California, 1936

Κάπου διάβασα, ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, γιατί δυστυχώς κανείς δεν την διαβάζει ή δεν μαθαίνει από αυτήν. Μετά από περίπου 70 χρόνια, από την προηγούμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, είμαστε και πάλι στα ίδια χάλια, όπως και τότε και μάλλον ακόμα χειρότερα. Δεν θα εξετάσουμε το πως και το γιατί, το κάνουν τόσοι άλλοι. Εμείς θα κάνουμε κάτι διαφορετικό, θα φτιάξουμε την δική μας χρονοκάψουλα, ώστε μετά από χρόνια να την ανοίξουμε και να  μάθουμε από αυτήν ή να δείξουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, πως ζήσαμε αυτά τα χρόνια.

Αθήνα, 2011

Βρίσκουμε λοιπόν ένα μεταλλικό κουτί (πχ από μπισκότα) ή ότι άλλο κουτί θέλουμε και εκεί μέσα θα βάλουμε ότι νομίζουμε ότι έχει σημασία για εμάς και τις επόμενες γενιές. Φωτογραφίες της εποχής, άρθρα από εφημερίδες, αντικείμενα που έχουν συναισθηματική αξία για εμάς, αλλά το κυριότερο από όλα, είναι να γράψουμε με δικά μας λόγια, αυτό που ζούμε σήμερα και κάθε μέρα. Να γίνουμε δηλαδή, ερασιτέχνες ρεπόρτερ και με την δική μας ματιά να αποτυπώσουμε στο χαρτί, ότι θεωρούμε σημαντικό. Μπορούμε να περιγράψουμε καταστάσεις, γεγονότα που συμβαίνουν λόγω των οικονομικών δυσχερειών ή να κάνουμε την δική μας κριτική για τα όσα συμβαίνουν. Καταγράψτε συνήθειες της εποχής που άλλαξαν λόγω της κρίσης και λύσεις στις οποίες κατέφυγε ο κόσμος για να λύση τα προβλήματα του.

Φυσικά, καλό είναι να αποφύγουμε λάθη που παλαιότεροι ιστορικοί έκαναν. Έτσι καλό είναι να αποφεύγουμε να μπλέκουμε τις φήμες με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και τις αντιλήψεις μας και τις μεροληπτικές μας απόψεις, με τα αντικειμενικά γεγονότα. Δεν θέλουμε να μπερδέψουμε τους απογόνους μας, έτσι; 🙂  Επίσης, αποφύγετε λέξεις αργκό, που πιθανόν μετά από χρόνια θα έχουν αλλάξει νόημα ή θα έχουν εξαφανιστεί. Όταν αναφέρεστε σε γεγονότα, μην περιγράφετε μόνο τα γεγονότα καθε αυτά, αλλά καταγράψτε τους συμμετέχοντες, τα αίτια, την αφορμή και το αποτέλεσμα.

Μην ξεχάσετε να βάζετε στοιχεία, όπως τον τόπο και τον χρόνο που εξελίσσονται, αυτά που περιγράφονται. Μην αρκεστείτε στο να βάζετε απλώς μια ημερομηνία. Γράψτε την πλήρη ημερομηνία, καθώς και το ημερολόγιο που χρησιμοποιείτε (υπάρχουν και παλαιοημερολογίτες 😉 ) και για να είστε πιο σίγουροι, να γράφετε αστρικά φαινόμενα που συμβαίνουν εκείνες τις μέρες. Ακόμα και σήμερα οι ιστορικοί και αρχαιολόγοι βασίζονται σε αναφορές αστρικών φαινομένων για να χρονολογήσουν ευρήματα κα.

Αφού τα συγκεντρώσετε όλα, βάλτε την “χρονοκάψουλα” σας σε ένα ασφαλές σημείο και μην ξεχνάτε να προσθέτετε συνεχώς καινούργια πράγματα και καταγραφές σας. Δείτε το σαν χόμπι. Πολύ καλύτερο από το να παρακολουθείτε την σαβούρα της τηλεόρασης. Και ποιός ξέρει… μπορεί μετά από χρόνια και εφόσον όλα έχουν περάσει, να βρείτε αυτό το κουτί πάλι και να το ανοίξετε μαζί με τα εγγόνια σας και να τους δείξετε και να τους διηγήθηται ιστορίες, αυτής της εποχής.

Αν σας φένεται περίεργη η συγκεκριμένη ανάρτηση, θα σας πω μόνο, ότι ο λόγος ύπαρξις του συγκεκριμένου blog, είναι να φέρει στην επιφάνεια και να συγκεντρώση, χαμένη γνώση, παλαιότερων εποχών. Όπως πχ, κάνει ένα λαογραφικό μουσείο ας πούμε. Και ο λόγος είναι, επειδή πολύ απλά οι γηραιότεροι δεν κατάφεραν να περάσουν τις γνώσεις τους στους νεότερους, για διάφορους λόγους. Ας μην κάνουμε λοιπόν το ίδιο λάθος. Ακόμα και αν δεν έχετε το χρόνο να κάτσετε και να γράψετε ή να συγκεντρώσετε στοιχεία, πολύ απλά, μεταφέρετε τις γνώσεις σας και τις απόψεις σας, στους νεότερους, προφορικά.

Advertisements