Από wikipedia

Ο Κώδικας Μορς είναι μια μέθοδος για μετάδοση πληροφορίας με παλμούς μικρής και μεγάλης διάρκειας ή σημάδια -τελείες και παύλες. Επινοήθηκε για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω τηλεγράφου στα μέσα του 1830 από τον Σάμιουελ Μορς.

Αρχικά δημιουργήθηκε για τον ηλεκτρικό τηλέγραφο του Σάμιουελ Μορς στα μέσα της δεκαετίας του 1830. Επίσης χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην πρώιμη ραδιοεπικοινωνία από τις αρχές του 1890. Η χρήση του προϋποθέτει την ύπαρξη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, για το λόγο αυτό η ανάπτυξη πιό σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών επικοινωνίας συνέβαλε στην κατάργησή του στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο σε εξειδικευμένες εφαρμογές όπως οι ραδιοφάροι. Επίσης χρησιμοποιείται συστηματικά από τους ραδιοερασιτέχνες. Ο κώδικας Μορς είναι ο μόνος ψηφιακός κώδικας που μπορεί να ληφθεί ακουστικά από ανθρώπους, πράγμα που τον κάνει κατάλληλο για αυτόματη αποστολή σύντομων ψηφιακών μηνυμάτων σε φωνητικά κανάλια.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε την κωδικοποίηση των γραμμάτων σε κώδικα Morse, επισκεφθείτε την σελίδα της wikipedia. Μπορεί πλέον να μην χρησιμοποιείτε, αλλά η ευκολία του ως προς τον τρόπο που μπορεί να μεταδοθεί, τον κάνει πραγματικά “αθάνατο”. Εκτός από τα ηχητικά μέσα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να στείλουμε ένα μήνυμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και οπτικά, όπως πχ ένα φακό ή ένα καθρεφτάκι που θα αντανακλά το φως του ηλίου. Θα μπορούσαμε να στείλουμε ένα μήνυμα, ακόμα και ανοιγοκλείνωντας τα βλέφαρα μας ή χτυπώντας το τακούνι του παπουτσιού μας, αρκεί αυτός που βρίσκεται απέναντι μας να καταλάβει. Είναι ιδανικός τρόπος για να μεταδίδουμε μηνύματα, ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις.

Το να μάθουμε τον κώδικα Morse, σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση και ελάχιστοι θα το πράξουν. Αυτό όμως που θα πρέπει να θυμόμαστε σχετικά με αυτό τον κώδικα, είναι το πασίγνωστο μύνημα SOS, το οποίο είναι το παρακάτω: …—… Τρείς τελείες, τρείς παύλες και τρεις τελείες. Είναι το λιγότερο που μπορεί να μάθει κανείς και ίσως το πιο χρήσιμο.

Πρακτικά τώρα. Ακόμα και σήμερα, την εποχή του Internet, των κινητών τηλεφώνων και των επικοινωνιών μέσω δορυφόρων, υπάρχουν στιγμές που δεν είναι δυνατή η επικοινωνία. Τα φυσικά φαινόμενα, ιδιαίτερα των τελευταίων ετών, μας έχουν αποδείξει, ότι όσο προηγμένη και να είναι η τεχνολογία μας, αρκεί να “τραβήξουμε μια πρίζα” και όλα καταρρέουν. Χωρίς ρεύμα, κεραίες και άλλες κατάλληλες υποδομές, η σύγχρονη επικοινωνία είναι αδύνατη. Έτσι είμαστε αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων σε τέτοιες καταστάσεις να χρησιμοποιήσουμε άλλους τρόπους επικοινωνίας όπως και ο κώδικας Morse.

  • Σε μια περίπτωση σεισμού, χτυπώντας με μια πέτρα κάποιο σωλήνα, μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα. Φυσικά ακόμα και το ότι απλά χτυπάμε τον σωλήνα, δείχνει ίχνη ζωής, αλλά αν μπορούσαμε να δώσουμε στους διασώστες περισσότερες πληροφορίες θα ήταν ακόμα πιο καλό για την δική μας ζωή.
  • Αν είμαστε στην θάλασσα και καταλήξουμε σε καμιά ξέρα, θα μπορούσαμε με ένα φακό, να στείλουμε SOS σε διερχόμενα πλωτά μέσα.
  • Ορειβάτες, πιλότοι, πεζοπόροι και γενικά συνήθη κατηγορίες ανθρώπων/επαγγελμάτων που χρίζουν συχνά διάσωσης, θα έπρεπε να τον γνωρίζουν.
  • Κάποτε μέχρι και σκονάκια, προσπαθούσαμε να κάνουμε, με πιο απλή μορφή του κώδικα φυσικά και σε τεστ τύπου multiple choice 😉 χαχαχα

Όπως έχω πει και σε παλαιότερο άρθρο ή παλιές τεχνολογίες, δεν πρέπει να ξεχνιούνται ποτέ. Μπορεί για λόγους ευκολίας και άνεσης να χρησιμοποιούμε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, αλλά όπως είπαμε… αρκεί απλά να τραβήξετε την πρίζα… και ο ηλεκτρικός κόσμος καταρρέει.

Advertisements