Στο ftiaxno.gr δημοσιεύθηκε ένα άρθρο σχετικά με μαγειρική  σε θερμό με απλά ζεστό νερό. Το παραθέτω όπως το βρήκα.

Μαγειρική σε Θερμός

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι τα περισσότερα δημητριακά και οι σπόροι, μπορούν να φαγωθούν ωμά με ένα απλό μούλιασμα ή προβλάστημα  με νερό, κάτι που αφ ενός διπλασιάζει την ποσότητα της τροφής μας και αφετέρου με τη μη καταστροφή των ενζύμων και βιταμινών με το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, μας παρέχουν υψηλή διατροφική αξία.
Ταυτόχρονα έχουμε χαμηλή κατανάλωση ενέργειας από τον οργανισμό για την χώνευσή τους, αφού τα ένζυμα δεν έχουν καταστραφεί και η τροφή διασπάτε και απορροφιέται από τον οργανισμό χωρίς την ανάγκη του συκωτιού και της χολής …

Μπορείτε να μαγειρέψετε πανεύκολα δημητριακά χωρίς κόπο και χρόνο στην κουζίνα, όταν πρέπει να φύγετε βιαστικά για τη δουλειά, το σχολείο, την εκδρομή σας, ή την εργασία στο χωράφι σας.
Από το προηγούμενο βράδυ, τοποθετήστε αμαγείρευτα δημητριακά σε ένα θερμός. Προσθέστε αρκετό βραστό νερό και σφραγίστε το θερμός. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο…
Το επόμενο πρωί, το δημητριακά σας θα έχουν μαγειρευτεί και θα είναι έτοιμα.
Η μαγειρική σε θερμός δεν είναι μόνο πρακτική, αλλά αποφεύγει και τη χρήση υψηλής θερμοκρασίας που καταστρέφει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
 Ένα άλλο πλεονέκτημά της είναι ότι καθιστά περιττά τα ακριβά, επεξεργασμένα δημητριακά τα οποία, πέρα απ’ όλα τα άλλα, δεν περιέχουν θρεπτικές ουσίες.
Η μέθοδος αυτή σας επιτρέπει να παίρνετε μαζί σας οπουδήποτε ζεστά δημητριακά. Επίσης, είναι ιδανική για διακοπές σε κάμπινγκ, ή εργασία σε εξωτερικούς χώρους, αφού δεν χρειάζεται μαγειρικά σκεύη  που καθαρίζουν δύσκολα.
Ταυτόχρονα κάνετε και εξοικονόμηση ενέργειας αφού δεν χρειάζεται επιπλέον μαγείρεμα
Το μόνο που μπορώ να προσθέσω, είναι ότι τουλάχιστον για το ρύζι που το ξέρω σίγουρα, μπορεί να φαγωθεί χωρίς να είναι απαραίτητο να ζεστάνουμε το νερό. Απλώς τοποθετούμε νερό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, σε ένα δοχείο και προσθέτουμε το ρύζι. Μετά από 6-8 ώρες το ρύζι θα είναι έτοιμο για φάγωμα. Μια πρακτική χρήση είναι όταν είμαστε πχ σε πεζοπορία, ετοιμάζετε το δοχείο με το ρύζι και το νερό πριν ξεκινήσετε το πρωί και το μεσημέρι που θα έχετε φτάσει στον προορισμό σας, θα έχετε έτοιμο φαγητό. 😉
Advertisements