Η αεριοποίηση του ξύλου είναι μια διαδικασία στην οποία οργανικό υλικό μετατρέπεται σε καύσιμο αέριο κάτω από την επίδραση της θερμότητας (πυρόλυση)- η διαδικασία φτάνει σε θερμοκρασία 1.400 ° C (2550 ° F). Η πρώτη χρήση της αεριοποίησης του ξύλου χρονολογείται από το 1870, όταν χρησιμοποιήθηκε ως προπομπός του φυσικού αερίου για το φωτισμό του δρόμου και το μαγείρεμα.

Στη δεκαετία του 1920, Γερμανός μηχανικός Georges Imbert ανέπτυξε μια γεννήτρια αεριοποίησης του ξύλου για κινητή χρήση. Τα αέρια που είχαν καθαριστεί και ξηρανθεί και στη συνέχεια τροφοδοτούσαν τον κινητήρα εσωτερικής καύσης του οχήματος, ο οποίος μόλις και μετά βίας θα πρέπει να ρυθμιστεί. Η γεννήτρια Imbert ήταν μαζικής παραγωγής από το 1931. Στο τέλος της δεκαετίας του 1930, περίπου 9.000 αυτοκίνητα αεριοποίησης ξύλου ήταν σε χρήση, σχεδόν αποκλειστικά στην Ευρώπη.

Με λίγα λόγια, μπορούμε καίγοντας ξύλα ή άλλης μορφής βιομάζα, να παράγουμε ένα αέριο, πλούσιο σε υδρογονάνθρακες, ικανό να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε κινητήρες εσωτερικής καύσης. Δεν είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιήσουμε μόνο σε αυτοκίνητα. Οποιαδήποτε εργαλείο διαθέτει κινητήρα εσ.καύσης μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την μέθοδο. πχ. αλυσοπρίονα, μηχανές γκαζόν, κορδέλα κτλ.

Επειδή το μέγεθος ενός λέβητα αεριοποίησης είναι μεγάλο, μια πρακτική λύση θα ήταν να φτιαχτεί πάνω σε τρέιλερ, ώστε να μεταφέρετε εύκολα και να χρησιμοποιείτε σαν μια κεντρική «γεννήτρια» η οποία θα παρέχει καύσιμο σε συνδεδεμένα εργαλεία/μηχανές. Η κατασκευή του λέβητα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και αποτελεί μια πολύ καλή λύση ως εναλλακτικό καύσιμο, ειδικά σε δύσκολες εποχές. Παρακάτω θα βρείτε μερικά links με ενδιαφέροντες πληροφορίες και κατασκευές σχετικά με την αεριοποίηση ξύλου.

Woodgas Stove

Πληροφορίες

http://www.scribd.com/doc/65393986/Emergency-Gassifer

http://www.biomassenergy.gr/articles/technology/innovation/12-biomass-gasification

Μετατροπή αυτοκινήτου

http://www.instructables.com/id/Convert-your-Honda-Accord-to-run-on-trash/

Projects με κατασκευές

http://www.builditsolar.com/Projects/BioFuel/biofuels.htm#WoodGas

http://www.youtube.com/watch?v=jhR3ob_GoDg

Πηγή:

http://axinosp.blogspot.com/2010/10/blog-post_03.html