Εκτός από την μείωση κατανάλωσης και την συλλογή του βρόχινου νερού, για να εξοικονομήσουμε νερό, μπορούμε να το ανακυκλώσουμε ή επαναχρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε δηλαδή να συλλέγουμε το ήδη χρησιμοποιημένο νερό (πχ. από το πλύσιμο χεριών, ρούχων κτλ) ώστε κατά κύριο λόγο, να ποτίζουμε τα φυτά μας. Στο εξωτερικό το βρώμικο νερό που προέρχετε μετά από οικιακή χρήση το χωρίζουν σε δύο κατηγορίες, που παρουσιάζονται παρακάτω.

Πιο νερό μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε (gray water):

 • το νερό που κάνουμε μπάνιο/ντους
 • το νερό από το πλύσιμο των χεριών και του προσώπου
 • από το πλύσιμο των ρούχων, υπό προϋποθέσεις
Σε περίπτωση που το νερό αυτό έχει χρησιμοποιήσει κάποιος ο οποίο είναι άρρωστος με κάποια πχ ίωση, τότε δεν το χρησιμοποιούμε
Δεν ξαναχρησιμοποιούμε το νερό που προήλθε (black/brown water):
 • από το πλύσιμο των πιάτων, καθώς περιέχει λάδι, λίπη και μικρόβια
 • από το πλύσιμο ρούχων που έχουν λερωθεί με ακαθαρσίες, για ευνόητους λόγους
 • από την λεκάνη της τουαλέτας
Τι θα πρέπει να προσέξουμε:
 • Το νερό που είναι προς επαναχρησιμοποίηση δεν θα πρέπει να ψεκάζετε ή να ρίχνετε ακόμα και με λάστιχο από μακριά, καθώς σωματίδια αυτού του νερού θα αιωρούνται στον αέρα, προκαλώντας πιθανόν μολύνση.
 • Δεν το χρησιμοποιούμε για να ποτίσουμε φυτά τα οποία προορίζονται για βρώση. Οπότε ξεχάστε την ιδέα, να ποτίζετε τον λαχανόκηπο σας. Ούτε καν βότανα, τα οποία και αυτά καταναλόνονται. Το νερό θα χρησιμοποιείτε μόνο για πότισμα καλλωπιστικών φυτών και σε εξωτερικό χώρο μόνο.
 • Πρέπει να προσέξουμε όταν το χρησιμοποιούμε να μην σχηματίζονται λιμνούλες, καθώς θα προσελκύσουν κουνούπια και πιθανόν κατοικίδια ζώα τα οποία μπορεί να το πιουν.
 • Μην χρησιμοποιείτε το νερό, αν κάνετε χρήση χημικών καθαριστικών. Προτιμάται φυσικά και βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά (ξύδι, σόδα, λεμόνι, βιολογικά προϊόντα, κτλ)
 • Με το νερό αυτό να ποτίζουμε μεγάλες εκτάσεις και όχι μόνο συγκεκριμένο μέρος, έτσι μειώνουμε τις πιθανότητες να προκαλέσουμε βλάβη στο έδαφος και τα φυτά.
 • Να μην ποτίζετε συνεχώς μόνο με επαναχρησιμοποιούμενο νερό τα φυτά. Χρησιμοποιήστε εναλλάξ και καθαρό νερό, ώστε και πάλι να μην κάνουμε κακό στο έδαφος και τα φυτά.
Δυστυχώς δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και για να την εφαρμόσετε θα πρέπει να επενδύσετε σε χρόνο και χρήμα, καθώς για να συγκετρώνετε το χρησιμοποιημένο νερό, θα πρέπει να κάνετε κάποια εγκατάσταση, ώστε να συγκεντρώνετε σε μια δεξαμενή. Φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό αυτό. Μπορείτε να ξεκινήσετε να επαναχρησιμοποιείτε το νερό, ακόμα και τώρα. πχ. Βάλτε μια λεκανίτσα κάτω από την βρύση όταν πλένεται τα χέρια σας και το νερό που θα συλλέξετε, χρησιμοποιήστε το στην λεκάνη της τουαλέτας. Αν σας ενδιαφέρει το θέμα, μπορείτε να το ψάξετε περισσότερο στο Internet και να βρείτε ερασιτεχνικούς τρόπους ώστε να φιλτράρεται πρώτα το βρώμικο νερό, με την χρήση “ειδικών” φυτών.
Το θετικό της υπόθεσης, είναι φυσικά η εξοικονόμηση πόσιμου νερού. Το κατά πόσο σημαντικό είναι αυτό και αν τελικά το όφελος υπερτερεί από το κόστος, ας αποφασίσει ο καθένας μόνος του.
Κολπάκι 😉
Όταν βράζετε λαχανικά, κρατήστε το νερό που έχετε στην κατσαρόλα, αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ποτίστε με αυτό τα φυτά σας. Το νερό αυτό περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από τα βρασμένα λαχανικά και θα τονώσει τα φυτά σας. Απαραίτητη προυπόθεση να μην έχετε ρίξει αλάτι, καθώς θα τα βλάψει.
Advertisements