Το Γιούκα, πιθανόν να το έχετε δει σε γλάστρες μέσα σε σπίτια και πολυκατοικίες. Εϊναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό, το οποίο μας έρχεται από την Αμερικανική ήπειρο και είναι πολύ γνωστό/διάσημο στα Ελληνικά σπίτια και κήπους. Το Γιούκα, έχει πολλές χρησιμότητες, όπως το να φτιάχνεις σχοινί από τα φύλλα του, να τρως τα άνθη του και την ρίζα ή να κάνεις σαπούνι από την ρίζα.

Στο παρακάτω βίντεο, παρουσιάζεται ο τρόπος για να βγάλουμε τους χυμούς από την ρίζα, που χρησιμεύουν ως σαπούνι. Απλά καθαρίζουμε την ρίζα και κόβουμε το άσπρο τμήμα της. Αυτό είναι το χρήσιμο μέρος. Το συνθλίβουμε για να βγάλει τους χυμούς που περιέχει και με λίγο νερό, είναι εξαίρετο σαπούνι και σαμπουάν.

Στο επόμενο βίντεο, παρουσιάζεται ο τρόπος επεξεργασίας των φύλλων του φυτού. Με τον τρόπο αυτό εξάγουμε τις ίνες των φύλλων, από τις οποίες κάνουμε πολύ καλό σχοινί. Επειδή όμως και τα φύλλα περιέχουν λίγο από την ίδια ουσία που έχει και η ρίζα και χρησιμεύει ως σαπούνι, μπορούμε τα χρησιμοποιήσουμε και αυτά. Έτσι τίποτα δεν πάει χαμένο.

Ανέφερα παραπάνω ότι η ρίζα του Γιούκα είναι φαγώσιμη. Δυστυχώς όμως όχι όλων των ειδών, καθώς υπάρχουν διάφορα. Το μόνο σίγουρο μέρος του φυτού που είναι φαγώσιμο, είναι τα άνθη του, τα οποία όμως σπανίζουν.

 

Advertisements