Παρακάτω θα διαβάσετε συγκεντρωμένα τα βασικά σημεία, ενός ιδιαίτερα σημαντικού βιβλίου το οποίο πιθανότατα θα έχετε ακούσει. Πρόκειται για το βιβλίο «Η τέχνη του πολέμου» το οποίο έγραψε ένας Κινέζος στρατηγός. Το ιδιαίτερο που έχει αυτό το βιβλίο και ο λόγος που το αναρτώ, είναι ότι ακόμα και σήμερα οι βασικές αρχές που περιέγραψε ο Sun Tzu, στο βιβλίο του, είναι εφαρμόσιμες. Διαβάστε προσεκτικά τα βασικά σημεία και προσπαθήστε να εντοπίσετε σημερινά παραδείγματα. Πιστεύω θα εκπλαγείτε.

Προσωπικά, «κρατώ» αυτό: «Πόλεμος: Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι η έσχατη λύση. Εαν όμως είναι η μόνη λύση τότε η πρώτη επίθεση που εξαπολύει ένας ιδιοφυής στρατηγός είναι ενάντια στο πνεύμα του εχθρού. Αυτή φροντίζει να χειραγωγήσει πρίν κάνει το επόμενο βήμα.» 😉


Πηγή: http://freelakon.pblogs.gr

Μερικοί άνθρωποι είναι έξυπνοι στο να γνωρίζουν τον εαυτό τους, αλλά ηλίθιοι στο να γνωρίζουν τους αντιπάλους τους. Με κάποιους άλλους συμβαίνει το αντίθετο.
Ούτε οι Μέν, ούτε οι Δε δεν θα μπορέσουν ποτέ να μάθουν τους νόμους του πολέμου, πολύ περισσότερο να τους εφαρμόσουν.

θα σας αναφέρω τις βασικώτερες έννοιες του πολέμου και την ανάλυσή τους.

Πόλεμος.
Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι η έσχατη λύση. Εαν όμως είναι η μόνη λύση τότε η πρώτη επίθεση που εξαπολύει ένας ιδιοφυής στρατηγός είναι ενάντια στο πνεύμα του εχθρού. Αυτή φροντίζει να χειραγωγήσει πρίν κάνει το επόμενο βήμα.

Διπλωματία.
Αυτή βασίζατε αποκλειστικά στην Δωροδοκία τον Δόλο και την Απάτη.

ΝΙΚΗ.
Νίκη με κάθε μέσο είναι ο βασικός στόχος κάθε πολέμου.

Στρατηγική.
Οταν γνωρίζεις καλά τον εχθρό γνωρίζεις και τον εαυτό σου καλά, μπορείς να δώσεις 100 μάχες και να κερδίσεις και τις 100.
Αποκορύφωμα είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς να δώσεις ούτε μια μάχη. Επομένως εκείνο που έχει πρωταρχική σημασία στον πόλεμο, είναι να επιτεθείς όχι απευθείας στον εχθρό αλλά στην ίδια την στρατηγική του εχθρού.

Ηγεσία.
Ενας ικανός διοικητής επιδιώκει να νικήσει επωφελούμενος απο την κατάσταση και δεν ζητά νίκη απο τους υποτελείς του. Διαλέγει συνετά λίγους άξιους άνδρες και εκείνοι εκμεταλεύονται την κατάσταση.

Προσαρμοτικότητα.
Εν καιρώ πολέμου απαιτείται προσαρμοτικότητα και ευελιξία. Αδιαφορείστε για τις συνηθισμένες πρακτικές πρακτικές. Εκδώστε διαταγές, αδιαφορώντας για την πεπατημένη.

Αιφνιδιασμός.
Κινήσου στο άδειο, εισχώρησε στο κενό, παράκαμψε περιοχές που ο εχθρός υπερασπίζεται παραμείνετε ανεξιχνίαστος σαν τα σύννεφα και ριχτήτε πάνω στον εχθρό σαν κεραυνός εκεί που δεν το περιμένει.

Ταχύτητα.
Πεμπτουσία του πολέμου είναι η ταχύτητα. Στην επιδρομή & τη λεηλασία, σαρωτικοί σαν την φωτιά. Στην ακινησία, ακλόνητοι σαν τα βουνά. Στην οπισθοχώρηση γρήγοροι σαν τον άνεμο, δεν καταδιώκεται ποτέ όποιος κινείται με τόση ταχύτητα που δεν τον προλαβαίνει κανείς.

Καρδιά.
Η καρδιά είναι εκείνη με την οποία διοικεί ένας στρατηγός. Η τάξη και η σύγχυση, η γενναιότητα και η δειλία είναι ιδιότητες που εξουσιάζονται απο την ψυχή.

Απελπισία.
Κάντε την απελπισία σύμμαχο & οπλίστε τον στρατό σας με την δύναμη της απελπισίας. Τα άγρια θηρία όταν παγιδευτούν, μάχονται απελπισμένα, πολύ περισσότερο οι άνθρωποι. Εαν ξέρουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση, θα αγωνιστούν μέχρι θανάτου & θα ακολουθούν κατά γράμμα κάθε διαταγή. Οι στερημένοι απο κάθε ελπίδα, δεν φοβούνται τίποτα. Σε τέτοιες καταστάσεις οι άνθρωποι είναι ικανοί να αποσπάσουν, μέσα απο μια ήττα, τη ΝΙΚΗ.

Αυτοπειθαρχία.
Είναι υποχρέωση του Στρατηγού νά είναι ήρεμος και αυτοπειθαρχημένος.

Μυστικότητα.
Παραμείνετε ανεξιχνίαστος ώς προς τις επόμενες κινήσεις σας. Κάθε πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση. Ο Στρατηγός πρέπει να έχει την ικανότητα να κρατά για τον εαυτό του τα όποια σχέδια του (σκοτεινά ή μή), (νόμιμα ή λιγώτερο νόμιμα) και να μην τα αποκαλύπτει ποτέ στους αξιωματικούς και τους άνδρες του, ώστε κανείς να μην καταλαβαίνει τι κάνει. Τίποτα δεν είναι πιο απόρρητο απο τις μυστικές επιχειρήσεις και ποτέ να μην ξεχνάτε πως σε κάθε τέτοιο ελιγμό συνυπάρχουν το πλεονέκτημα και ο κίνδυνος…

5 ιδιότητες που είναι επικίνδυνες όταν χαρακτηρίζουν ένα στρατηγό:
1. Oταν είναι ριψοκίνδυνος, κινδυνεύει να σκοτωθεί
2. Εαν είναι δειλός, μπορεί να αιχμαλωτισθεί.
3. Εαν είναι ευερέθιστος, μπορεί να γελοιοποιηθεί.
4. Εαν έχει υπερβολικά ανεπτυγμένο το αίσθημα της τιμής, μπορεί εύκολα να συκοφαντηθεί.
5. Εαν είναι συμπονετικός, μπορεί εύκολα να αιφνιδιαστεί.
Αυτά τα 5 έμφυτα χαρακτηριστικά είναι για ένα στρατηγό ελαττώματα σοβαρά, που σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων, μετατρέπονται σε καταστροφικά.