Ας δούμε μερικά συχνά λάθη που γίνονται, όταν αρχίσουμε και αποθηκεύουμε τρόφιμα για περίπτωση έκτατης ανάγκης.

  • Δεν θα πρέπει να αγοράζουμε μονομιάς μεγάλες ποσότητες τροφίμων και συνέχεια όλο τα ίδια. Μην στοκάρετε πχ συνέχεια μακαρόνια ή ρύζι, εμπλουτίστε το menu και με άλλα τρόφιμα, απαραίτητα για τον οργανισμό. Αποξηραμένα φρούτα, δημητριακά, γλυκά (και αυτά χρειάζονται), κονσέρβες κρέας και ψάρι, όσπρια. Όλα χρειάζονται. Επίσης το να αγοράζεις μεγάλες ποσότητες δεν ωφελεί. Θα πρέπει τα τρόφιμα που αποθηκεύουμε να “ανακυκλώνονται”. Δηλαδή τα πιο παλιά να τα τρώμε και τα πιο φρέσκα να αποθηκεύονται. Έτσι η αποθήκη μας θα έχει μόνο τρόφιμα που δεν έχουν λήξει.
  • Μην αποθηκεύεται όλα σας τα τρόφιμα σε ένα μέρος. Διασπείρετε τα και σε άλλα μέρη. Έτσι θα είστε σίγουροι, ότι και να γίνει.
  • Αγοράζετε μόνο τρόφιμα που ξέρετε ότι εσείς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τα τρώνε. Το να αγοράζεις κάποιο τρόφιμο που δεν αρέσει σε κανένα, είναι λάθος. Δεν θα το “ανακυκλώνετε” επειδή δεν αρέσει σε κανέναν, με αποτέλεσμα, όταν χρειαστεί να έχετε αρκετή ποσότητα λυγμένης τροφής.
  • Τα τρόφιμα που αποθηκεύετε θα πρέπει να γνωρίζετε και πως μαγειρεύονται. Δεν αξίζει καν τον κόπο, να αποθηκεύεις τροφή που δεν ξέρεις πως μαγειρεύεται. πχ. Τι να τα κάνεις τα αποξηραμένα λαχανικά, όταν δεν γνωρίζεις πως να τα μαγειρέψεις; Επειδή ακούσαμε κάπου ότι διατηρούνται για αρκετό καιρό, δεν σημαίνει ότι απλώς τα αποθηκεύω. Θα πρέπει να ξέρω πως να τα καταναλώσω κιόλας.
  • Μην ξεχνάτε να αποθηκεύετε και γλυκίσματα ή άλλα τρόφιμα που θεωρείτε σαν γλυκά ή έστω υλικά με τα οποία μπορείτε να φτιάξετε κάτι σαν γλύκισμα. πχ λουκουμάδες. Θα σας ανεβάσουν την ψυχολογία, σε δύσκολες περιόδους.
Advertisements