Δυστυχώς απορροφητές οξυγόνου στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, ούτε καν σε Online κατάστημα. Η λύση να παραγγείλεις από το εξωτερικό ή μέσω ebay, σίγουρα ξενίζει αρκετούς. Οπότε τι κάνεις; φτιάχνεις μόνος σου.

Η λύση είναι απλή στην κατασκευή, αλλά τουλάχιστον για εμένα, όχι ασφαλής. Βασικά γράφω αυτό το post, μήπως κάποιος ξέρει καλύτερα και μου απαντήσει για το πόσο ασφαλής ή όχι είναι, φτιάχνωντας τους με την παρακάτω συνταγή.

Παίρνουμε ίση ποσότητα αλατιού και ρινισμάτων σιδήρου (όσο πιο ψιλά γίνεται, σαν πούδρα). Φτιάχνουμε ένα «φακελάκι» είτε από χαρτί κουζίνας, είτε από φίλτρο καφέ και τοποθετούμε τα υλικά μέσα. Ρίχνουμε δύο-τρεις σταγόνες νερό, για να ξεκινήσει η διαδικασία της οξείδωσης και το βάζουμε στο δοχείο με τα τρόφιμα που θέλουμε να προφυλάξουμε. Κατά προτίμηση το φακελάκι, να μην έχει επαφή με τα τρόφιμα.

Το αποτέλεσμα είναι, ο σίδηρος λόγω της οξείδωσης του, να απορροφά το οξυγόνο που υπάρχει στο δοχείο, δημιουργώντας όμως σκουριά. Και εδώ είναι το ερώτημα. Κατά πόσο είναι ασφαλές αυτό, να κλείνεις σε ένα δοχείο με τρόφιμα, οποιαδήποτε ποσότητα σκουριάς; Αν γνωρίζει κάποιος ας απαντήσει.

Την διαδικασία την εφάρμοσα σε άδειο πλαστικό δοχείο και είναι σίγουρο ότι απορροφάται οξυγόνο. Μάλιστα το πλαστικό δοχείο καθώς ήταν άδειο, άρχισε να μαζεύει.