Στην προσπάθεια μας, να γίνουμε αυτάρκεις, αλλά και γενικότερα στον τρόπο ζωής μας, κάνουμε το λάθος να περιπλέκουμε τα πράγματα, ενώ δεν χρειάζεται. Ο γενικός κανόνας είναι: Απλότητα, απλότητα, απλότητα… και εφαρμόζετε παντού.

  • Στις κατασκευές που φτιάχνετε, φροντίστε να είναι όσο πιο απλές μπορούν να φτιαχτούν. Με απλά εξαρτήματα, που βρίσκονται εύκολα, ώστε αν κάτι χαλάσει να μπορεί να αντικατασταθεί. Πολύπλοκες κατασκευές/προϊόντα, μπορεί να είναι πιο αποδοτικές, αλλά αν κάτι χαλάσει τότε δεν θα μπορείτε να το επισκευάσετε και θα χρειάζεστε την βοήθεια άλλων.
  • Σε θέματα γνώσεων και εκπαίδευσις, σχετικά με γνώσεις πάνω στην αυτάρκεια και στην επιβίωση, μάθετε τα απλά πράγματα. Μην σκοτίζετε το κεφάλι σας με πολύπλοκες συνταγές και γνώσεις, τις οποίες μπορεί και να μην τις εφαρμόσετε ποτέ. Μάθετε να φτιάχνετε απλές παγίδες, απλά προσανάματα, απλές συνταγές για βότανα, τα οποία βρίσκονται εύκολα και θα μπορείτε να θυμηθείτε εύκολα.
  • Στην μαγειρική, μάθετε απλές συνταγές με απλά υλικά. Πολύπλοκες συνταγές με πολλά και περίεργα υλικά, ξεχάστε τις. Εδώ σε λίγο δεν θα έχουμε να φάμε, τι να την κάνω την κρέμα γάλακτος κτλ. Επίσης εξοικονομείτε χρόνο, που μπορείτε να διαθέσετε κάπου αλλού. Η μόδα με την πολύπλοκη μαγειρική που παρουσιάζετε στην τηλεόραση, είναι για άλλες εποχές και άλλες τσέπες.
  • Σαν εξοπλισμό στο σακίδιο σας, βάλτε απλά πράγματα, καθημερινά. Δεν είναι ανάγκη να αγοράσετε πανάκριβα προϊόντα, τα οποία όταν και άμα σας τελειώσουν δεν θα μπορείτε να τα ανανεώσετε. πχ. Μην βάλετε μια σύγχρονη ξυριστική μηχανή, βάλτε ένα ξυραφάκι με λάμα (αν βρείτε) ή τύπου bic. Βάζοντας απλά πράγματα, καταφέρνετε να ελαττώσετε και τον χώρο που καταλαμβάνουν και συνήθως έχουν και περισσότερες χρήσεις.
  • Ακόμα και στις σχέσεις σας με τους ανθρώπους, κρατήστε τα πράγματα απλά. Αφήστε απέξω ψέματα, μικροδιαφορές και ψιλο-μαλακίες που χαλάνε μια σχέση. Να είστε ειλικρινής και ευθύς απέναντι στους άλλους. Γλιτώνετε από πολλές παπαρολογίες, παρεξηγήσεις, έξοδα και χρόνο.

Ειδικά αυτήν την εποχή, το μυαλό μας πρέπει να είναι καθαρό και να μην έχει μεγάλο όγκο πληροφοριών και ερεθισμάτων να επεξεργάζεται. Χρειάζεται ηρεμία και αυτό καταφέρνετε αν κρατήσετε τα πράγματα απλά, σε όλα τα επίπεδα. Πριν πράξετε/φτιάξετε οτιδήποτε, σκεφτείτε ποιός μπορεί να είναι ο πιο απλός τρόπος για να γίνει. Θα γλιτώσετε πολύ χρόνο και χρήμα και το κυριότερο, θα ξεκουράσετε το μυαλό σας.

Θυμηθείτε, η λέξη κλειδί, είναι… απλότητα!

Advertisements