Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, μπορούμε με λίγες γνώσεις τριγωνομετρίας και μαθηματικών να βρούμε το ύψος οποιουδήποτε σώματος ή την απόσταση που έχει αυτό από εμάς. Γιατί όμως να θέλουμε να το κάνουμε αυτό και τι πρακτικές εφαρμογές έχει, ειδικά σε περιπτώσεις επιβίωσης;

  • Μπορούμε να βρούμε το ύψος ενός βουνού. Οπότε στο περίπου μπορούμε και να βρούμε/υπολογίσουμε το υψόμετρο μας. Ξέροντας το υψόμετρο μας, κανονίζουμε ανάλογα το χρόνο βρασίματος του νερού, για αποστείρωση. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε να μην υπερβούμε κάποιο υψόμετρο, για λόγους ασφαλείας.
  • Μπορούμε να υπολογίσουμε το ύψος δέντρων, τα οποία ίσως προορίζουμε για κοπή και χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε το μήκος τους.
  • Φυσικά υπολογίζοντας την απόσταση συγκεκριμένων σωμάτων, γνωρίζουμε πόσο χρειάζεται να περπατήσουμε ακόμα για να φτάσουμε σε συγκεκριμένο σημείο ή πόσο χρειάζεται αυτό για να φτάσει σε εμάς.

Για να κάνουμε τις μετρήσεις μας, θα χρειαστεί να ξέρουμε την γωνία που σχηματίζει η κορυφή του σώματος/αντικειμένου, με την θέση που βρισκόμαστε, ως προς το έδαφος, όπως στην φωτογραφία παραπάνω. Για να βρούμε την γωνία, θα χρειαστεί να έχουμε ένα μοιρογνωμόνιο, στο οποίο θα προσαρμόσουμε ένα σχοινί με ένα βαρίδι, οπως στην εικόνα. Η γωνία που μας δείχνει το σχοινί, είναι η γωνία που θέλουμε για τους υπολογισμούς. Θα χρειαστεί να “στοχεύσουμε” στην κορυφή του αντικειμένου/σώματος, με την βάση του μοιρογνωμονίου. Όσο πιο ακριβής είμαστε στις μετρήσεις μας, τόσο ακριβές θα είναι και το αποτέλεσμα μας.

Ακόμα και αν δεν έχουμε μοιρογνωμόνιο, είναι δυνατόν να φτιάξουμε ένα, αλλά όχι με μεγάλη ακρίβεια, οπότε και τα αποτελέσματα δεν θα είναι ακριβή. Επειδή όμως η διαδικασία είναι πολύπλοκη και μεγάλη… άστε το…για άλλη φορά 🙂

Για να βρούμε το ύψος, πρέπει να γνωρίζουμε και την απόσταση που έχουμε από την βάση του αντικειμένου. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε κάνουμε το εξής. Μετράμε μια φορά την γωνία από το σημείο που βρισκόμαστε. Περπατάμε σε ευθεία προς το σώμα, μετρώντας την απόσταση που διανύουμε πχ σε βήματα και ξαναμετράμε άλλη μια φορά την γωνία. Με αυτά τα στοιχεία, χρησιμοποιούμε τους τύπους που θα βρείτε στο φυλλάδιο παρακάτω και βρίσκουμε το ύψος.

Για να βρούμε την απόσταση που έχει το αντικείμενο από εμάς, θα πρέπει να γνωρίζουμε το ύψος του, καθώς και την γωνία που αναφέραμε και προηγουμένως. Έχοντας το ύψος και την γωνία, χρησιμοποιούμε τον αντίστοιχο μαθηματικό τύπο, για να βρούμε την απόσταση. Την μέθοδο αυτή, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε αντικείμενα που γνωρίζουμε το ύψος τους. πχ συνήθως ένα τυπικό ΙΧ αυτοκίνητο, έχει ύψος περίπου 1.4 με 1.5 μέτρα. Μετρώντας και την γωνία, μπορούμε να ξέρουμε πόσο απέχει από εμάς ένα αυτοκίνητο.

Και επειδή σίγουρα, αρκετοί δεν θα βρείτε καθόλου πρακτική αυτή την μέθοδο, υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή για κινητά Android, που κάνει την διαδικασία, παιχνίδι. Δείτε και το βίντεο της εφαρμογής.

Advertisements