετε” ως αυτάρκεις έτσι ώστε να προγραμματίσετε τις επόμενες κινήσεις σας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ (από κορυφή προς τα κάτω)

” Άμεσο “

Αν είστε νέοι Preppers ξεκινήστε να αποθηκεύετε τρόφιμα για ένα σενάριο ανάγκης 3 ημερών. Είναι μια εύκολη διαδικασία ως ξεκίνημα…σαν μια βόλτα στο Super Market. Διαλέξτε τρόφιμα με μεγάλη διάρκεια ζωής και αποθηκεύστε τα σε ένα μέρος πλην της αποθήκης που προορίζονται τα υπόλοιπα (μια μεγάλη κούτα, ένα ράφι κουζίνας κλπ). Μην ξεχνάτε να αποθηκεύσετε νερό υπολογίζοντας περίπου 4Lt ανά άτομο (για πόση, μαγείρεμα,υγιεινή)

Έτσι, σε περίπτωση ενός μικρού σε ένταση σεναρίου και τοπικού χαρακτήρα (όπως χιόνι) δεν θα χρειαστεί να τρέχετε τελευταία ώρα σε κάποιο Super Market.

” Εκτεταμένο “

Ως εκτεταμένο ορίζεται ένα σενάριο το οποίο ενδεχομένως να διαρκέσει πάνω από μια εβδομάδα. Στην ουσία συνεχίζετε να “χτίζετε” πάνω στην ήδη υπάρχουσα λίστα του “άμεσου” προσθέτοντας και μερικά βοηθητικά υλικά (λάδι, βούτυρο, αλάτι, ζάχαρη κλπ). Αποθηκεύετε όλα τα τρόφιμα αυτά σε ένα ξεχωριστό μέρος (ντουλάπα, αποθήκη κλπ) και ενισχύετε αριθμητικά τις ποσότητες νερού που αντιστοιχούν ανά άτομο για κατ’ ελάχιστη διάρκεια 2 εβδομάδων.

” Μακροπρόθεσμο “

Ως μακροπρόθεσμο ορίζεται ένα σενάριο το οποίο έχει χρονική διάρκεια άνω του ενός μήνα. Αναφέρομαι σε περιπτώσεις μεγάλου σεισμού ή γενικής έλλειψης αγαθών πρώτης ανάγκης για οποιονδήποτε λόγο. Εδώ η αποθήκευση αλλάζει χαρακτήρα και πλέον πρέπει να προσθέσετε επιπλέον χύμα πρωτογενή υλικά (αλεύρι, σιτάρι κλπ). Πρέπει επίσης να επαναπροσδιορίσετε και μια εναλλακτική πηγή μαγειρέματος πλην της ηλεκτρικής κουζίνας (γκάζι, ξυλόφουρνος κλπ) καθώς και να αρχίσετε να μπαίνετε στη διαδικασία του κυνηγιού (παγίδες για πουλιά στην ταράτσα κλπ). Τέλος, εφαρμόστε μεθόδους συλλογής κι εξαγνισμού νερού καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσετε ποτέ να αποθηκεύσετε νερό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

” Διαρκές “

Αυτό αποτελεί και το πιό extreme σενάριο. Αναφέρομαι για ένα σενάριο πλήρους κατάρρευσης των πάντων. Σε αυτό το σενάριο ξεχνάτε ό,τι είχατε ως δεδομένο παλιότερα και ζείτε πλέον με νέα δεδομένα. Εδώ η αποθήκευση αφορά σπόρους έτσι ώστε να μπορέσετε να αναπτύξετε μόνοι σας επάρκεια τροφών. Σε αυτό το σενάριο θα χρειαστεί να μετοικίσετε εκτός πόλης, σε τόπο που ευνοεί το κυνήγι, να δημιουργήσετε δικό σας λαχανόκηπο και να βρείτε πρόσβαση σε πηγή νερού καθώς ακόμα κι η συλλογή του δεν θα επαρκεί να καλύψει τις όποιες ανάγκες σας. Τυχεροί θεωρούνται όσοι ήδη έχουν κοτέτσι και λαχανόκηπο.

Σημείωση

Όλες οι χρονικές περίοδοι είναι γενικές όπως και οι προτάσεις επίσης. Δεν υπάρχουν κανόνες. Να έχετε υπόψη σας οτι το σημαντικότερο βήμα είναι να καταφέρετε να επιτύχετε αυτάρκεια μίας εβδομάδας.

Μην ξεχνάτε τον παράλληλο εφοδιασμό σε φαρμακευτικά πρώτης γραμμής (αντιβιοτικά, απολυμαντικά πληγών, αντιαλλεργικά, παυσίπονα κλπ)

Όλα στο τέλος κρίνονται από την κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθείτε και στο τί έχετε καταφέρει μέχρι τότε να αποθηκεύσετε.

Advertisements