Στο βίντεο παρακολουθήσαμε πως φτιάχνεται σαπούνι από ζωικό λίπος και καυστική ποτάσα από στάχτη. Το λίπος ήταν από ελάφι, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι λίπος διαθέτουμε. Η στάχτη θα πρέπει να είναι καθαρή, χωρίς καρβουνάκια, από σκληρά ξύλα και χωρίς άλλες προσμίξεις. Απλή καθαρή στάχτη. Ούτε καν να έχουν στάξει λίποι από ψήσιμο κτλ. Ξύλα όπως του πεύκου και του κυπαρισσιού, δεν μας κάνουν, καθώς περιέχουν ρετσίνι.

Η διαδικασία όπως θα είδατε, είναι απλή. Αυτό που ξενίζει λίγο, είναι η απουσία δοσολογιών. Κάτι που όπως ξέρουμε, είναι σημαντικό για την παρασκευή σαπουνιού. Τα παλιά χρόνια, δεν υπήρχαν ούτε δοσομετρητές, ούτε ζυγαριές ακριβείας. Πως λοιπόν ήξεραν πότε είναι έτοιμο το σαπούνι τους; Όταν η διαδικασία έφτανε στο τέλος, δοκίμαζαν είτε με το δάχτυλο (το πιο ευαίσθητο, πχ αριστερό χέρι, μικρό δάχτυλο) και ένιωθαν το “κάψιμο” από την καυστικότητα του σαπουνιού. Άλλοι, πάλι με το δάχτυλο, έβαζαν λίγο στην άκρη της γλώσσας ή στα χείλια και ένιωθαν πόσο τους έκαιγε. Από εκεί και πέρα ήταν θέμα εμπειρίας, να κρίνουν αν το σαπούνι ήταν καλό ή όχι. Μετά από πολλές προσπάθειες, αρχίζεις και καταλαβαίνεις πόσο πρέπει να σε καίει, για να είναι όπως το θέλουμε. Γιαυτό πάντα κράταγαν ορισμένη ποσότητα καυστικής ποτάσας και λαδιού ή λίπους, την οποία έβαζαν στο τέλος, ανάλογα με το πόσο καυστικό ή όχι ήταν το μείγμα. Αν ήταν καυστικό, πρόσθεταν λάδι/λίπος, αν όχι, πρόσθεταν ποτάσα, το άφηναν λίγο να αναμιχθεί καλά και ξαναδοκίμαζαν, μέχρι να φτάσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πάντως, ακόμα και αν το σαπούνι ήταν ελαφρώς καυστικό δεν υπήρχε μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι άνθρωποι παλιά δεν ήταν τόσο “αγχωμένοι” με την καθαριότητα. Δεν έκαναν τόσο συχνά μπάνιο, όπως ο σύγχρονος άνθρωπος, οπότε δεν ήταν τόσο εύκολο να πάθουν πχ κάποια ξυροδερμία ή ερεθισμό από το σαπούνι αυτό.

Η διαδικασία αυτή είναι εντελώς “πρωτόγονη” και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε όποτε και οπουδήποτε. Κυνηγάμε, κρατάμε το λίπος, μαζεύουμε λίγη στάχτη και μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σαπούνι. Ιδανικό για καταστάσεις επιβίωσης.

 

Advertisements