Όλοι μας, και ιδίως όσοι είστε τακτικοί αναγνώστες του συγκεκριμένου blog, έχετε αναγνωρίσει οτι κάτι δεν πάει καλά…κάτι αλλάζει προς το χειρότερο.

Δυστυχώς όμως κανείς μας δεν μπορεί να προσδιορίσει τί είναι αυτό που θα προκύψει (οικονομικό κραχ, πολεμική σύρραξη, σεισμός, μεγάλη κλιματική αλλαγή …). Επειδή λοιπόν κανείς μας δεν μπορεί να είναι μάντης έτσι ώστε να προβλέψει τί θα γίνει και να ετοιμαστεί κατάλληλα, πρέπει τουλάχιστον να έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις – δεξιότητες, την απαιτούμενη ψυχολογία αλλά και κάποια βασικά υλικά βοηθήματα έτσι ώστε να μπορεί να έχει κάποιο προβάδισμα και μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσει σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Αρχικά απαντήστε στο κάτωθι ερωτηματολόγιο :

 1. Γνωρίζω να φτιάχνω ένα ασφαλές καταφύγιο (επιλογή τόπου – κατασκευή) ;
 2. Γνωρίζω να διατηρώ φαγητό (πάστωμα, ξήρανση, κονσερβοποίηση ) ;
 3. Γνωρίζω τα βασικά της καλλιέργειας ;
 4. Μπορώ να φτιάξω έναν ηλιακό φούρνο ;
 5. Μπορώ (και με πόσους τρόπους) να ανάψω φωτιά ;
 6. Γνωρίζω τις βασικές αρχές καθαρισμού νερού ;
 7. Γνωρίζω Πρώτες Βοήθειες ;
 8. Μπορώ να προσανατολίζομαι (και με πόσους τρόπους) ;
 9. Γνωρίζω πώς πρέπει να ντύνομαι ανά σενάριο, καιρικές συνθήκες ;
 10. Γνωρίζω να φτιάχνω κόμπους και θηλιές ;
 11. Γνωρίζω να φτιάχνω όπλα κι εργαλεία από διαθέσιμα υλικά ;
 12. Γνωρίζω να φτιάχνω παγίδες (ελαφρού-βαρέως τύπου) ;
 13. Μπορώ να οδηγώ σε καταστάσεις πανικού ;
 14. Έχω φτιάξει πλάνα εναλλακτικών διαδρομών,  προορισμούς  ασφαλείας ανά σενάριο ;
 15. Έχω τις βασικές γνώσεις αυτοάμυνας και κατάλληλη φυσική κατάσταση ;
 16. Έχω φτιάξει μια βασική “τράπεζα τροφής” για τις πρώτες κρίσιμες ώρες ;
 17. Γνωρίζω να χωρίζω μερίδες φαγητού-νερού ανά άτομο-βάρος-ηλικία ;
 18. Έχω ενημερώσει μια ομάδα δικών μου ανθρώπων (συγγενείς-φίλοι) για το μέρος που πρόκειται να συγκεντρωθούμε σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επικοινωνίες ;
 19. Έχω αποφασίσει αν πρόκειται να παραμείνω σε αστικό περιβάλλον ή αν πρόκειται να καταφύγω στη φύση ;
 20. Αν έχω διαθέσιμο όπλο γνωρίζω να το χρησιμοποιώ , συντηρώ ;

Μη βιάζεστε να απαντήσετε, και κυρίως μην απαντήσετε θετικά σε οποιοδήποτε σημείο αν δεν είστε 100% σίγουροι οτι όχι μόνο γνωρίζετε, αλλά έχετε εξασκηθεί στην πράξη. Οκ καλά τα βίντεο και τα όποια συγγράμματα που μπορεί να έχετε διαβάσει ή παρακολουθήσει..όμως το όλο θέμα είναι σε ανύποπτο χρόνο να τα έχετε εφαρμόσει στην πράξη. Η πρακτική εξάσκηση είναι αυτή που θα σας επιτρέψει σε ώρες πανικού κι απόγνωσης να βρείτε το δικό σας ρυθμό και στην ουσία να λειτουργείτε μηχανικά.

Αμέτρητα pixels σε αυτό το blog έχουν θυσιαστεί στο βωμό της προετοιμασίας και των βασικών υλικών-τροφών-εργαλείων που πρέπει να έχετε μαζί σας. Αναλογιστείτε όμως και κάποια επιπρόσθετα…τα μικρά που λέμε..αυτά που έχουν τρομερή αξία και μερικές φορές ξεχνάμε.

Για παράδειγμα, καλό το τσεκούρι, ο σουγιάς και οι κουλούρες με σκοινί….έχετε αναλογιστεί πως όλα τα παραπάνω είναι άχρηστα αν έχετε μια παρανυχίδα η οποία έχει κάνει απόστημα; Ένα λοιπόν “ξεχασμένο” εργαλειάκι ζωτικής σημασίας όπως ένας νυχοκόπτης πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε μία τσεπούλα στο σακίδιό σας, ή ένα τσιμπιδάκι φρυδιών (αν κάνετε πρακτική με ξύλα θα καταλάβετε).

Με καθαρό μυαλό λοιπόν, κάντε ανασκόπηση στην καθημερινή σας ζωή και εντοπίστε όλα αυτά τα “μικρά και ασήμαντα” εργαλειάκια που τελικά μόνο ασήμαντα δεν είναι….αλήθεια μπορεί κάποιος να φανταστεί πόσες χρήσεις ,εκτός της βασικής, έχει ένα προφυλακτικό;

Η προετοιμασία για κάτι αναπάντεχα άσκημο δεν αποτελεί παράνοια ή κάποιο ψυχολογικό σύνδρομο. Απομονώστε όσους τυχόν σας χλευάζουν, χαράξτε πορείες διαφυγής, βρείτε μέρη κοντά και μακριά στον τόπο διαμονής σας που προσφέρουν ασφαλές κατάλυμα (αναλόγως σεναρίου), διδάξτε βασικές αρχές στους πολύ κοντινούς σας ανθρώπους, ψάξτε, διαβάστε και πειραματιστείτε, δοκιμάστε να καταγράψετε σε μικρούς περιπάτους τη χλωρίδα του μέρους που διαμένετε, εκπαιδεύστε το μάτι σας να βλέπει σε οποιοδήποτε πρωτογενές υλικό κι άλλες πιθανές χρήσεις.

Τέλος, αν κάποια από όσα που έχετε διαβάσει σε αυτό το blog, τα δοκιμάσατε και σας “κάνουν”, μπορείτε να τα εκτυπώσετε, ή να τα φτιάξετε σε μορφή check-list, να τα εκτυπώσετε σε μικρότερο μέγεθος, να τους κάνετε πλαστικοποίηση και να τα έχετε πάντα μέσα στο σακίδιό σας ως βοήθημα.

Advertisements