Στα χρόνια της Κατοχής, πολλά σπίτια κατάφεραν και επιβίωσαν, έχοντας μια κατσίκα και ένα γουρούνι. Από την κατσίκα έπερναν το γάλα και είτε τάιζαν τα παιδιά, είτε έφτιαχναν τυρί και με το γουρούνι, για κάποιο διάστημα, κάλυπταν τις ανάγκες τους για κρέας. Προς το παρόν θα ασχοληθούμε με το άρμεγμα της κατσίκας.

Πριν ξεκινήσουμε θα χρειαστούμε, ένα δοχείο για το γάλα, λίγη τροφή για την κατσίκα, και ένα πανί το οποίο έχουμε αποστειρώσει και το έχουμε νωπό. Βάζουμε την κατσίκα σε ένα απομονομένο χώρο, μακριά από άλλα ζώα, για να μην την ενοχλούν. Ο χώρος καλό θα είναι να είναι κάπως «κλειστός» ώστε η κατσίκα να μην μπορεί να ξεφύγει, αν προσπαθήσει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποια ξυλοκατασκευή για το σκοπό αυτό. Δείτε την φωτογραφία παρακάτω.

Τοποθετούμε την τροφή μπροστά της, ώστε όση ώρα τρώει να κάθεται φρόνιμα. Με το πανί, καθαρίζουμε την περιοχή κάτω από την κοιλιά της κατσίκας και τα μαστάρια της. Πρώτα τα μαστάρια και μετά την κοιλιά. Θέλουμε να είναι καθαρή, ώστε να μην πέσει οτιδήποτε, μέσα στο δοχείο μας την ώρα που αρμέγουμε. Τοποθετούμε το δοχείο συλλογής, κάτω από τα μαστάρια. Καλό είναι να έχουμε πλύνει τα χέρια μας. Αν έχουμε κρύα χέρια, τα ζεστένουμε ελαφρώς τρίβοντας τα, μεταξύ τους και πιάνουμε και αισθανόμαστε το μαστό, αν είναι γεμάτος. Πιάνουμε τις θηλές και πιέζουμε εναλλάξ, ώστε την ώρα που πιέζουμε την μια θηλή, να γεμίζει η άλλη. Πιέζουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε η θηλή να στραγγίζει από το γάλα που έχει μέσα. Δηλαδή, πιέζουμε πρώτα με το δείκτη του χεριού, μετά με το μεσαίο δάχτυλο και τέλος με τα μικρά δάχτυλα.

Αρμέγουμε μέχρι να βγάλουμε όλο το γάλα. Το καταλαβαίνετε με την αίσθηση στα χέρια, αλλά και επειδή η κατσίκα θα αρχίσει να τσινάει. Η διαδικασία είναι κουραστική για τα χέρια, ειδικά αν δεν το έχουμε ξανακάνει. Ή αλλάζετε θέση με κάποιον άλλο ή σταματάτε για λίγο, ώστε να ξεκουραστούν τα χέρια σας. Αρμέγουμε πάντα από τα πλάγια και όχι πίσω από τα πόδια, καθώς μπορεί να κλωτσήσει. Αν δεν κάθεται εύκολα να την αρμέξετε, μην προσπαθείσετε να την χτυπήσετε ή να της φωνάξετε. Θα πρέπει ή όλη διαδικασία να γίνει/είναι κάτι φιλικό προς την κατσίκα, ώστε να νιώθει άνετα. Αν το καταφέρετε αυτό η κατσίκα δεν θα προβάλει καθόλου αντίσταση.