Για να φυλάξουμε σπόρους αγγουριού, κάνουμε την ίδια μέθοδο, όπως με την ντομάτα. Ανοίγουμε το αγγούρι και αφαιρούμε όλους τους σπόρους.

Βάλτε τους σε ένα βαθύ δοχείο και προσθέστε νερό. Περίπου ίσο με την ποσότητα των σπόρων. Αν ρίξετε πολύ νερό, η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει μερικές μέρες παραπάνω. Συνήθως μέσα σε 2 με 3 μέρες είναι έτοιμοι.

Θα πρέπει, πάνω-πάνω να πιάσει ένα πράγμα σαν μούχλα και να πετσιάσει, όπως ακριβώς γίνεται και με τους σπόρους της ντομάτας.

Αφαιρέστε την “πέτσα”. Οι καλοί σπόροι θα κάθονται στον πάτο και οι άχρηστοι στην επιφάνεια. Ξεπλύνετε καλά με νερό. Όποτε ρίχνετε νερό, αφήστε περιθώριο στους σπόρους να κάτσουν στον πάτο.

Αφού διαχωρίσετε τους σπόρους και είναι καθαροί, αφήστε τους να στεγνώσουν καλά, για καμια εβδομάδα. Θα πρέπει ο σπόρος να σπάει όταν τον “λυγίζετε” και όχι να τσακίζει. Βάλτε τους σε χάρτινα σακουλάκια και φυλάξτε τους σε δροσερό, χωρίς υγρασία μέρος. Μην ξεχάσετε να γράψετε ημερομηνία και την ποικιλία.

Ενημέρωση 30/10/2011

Και ένα βίντεο με την διαδικασία από το Πελίτι.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=4pXCpz75QUA]

 

 

Advertisements