Στο προηγούμενο άρθρο, για να φτιάξουμε τον “συναγερμό” μας, χρειαζόμασταν μια έτοιμη ηλεκτρονική κατασκευή που έπρεπε να προμηθευτούμε. Επειδή όμως μπορεί να μην μπορούμε να βρούμε ή να έχουμε στην διάθεση μας, ένα τέτοιο εξάρτημα, ας δούμε άλλον ένα τρόπο, που μπορεί να εφαρμοστεί πιο εύκολα.

Θα χρειαστούμε:

  • 1,5 μανταλάκι 😉 Ακόμα και αν δεν έχουμε μανταλάκια, μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τον ίδιο μηχανισμό με 3 ξυλαράκια και ένα λαστιχάκι
  • Μια οποιαδήποτε ηλεκτρική/ηλεκτρονική συσκευή. Μπορεί να είναι ένα απλό φωτάκι/φακός/led, κάποιο παλιό ηλεκτρονικό παιδικό παιχνίδι ή ότι άλλο έχουμε διαθέσιμο. Εμείς θέλουμε να κάνει είτε θόρυβο, είτε να μας δίνει οπτικό σήμα.
  • Λίγο καλώδιο (μπορούμε να το βρούμε μέσα στην συσκευή που θα επιλέξουμε)
  • Ανάλογες μπαταρίες για να δουλέψει η συσκευή που διαλέξαμε
  • Αλουμινόχαρτο ή βίδες
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=GmiExnMIQWo]

Στην ουσία φτιάχνουμε ένα διακόπτη, ο οποίος κλείνει το κύκλωμα μας, μόλις το ενεργοποιήσει ο “εισβολέας”. Στο βίντεο, βλέπουμε ότι μόλις τραβηχτεί το σύρμα, οι άκρες από το μανταλάκι εφάπτονται και έτσι κλείνει το κύκλωμα (ενεργοποιείτε). Αν δεν έχουμε βίδες διαθέσιμες, μπορούμε να “ντύσουμε” τις άκρες από το μανταλάκι με λίγο αλουμινόχαρτο ή άλλο υλικό που είναι καλός αγωγός του ηλ. ρεύματος. Κατά τα άλλα, η κατασκευή είναι ευκολονόητη και μπορεί να την φτιάξει ο καθένας. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι να προστατέψουμε τον μηχανισμό ενεργοποίησης (μανταλάκια) από την βροχή, καθώς το νερό μπορεί να τρέξει στις άκρες και να βραχυκυκλώσει/ενεργοποιήσει τον συναγερμό μας.

Advertisements