Παλαιότερα, το πλύσιμο γινόταν είτε εντός σπιτιού, είτε εκτός, σε χώρους με τρεχούμενο νερό. Για να καθαρίζουν καλύτερα τα ρούχα, χρησιμοποιούσαν πέτρες, ξύλα, βούρτσες κ.ά. με τα οποία τα έτριβαν. Συνηθισμένη ήταν και η χρήση εργαλείων όπως η Σκάφη, ένα επίμηκες ξύλινο ή μεταλλικό σκεύος με ανάγλυφες προεξοχές επάνω στις οποίες έτριβαν τα ρούχα αφού πέρναγαν πρώτα από πάνω τους μερικές φορές το σαπούνι. Φλοκάτες και κουβέρτες τις πηγαίναν σε μέρη με καταρράκτες που τα είχαν προσαρμόσει ώστε να βάζουν τις κουβέρτες και αυτές να πλένονται με την πίεση του νερού μόνο, χωρίς απορρυπαντικά.

Με την έλευση του πλυντηρίου όλα αυτά ξεχάστηκαν και οι νοικοκυρές ξέγνοιασαν μια και καλή. Τι γίνετε όμως σε μια περίπτωση διακοπής του νερού ή του ρεύματος; Θα πρέπει να επιστρέψουμε πάλι στην σκάφη; Και που να βρεις σκάφη; Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος ο οποίος στην ουσία βασίζεται στον κάδο του πλυντηρίου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε ένα δοχείο (κουβά/βαρέλι), να βάλετε τα ρούχα σας, απορρυπαντικό και να αρχίσετε να τον στριφογυρίζετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. 😉 Με όποιο τρόπο μπορείτε. Αν ψάξετε στο Google και στο Youtube θα βρείτε πολλά links/videos με παρουσιάσεις χειροκίνητων πλυντηρίων.

Για καλύτερα αποτελέσματα φτιάχνετε μέσα στον κάδο κάτι σαν πτερύγια, όπως οι εσοχές που έχει ο κάδος του πλυντηρίου, ώστε τα ρούχα να “χτυπιούνται” και να καθαρίσουν καλύτερα. Αν δεν είναι δυνατόν αυτό, μπορείτε να βάλετε μέσα μερικά μπαλάκια του τένις ή ειδικές “πέτρες” πλυντηρίου που χτυπάνε τα ρούχα και καθαρίζουν καλύτερα. Μάλιστα αυτό το τρικ κάνει και για τα κανονικά πλυντήρια.

Στο εξωτερικό υπάρχουν και έτοιμες χειροκίνητες συσκευές για το πλύσιμο των ρούχων όπως η παρακάτω. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να πλένετε και σε περιπτώσεις που έχετε μόνο λίγα ρούχα και για να μην σπαταλάτε πολύ νερό και ρεύμα με το πλυντήριο τα πλένετε έτσι.

 

Advertisements