Αναφέρομαι συχνά στο blog, σχετικά με την σημασία της Γνώσης. Πόσο σημαντική είναι, πόσο μας βοηθά να αντεπεξέλθουμε σε δύσκολες συνθήκες, πόσο πρέπει να την εμπλουτίζουμε κτλ κτλ κτλ. Και έτσι είναι… όμως με μια μικρή λεπτομέρεια… δεν είναι αυτοσκοπός μας η απόκτηση όλο και περισσότερο γνώσεων. Δεν χρειάζεται να γίνουμε κινητές βιβλιοθήκες και να ξέρουμε ένα σωρό πράγματα, μόνο και μόνο για να τα εφαρμόσουμε σε μια άσχημη κατάσταση.

Μαθαίνουμε, ενημερωνόμαστε, εκπαιδευόμαστε, για να δώσουμε αυτή την Γνώση, μαζί με τις εμπειρίες μας, σε άλλους. Εμπλουτίζουμε τις Γνώσεις μας, για να βοηθήσουμε και να ενημερώσουμε άλλους που δεν ξέρουν και χρειάζονται την βοήθεια μας. Σκεφτείτε πολύ απλά ένα παράδειγμα. Τραυματίζεστε και δεν μπορείτε να παρέχετε στον εαυτό σας, τις Α’ Βοήθειες… εκείνη την στιγμή, δεν θα μετανιώνατε ότι δεν μάθατε στον φίλο σας, βασικές Α’ Βοήθειες; Μεταδίδοντας τις γνώσεις μας σε άλλους δεν βοηθάμε μόνο τους γύρω μας, αλλά και τον εαυτό μας.

Τι να το κάνεις, όταν εσύ ο ίδιος πχ είσαι γιατρός, εκπαιδευτείς πολ. τεχνών, βοτανολόγος, όταν κρατάς αυτά που ξέρεις μόνο για τον εαυτό σου; Μα θα πείτε, δεν γίνεται να εκπαιδεύσεις κάποιων έτσι στα πεταχτά και να γίνει γιατρός, η πολεμιστής, ή βοτανολόγος. Ναι σίγουρα, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να γίνει πχ γιατρός, αλλά μπορεί να μάθει απλά και βασικά θέματα πχ Α’ Βοηθειών. Αν εμείς είμαστε ειδήμονες σε ένα θέμα, δεν σημαίνει ότι και οι άλλοι θα γίνουν. Αλλά το να τους μάθουμε βασικά πράγματα, ωφελεί όλους.

Μια γνωστή Κινέζικη παροιμία, λέει: “Δώσε σε ένα πεινασμένο ένα ψάρι και θα πεινάσει και πάλι. Μάθε του να ψαρεύει και δεν θα πεινάσει ποτέ”. Στην περίπτωση μας, όσο πιο πολύ κόσμο, εκπαιδεύουμε και ενημερώνουμε, τόσο πιο πολύ αυξάνουμε τις πιθανότητες επιβίωσης, όλων μας. Τι προτιμάται.. να είστε ο μόνος εκπαιδευμένος, ανάμεσα σε μια ομάδα ή να ανήκετε σε μια εκπαιδευμένοι ομάδα; Όταν λέω “εκπαιδευμένοι” δεν εννοώ φυσικά στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση. Αλλά γενικά, γνώσεις επιβίωσης, αυτάρκειας, ιατρικής περίθαλψης κτλ. “Ισχύς εν τη ενώσει” λέγανε οι Αρχαίοι…

Συνεπώς αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να γίνουμε οι ίδιοι “δάσκαλοι” άλλων, που με την σειρά τους θα κάνουν, αυτό που κάνατε εσείς. Αντί να διαβάζετε και να ψάχνετε για περισσότερη γνώση, μέσα στο Ιnternet, βγείτε έξω και βοηθήστε άλλους. Μεταδώστε τις γνώσεις, συγκεντρωθείτε σε ομάδες και ανταλλάξτε γνώμες, γνώσεις και εμπειρίες. Ξεκινήστε με πρόσωπα που έχετε στενές σχέσεις και εμπιστεύεστε και σας εμπιστεύονται. Και μην τα παρατήσετε με την πρώτη δυσκολία, επιμείνετε… ακόμα και λίγες γνώσεις σας, σε ένα άτομο, να καταφέρετε να δώσετε, η ικανοποίηση είναι μεγάλη. 😉

There are two kinds of people…the givers and the takers. The takers may eat better, but the givers sleep better.

Μεταφ: Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων… αυτοί που παίρνουν και αυτοί που δίνουν. Αυτοί που παίρνουν, τρώνε καλύτερα, αλλά αυτοί που δίνουν, κοιμούνται καλύτερα.

Χώρος συζήτησηςη στο forum

Advertisements