Σε παλαιότερο post είχαμε δει μια στόβα για μαγείρεμα, η οποία εξοικονομεί καύσιμα (ξύλα) σε σχέση με μια απλή φωτιά. Με την ίδια αρχή λειτουργίας, μπορούμε να φτιάξουμε ένα σύστημα, με το οποίο μπορούμε να θερμάνουμε το σπίτι μας ή ένα μέρος αυτού, με μεγάλη οικονομία στα ξύλα. Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα μπορούμε να δούμε τα κύρια σημεία αυτού του συστήματος.

  1. Χώρος καύση/εναποθέτησεις ξύλων
  2. Θάλαμος καύσης
  3. Θάλαμος ανύψωσης της ζέστης
  4. Θερμική μάζα (πάγκος, κρεβάτι)

Τα ξύλα καίγονται στον θάλαμο καύσης. Το ρεύμα αέρα που δημιουργείτε τραβά τον καπνό και τις φλόγες προς τα μέσα και αυξάνει δραστικά την ποιότητα της καύσης. Στην έξοδο της σόμπας θα βγαίνει μόνο διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί. Η ζέστη ανεβαίνει στον κατακόρυφο θάλαμο, ζεσταίνοντας το βαρέλι (και τον αέρα του δωματίου) και καθώς ψύχεται, κατεβαίνει προς την θερμική μας μάζα, που μπορεί να είναι ένα κρεβάτι ή ένας πάγκος από cob. Σε αυτό το στάδιο η θερμοκρασία πέφτει περίπου στους 40 βαθμούς. Έτσι κυριολεκτικά, ζεστένεται ο κολαράκος μας… 😉 χαχαχα. Επειδή στο χώρο καύσης η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, χρεισιμοποιούνται πυρότουβλα για την κατασκευή του (τμήματα 1,2,3). Το υπόλοιπο κομμάτι (4) που μεταφέρει τον ζεστό αέρα κάτω από την θερμική μας μάζα, αποτελείτε από γαλβανιζέ σωλήνες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στις σόμπες.

Στην φωτογραφία βλέπουμε μια τελειωμένη κατασκευή. Το μεγάλο βαρέλι, έχει υψηλή θερμοκρασία με την οποία θερμαίνει τον αέρα στο χώρο και επιπλέον μπορούμε ακόμα και να βράσουμε νερό, σαν ένα μάτι σόμπας. Ανάλογα με την αισθητική που θέλουμε, μπορούμε να το καλύψουμε με cob και να κάνουμε σχέδια.

Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε μερικές κατασκευές και να καταλάβετε καλύτερα πως χρησιμοποιείτε.

Και ένα ωραίο timelapse, που μας δείχνει πως καίγονται τα ξύλα, σε αυτού του είδους την σόμπα. Σε κάποιο σημείο που διαφεύγει ελάχιστος καπνός, είναι επειδή ο κατασκευαστής έχει κάνει λάθος, όπως και ο ίδιος παραδέχεται στο βίντεο, κατά την κατασκευή.

και η κατασκευή

Advertisements