Με την ανεργία ολοένα να αυξάνει και την αγορά να βυθίζεται όλο και περισσότερο, η πείνα, η φτώχεια και η δυστυχία έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους. Σύντομα, αν δεν γίνεται ήδη, οι πεινασμένοι θα κάνουν επιδρομές σε μποστάνια και κήπους. Γι’ αυτό ας δούμε μερικούς τρόπους, πως μπορούμε να προστατέψουμε τον λαχανόκηπο μας, από "επιδρομές".

Καταρχάς, το πρώτο μας βήμα, είναι να σκεφτούμε αν όντως θέλουμε να προστατέψουμε τον κήπο μας και να πάρουμε κάποια μέτρα ή δεν μας νοιάζει αν κάποιος μπει και κλέψει κάτι ή φοβόμαστε να πάρουμε μέτρα μην τυχόν και υπάρξουν αντίποινα κτλ. Αν αποφασίσουμε ότι όντως πρέπει και θέλουμε να πάρουμε μέτρα προστασίας, θα πρέπει να σκεφτούμε αν τα μέτρα που θα πάρουμε θα είναι παθητικά ή ακόμα και επιθετικά, πχ. την στήνω απ’ έξω με μια καραμπίνα και όποιος μπει, του την ανάβω. Είναι θέμα του δικού μας χαρακτήρα και των πεποιθήσεων μας, αν θέλουμε να ενεργήσουμε κατ’ αυτό τον τρόπο. Φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση που κάποιος λυπάται/συμπονεί αυτόν που πεινάει και του "επιτρέπει" να πάρει κάτι για να φάει. Άρα πριν προχωρήσουμε έμπρακτα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ηθικό μέρος της ενέργειας μας αυτής.

Για ευνόητους λόγους παρακάτω απλά θα περιγράψουμε μερικούς απλούς, ας πούμε παθητικούς τρόπους, προστασίας του λαχανόκηπου μας. Οπότε καραμπίνες και δόκανα, αφήστε τα στην άκρη 😉

 • Ότι δεν φαίνεται και δεν βλέπουν, δεν μπορούν και να μας το κλέψουν. Άρα όσο πιο κρυφός μείνει ο κήπος μας, τόσο πιο προστατευμένος θα είναι. Φυσικά εξαρτάται από την τοποθεσία του, αν καλλιεργείτε σε χωράφι, στην αυλή σας, σε ακάλυπτο χώρο κτλ. Άρα ορισμένοι χώροι είναι πιο εμφανείς από άλλους. Αν ο κήπος σας είναι ακριβώς πάνω σε δρόμο, τότε μάλλον δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά ή να μην έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ένας τρόπος για να "κρύψετε" τον λαχανόκηπο σας, είναι περιμετρικά του, να φυτέψετε φυτά πχ. θάμνους και δενδρύλια, που αναπτύσσονται γρήγορα και σχηματίζουν ένα φυσικό φράκτη που θα κρύβει τον κήπο σας. Πιο ακριβοί τρόποι είναι να στήσετε ένα φράκτη με ξυλεία ή ακόμα και να ρίξετε μονομπλόκ. Αλλά μάλλον είναι ακραίες περιπτώσεις.
 • Αν ο κήπος σας είναι σε εύκολα προσβάσιμο μέρος, ίσως μια καλή λύση θα ήταν να τον "μεταφέρεται". Αλλάξτε το μέρος που καλλιεργείτε. Προτιμήστε ένα χώρο που δεν είναι εύκολα προσβάσιμος και δεν φαίνεται εύκολα. Αν δεν έχετε άλλο χώρο, γιατί δεν δοκιμάζετε να καλλιεργείσετε μέσα σε γλάστρες, στην ταράτσα του σπιτιού σας ή σε μπαλκόνια. Έτσι θα είναι πιο προστατευμένα. Μπορεί να έχετε μικρότερη απόδοση ή συνολική επιφάνεια καλλιέργειας, αλλά θα είστε πιο σίγουροι και ασφαλείς από "επιδρομές".
 • Παραπλανείστε τους απρόσκλητους επισκέπτες, καλλιεργώντας ένα μικρό χώρο σε εμφανέστατο χώρο και εύκολα προσβάσιμο. Οι "μουσαφίρηδες" θα νομίζουν ότι αυτός είναι ο κύριος λαχανόκηπος σας και αφού πάρουν ότι πάρουν απλά θα φύγουν, αφήνοντας τον κύριο χώρο καλλιέργειας σας, άθικτο.
 • Βάλτε μια απλή ταμπέλα, που να λέει ότι ο χώρος φυλάσσετε. Τώρα πόσο αποτελεσματικό θα είναι απέναντι σε ανθρώπους που δεν έχουν φάει για μέρες, δεν ξέρω.
 • Πάρτε ένα σκύλο. Τα πλεονεκτήματα πολλά, όπως και τα μειονεκτήματα. Αν δεν είστε φιλόζωος, μάλλον δεν είναι λύση για εσάς. Επίσης υπάρχει και η πιθανότητα ο σκύλος να κάνει ζημιά στον κήπο σας, σκάβοντας τον.
 • Περίφραξη με συρματόπλεγμα. Απλά κάνετε τον κήπο σας απροσπέλαστο φτιάχνοντας μια περίφραξη με στύλους και συρματόπλεγμα. Θα αποτρέψει τους "ερασιτέχνες" και τους αδαείς, αλλά όχι τους πιο επίμονους. Έτσι και αλλιώς, αρκεί μια πένσα/κόφτης για να ανοιχτεί μια τρύπα στην περίφραξη και να περάσουν.
 • Απλές παγίδες, με σκοπό απλώς να τραυματίσετε τον εισβολέα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από τις παγίδες για πιάσιμο ζώων, απλά όμως εφαρμόστε τις πιο χαλαρά, για να μην υπάρξει θύμα. Άλλωστε θέλετε απλώς να τρομάξετε τους εισβολείς και όχι να τους σκοτώσετε. Η πατροπαράδοτη μέθοδος των καρφιών σε σανίδες διασκορπισμένες περιμετρικά του κήπου, είναι και αυτή μια καλή λύση. Φυσικά χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί άθελα σας, είτε να τραυματιστείτε οι ίδιοι ή κάποιο δικό σας άτομο. Επιπλέον, να γνωρίζετε ότι η μέθοδος αυτή, είναι παράνομη (το κατά πόσο θα ισχύει ο νόμος σε τέτοιες περιόδους είναι άλλο θέμα).
 • Σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους μπορείτε να απλώσετε περιμετρικά του κήπου σας, αντικείμενα που κάνουν θόρυβο, αν τα πατήσει κάποιος ή τα κλωτσήσει. Τσίγκινα κουτάκια ή γυάλινα μπουκάλια/βαζάκια είναι ιδανικά. Με τον θόρυβο μπορεί να τρομάξει ο εισ
  ολέας, νομίζοντας ότι θα τον δουν ή να ξυπνήσετε εσείς ή ο σκύλος.
 • Σε ακραίες περιπτώσεις, θα μπορούσατε ακόμα και σε συνδυασμό με την βοήθεια γειτόνων, να φυλάτε σκοπιά, ώστε να προστατεύετε μια ολόκληρη γειτονιά, ειδικά σε χωριά που σχεδόν κάθε σπίτι έχει τον δικό του κήπο.

Όλοι οι παραπάνω τρόποι, καλό είναι να χρησιμοποιούνται μαζί συνδυαστικά, ώστε να καλύπτονται τα ελαττώματα των επιμέρους μεθόδων. Πάντως μην νομίζετε ότι ακόμα και αν πάρετε μέτρα ακόμα πιο δραστικά από τα παραπάνω, θα την γλιτώσετε. Τίποτα δεν σταματάει έναν άνθρωπο που έχει μέρες να φάει ή θέλει να ταΐσει τα παιδιά του. Αναρωτηθείτε τι θα κάνατε εσείς, αν ήσασταν στην θέση του.

Advertisements