Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να τρομάξει/τρομοκρατήση κανέναν. Ούτως η άλλως τα παρακάτω, είναι μια πραγματικότητα σε όλη την υφήλιο και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Ως γνωστών, πάνω κάτω, ο κύκλος του εμπορίου είναι όπως φένεται και στην φωτογραφία παρακάτω. Η βιομηχανία παράγει πρώτες ύλες, στην συνέχεια μεταποιούνται και δημιουργείτε το προιόν, το οποίο πωλείται στον χονδρέμπορο και από εκεί στον λιανέμπορο, ώστε να διατεθεί προς κατανάλωση. Πιθανόν να υπάρχουν και άλλα ενδιάμεσα στάδια (μεσάζοντες) ή σε μερικά προιόντα να ισχύει κάτι λίγο διαφορετικό, αλλά για την πλειοψηφία των αγαθών είναι όπως τα περιέγραψα. Αυτός ο κύκλος λοιπόν ή μάλλον αλυσίδα, έχει κάτι το ξεχωριστό. Αν αφαιρέσετε έστω και ένα κρίκο, η αλυσίδα, καταρρέει.

Αν αφαιρέσετε τους καταναλωτές, είναι λογικό ότι δεν υπάρχει κατανάλωση/αγορά και συνεπώς οι βιομηχανίες, βιοτεχνίες, χονδρέμποροι και λιανέμποροι, εξαφανίζονται. Αν αφαιρέσετε την βιομηχανία/κατασκευαστή πρώτων υλών και πάλι η αλυσίδα καταρρέει, αφού χωρίς πρώτες ύλες δεν γίνεται να παραχθεί προϊόν και ούτω καθ’ εξείς. Φυσικά θα αναρωτηθείτε… είναι δυνατόν ποτέ να παύση να υπάρχει κάποιος από αυτούς τους κρίκους; Σε λογικά πλαίσια όχι, αλλά το πρόβλημα είναι, ότι δεν είναι απαραίτητο να εξαφανισθεί ένας κλάδος/κρίκος, για να σπάσει η αλυσίδα. Αρκεί έστω και ένας ή περισσότεροι κρίκοι, να έχουν σοβαρά προβλήματα. Κάτι που δυστυχώς συμβαίνει, τώρα!

Ο απλός καταναλωτής, δεν έχει αγοραστική δύναμη. Με τους φόρους, τις απολύσεις και την καθημερινή τρομοκρατία των ΜΜΕ, έπαψε να αγοράζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Ο λιανέμπορος, με την σειρά του, αφού σταμάτησε ο καταναλωτής να αγοράζει, βρέθηκε εκτεθειμένος σε τράπεζες και προμηθευτές του. Η μεγάλη φορολογία των επιχειρήσεων, τα έκτατα χαράτσια και πιθανόν λάθος κινήσεις/επενδύσεις και δάνεια, των έφεραν σε μια θέση που δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Το ίδιο και οι χονδρέμποροι.

Οι βαριές βιομηχανίες, θα έλεγα μόνο ότι κάπως την γλυτώνουν, καθώς λόγο του μεγέθους τους, τα κράτη τις στηρίζουν ακόμα και αν είναι ζημιογόνες. Δείτε όμως τι γίνεται. Οι βιομηχανίες, ναι μεν συνεχίζουν να παράγουν ύλες, αλλά λόγω τις οικονομικής κατάστασης απαιτούν αυστηρότερους όρους αποπληρωμής από τους πελάτες τους, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Επειδή όμως οι επιχειρήσεις αυτές έχουν οικονομικά προβλήματα ή/και έχουν γραφτεί στον Τειρεσία, δεν μπορούν να πληρώνουν με τους όρους των μεγάλων βιομηχανιών. Το ίδιο πράγμα παθαίνουν και οι λιανέμποροι με την σειρά τους. Έτσι, πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες και προϊόντα, δημιουργώντας έλλειψη στην αγορά.

Ας πάρουμε ένα πραγματικό παράδειγμα, των ημερών. Το οποίο λίγο πολύ, συμβαίνει ή θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Αυτή την στιγμή, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ξυλόσομπες. Οι χονδρέμποροι είχαν κάποιο απόθεμα, το οποίο λόγο της μεγάλης ζήτησης τελείωσε. Για να ξαναπρομηθευτούν σόμπες, θα πρέπει να αποπληρώσουν τους κατασκευαστές/προμηθευτές τους, τώρα πλέον σε μετρητά ή με μικρής διάρκειας επιταγές. Ειδικά για προϊόντα εισαγωγής, η πληρωμή μετρητοίς είναι αυτονόητη. Οι ξένοι προμηθευτές, πλέον μας βλέπουν σαν ζητιάνους και δεν δίνουν ούτε μια μέρα πίστωση σε Ελληνικές επιχειρήσεις. Οι χονδρέμποροι όμως, δεν έχουν προλάβει να εισπράξουν τα κέρδη τους από τους λιανέμπορους και δεν έχουν τόσα πολλά χρήματα για να αγοράσουν και δεύτερη παρτίδα προϊόντων και να είναι εκτεθειμένοι στην αγορά με μεγάλα ποσά (για νέα δάνεια, δεν το συζητάμε). Οι λιανέμποροι, ναι μεν τρίβουν τα χέρια τους που εισπράττουν χρήμα. Θα τρέξουν όμως να “βουλώσουν” οικονομικές τρύπες όπως εφορία, ΙΚΑ, χαράτσια κτλ. Έτσι δεν θα μπορούν να πληρώσουν άμεσα τους προμηθευτές τους, οι οποίοι θα βρεθούν εκτεθειμένοι.

Όλα αυτά σε μια αγορά (ξύλα/σόμπες) που παρουσιάζει άνθηση. Σκεφτείτε τι γίνεται σε άλλου είδους αγορές (φάρμακα, μέταλλα κτλ). Άρα για να παρουσιαστούν οι πρώτες ελλείψης προϊόντων στην αγορά, δεν χρειάζεται πρώτα να γίνει χρεωκοπία. Αρκεί μια αρρωστημένη οικονομία, την οποία έχουμε (όχι μόνο εμείς) σε όλο της το μεγαλείο και τα πράγματα πέρνουν την τροπή τους, σιγά-σιγά.

Advertisements