Πήρατε λοιπόν την απόφαση να φτιάξετε την δική σας ανεμογεννήτρια (οριζόντια) και δυστυχώς αμέσως καταλάβατε, ότι το πιο δύσκολο κομμάτι στην κατασκευή της, είναι η κατασκευή των λεπίδων. Οι λεπίδες της ανεμογεννήτριας είναι το πιο σημαντικό τμήμα της. Από αυτές εξαρτάται η κίνηση του μοτέρ/ηλεκτρογεννήτριας. Άρα θα πρέπει να φτιαχτούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ευτυχώς για εμάς, υπάρχει ένας σχετικά εύκολος τρόπος για να κατασκευάσουμε πολύ καλές λεπίδες και από την άποψη αντοχής στο χρόνο και στον άνεμο, αλλά και από την άποψη ότι μετατρέπουν μεγάλο ποσοστό της ενέργειας του αέρα σε κίνηση για το μοτέρ μας.

Για τις λεπίδες θα χρειαστούμε, μια σωλήνα PVC, με μήκος όσο το μήκος της λεπίδας που θέλουμε. Η διάμετρος της σωλήνα να είναι σχετικά μεγάλη, όπως πχ η σωλήνα των αποχετεύσεων. Μια σωλήνα, θα μας δώσει περίπου 2-3 λεπίδες, ανάλογα και το επιθυμητό μέγεθος της λεπίδας που θέλουμε να φτιάξουμε.

Whole PVC Pipe for windmill blades

 

Πρώτα μετρήστε περίπου 5-10 πόντους από την μια άκρη και τραβήξτε μια γραμμή με το στυλό όπως φαίνεται στο αριστερό τμήμα της φωτογραφίας. Αυτό το τμήμα, είναι το κομμάτι που θα βιδώσει στην φλάντζα της ανεμογεννήτριας, οπότε είναι η βάση της λεπίδας. Επίσης τραβήξτε παράλληλες γραμμές, ώστε να χωριστεί η σωλήνα σε διπλάσια ίσα μέρη από ότι είναι τα τεμάχια των λεπίδων που θέλουμε να φτιάξουμε. Αν θέλουμε 3 λεπίδες, θα χωρίσουμε την σωλήνα σε 6 ίσα μέρη. Χρησιμοποιήστε ότι σας διευκολύνει, καθώς το να σημαδεύεις πάνω σε κοίλο μέρος δεν είναι και ότι πιο εύκολο.

Halved PVC Pipe for windmill blades
Ενώστε τώρα από την βάση της λεπίδας προς την κορυφή της (αριστερά προς τα δεξιά στην φωτογραφία) διαγώνια, ώστε να δημιουργηθεί το σχήμα της λεπίδας όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Quartered PVC Pipe for windmill blades

Το κάθε κομμάτι που φαίνεται στην φωτογραφία από πάνω, αποτελεί μια λεπίδα. Χρειάζεται να καθαρίσουμε το κομμάτι από τα περιττά μέρη.

Shaping PVC Pipe for windmill blades

Finished PVC Pipe for windmill blades

Αν θέλετε μπορείτε να λειάνετε τις άκρες τις λεπίδες, προσπαθώντας να δώστε ένα σχήμα όπως το πτερύγιο ενός αεροπλάνου. Δεν είναι απαραίτητο,

Το τελικό προϊόν έτοιμο για εγκατάσταση.

Advertisements