Όταν είσαι στην εξοχή ή στην θάλασσα είναι σημαντικό να ξέρεις τι καιρό πρόκειται να κάνει, ώστε να προετοιμαστείς σε περίπτωση κακοκαιρίας. Η καλύτερη μέθοδος για να μάθουμε τον καιρό, εννοείτε ότι είναι τα μετεωρολογικά δελτία που εκδίδουν επίσημες υπηρεσίες (πχ. ΕΜΥ, του Στρατού, υπ. Ναυτιλίας κτλ). Τι γίνεται όμως όταν δεν έχουμε ακούσει το σχετικό δελτίο καιρού ή είμαστε αποκομμένοι από τον πολιτισμό και δεν μπορούμε να το μάθουμε;

Ευτυχώς για μας, υπάρχουν στην Φύση, σημάδια και τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να κάνουμε μια σχετικά εύστοχη πρόβλεψη για τον καιρό. Ας δούμε μερικά, παρακάτω.

Δαχτυλίδι γύρω από τον/την Ήλιο/Σελήνη

Αν παρατηρήσετε ένα στεφάνι/δαχτυλίδι γύρω από τον Ήλιο ή την Σελήνη, να περιμένετε βροχή η χιόνι. Το στεφάνι σχηματίζετε λόγω του χαμηλού βαρομετρικού που υπάρχει στην περιοχή, το οποίο σημαίνει κακοκαιρία. Αν το στεφάνι δεν είναι ολοκληρωμένο σε μια πλευρά, τότε η κακοκαιρία έρχεται από εκείνη την μεριά. Όσο πιο μεγάλο το στεφάνι τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η κακοκαιρία, περίπου από 24 έως 36 ώρες.

Καπνός φωτιάς

Αν δείτε τον καπνό μιας φωτιάς να ανεβαίνει κάθετα προς τον ουρανό σε ευθεία, τότε θα υπάρχει καλοκαιρία. Αν όμως τον δείτε να περιστρέφετε σαν σπιράλ και να έχει ασταθή κατεύθυνση, τότε επικρατεί χαμηλό βαρομετρικό, που προμηνύει κακοκαιρία.

Κόκκινος ουρανός

Ο κόκκινος ουρανός κατά την δύση του ηλίου, σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα θα έχει καλοκαιρία, αν όμως δείτε κόκκινο ουρανό το πρωί κατά την ανατολή του ηλίου, τότε μάλλον έρχεται καταιγίδα/βροχή.

Αστέρια

Αν το βράδυ βλέπετε καθαρά και πολλά αστέρια, τότε την επόμενη μέρα θα έχει καλό καιρό, αν τα βλέπετε θαμπά ή δεν τα βλέπετε καθόλου, θα έχει άσχημο καιρό

Πουλιά

Αν παρατηρείτε τα πουλιά να πετούν χαμηλά ή να κάθονται στο εσωτερικό μέρος των κλαδιών των δέντρων και να κουρνιάζουν το ένα δίπλα στο άλλο, τότε έρχεται κακοκαιρία. Επίσης στην ίδια περίπτωση, τους αρέσει να τρίβονται στο χώμα, για να προστατέψουν τα φτερά τους από την υγρασία/βροχή και σταματάνε να κελαηδάνε.

Άλλα ζώα

Γενικά σε περίπτωση κακοκαιρίας, τα ζώα θα έχουν μια διαφορετική συμπεριφορά. Κυρίως θα τρέχουν να καλυφτούν και θα πέρνουν μέτρα προστασίας, πχ τα μυρμήγκια πριν από μια βροχή σηκώνουν ένα υψωματάκι με χώμα γύρω από την είσοδο της φωλιάς τους, οι χελώνες σε μια πιθανή βροχόπτωση μετακινούνται σε πιο ψηλά σημεία, οι αγελάδες κάθονται στο χώμα η μια κοντά στην άλλη.

Υγρασία

Όταν η ατμόσφαιρα έχει υγρασία, τότε μάλλον έρχεται βροχή. Μυρίστε την ατμόσφαιρα. Πριν από κακοκαιρία ή αν έχει βρέξει κάπου κοντά, τότε θα σας μυρίσει η υγρασία και το βρεγμένο χώμα. Τα κουκουνάρια όταν έχει υγρασία, παραμένουν κλειστά ενώ όταν η ατμόσφαιρά είναι ξηρή, ανοίγουν. Επίσης ακούστε τους θορύβους της Φύσης. Όταν έχει υγρασία, ο ήχος μεταδίδεται πιο καλά και καθαρά. Αν έχετε κάποιο παλιό τραύμα ή ρευματικά, με την υγρασία θα πονάτε περισσότερο.

Σύννεφα

Από τα σύννεφα μπορούμε να πάρουμε σχετικά έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό. Επειδή οι σχηματισμοί είναι πολλοί, θα τους αναλύσουμε σε ένα άλλο άρθρο. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στον οδηγό επιβίωσης της SAS.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απλές ενδείξεις και όχι έγκυρες προβλέψεις. Πάντα να προτιμάτε να μαθαίνετε τον καιρό από τα δελτία καιρού.

 

Advertisements