Μια συνταγή που κάνει θραύση στους κύκλους των φυτοφάγων και ομοφάγων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χαλεπούς καιρούς όπως σήμερα. Σε λίγο δεν θα λέμε ότι δεν έχουμε να φάμε κρέας και γάλα, αλλά θα λέμε ότι είμαστε χορτοφάγοι και έχουμε δυσανεξία στην λακτόζη 😉 χαχαχα

Τεσπά. Το γάλα από αμύγδαλα, είναι πολύ υγιεινό και έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα έναντι του γάλακτος από αγελάδες.

  • Δεν περιέχει γλουτένη
  • Δεν έχει χοληστερίνη
  • Περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
  • Επειδή η προέλευση του είναι φυτική, κάνει για τις περιόδους Νηστείας

Για να το παρασκευάσουμε, θα χρειαστούμε ωμά, γλυκά, αμύγδαλα (όχι πικραμύγδαλα) και νερό σε αναλογία 1 προς 3. Δηλαδή ένα μέρος αμύγδαλα και 3 μέρη νερό.

Αρχικά, μουλιάζουμε για 6-8 ώρες τα αμύγδαλα σε ένα μπολ με νερό. Αφού μουλιάσουν καλά. Τα βγάζουμε από το μπολ και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ με την ποσότητα του νερού που αναλογεί. Τα αλέθουμε για περίπου 2-3 λεπτά, ανάλογα το μπλέντερ. Το μίγμα μας, έχει ένα λευκό χρώμα και είναι κρεμώδες. Επειδή περιέχει και την ψύχα από τα αμύγδαλα, σουρώνουμε το μείγμα με ένα τουλπάνι. Το υγρό που θα πάρουμε, είναι το γάλα μας, ενώ το στέρεο μέρος, που θα μείνει στο τουλπάνι, είναι η ψύχα, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε άλλες συνταγές για γλυκά.

Για να κάνουμε πιο γλυκό το γάλα και να του δώσουμε γεύση και άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι, κανέλα, βανίλια και ότι άλλο αρωματικό ή γλυκαντικό μας αρέσει. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για περίπου 3-4 μέρες.

Τι γίνετε όμως σε περίπτωση που δεν έχουμε ρεύμα ή μπλέντερ; Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Δεν θα μουλιάσουμε τα αμύγδαλα αλλά θα τα ψιλοκόψουμε ή θα τα σπάσουμε σε ένα γουδί, τόσο ώστε να τα περάσουμε από ένα μύλο άλεσης. Το αλεύρι που θα πάρουμε, θα το αναμίξουμε με το νερό καλά και θα το αφήσουμε για αρκετή ώρα, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο τέλος, σουρώνουμε όπως και πριν. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι όπως όταν χρησιμοποιούμε το μπλέντερ, αλλά στην ανάγκη… 😉

Πηγή